Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Campania de semănat: 3 mituri spulberate

Publicat: 22 aprilie 2022 - 13:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-un interviu acordat revistei Successful Farming, Mary Gumz, manager departament Agronomie la Pioneer, a identificat trei mituri privind cultura porumbului şi a soiei, idei  pe care specialistul american le-a "desfiinţat"!

Campania de semănat 3 mituri spulberate_b
Mitul nr. 1: 
Semănați soia după porumb!


Se crede că soia ar trebui semănată întotdeauna după porumb, însă soia semănată timpuriu ajunge, în general, la închiderea coronamentului mult mai devreme. O masă foliară mai bogată ajută atât la o mai mare capacitate de fotosinteză, cât şi la reducerea evaporării/uscării solului între rândurile de plante. "Cercetările arată că semănatul mai devreme al soiei crește perioada de vegetaţie şi randamentul culturii", spune Mary Gumz. 

Datele Pioneer arată că fermierii pot pierde circa 17-30 kg/ha cu fiecare zi de întârziere la semănatul soiei după mijlocul lunii aprilie.

Desigur, decizia privind epoca optimă de semănat trebuie luată având în vedere condițiile specifice din câmp şi hibridul/soiul cultivat. Oricum, dacă prognozele prevăd ploi reci, semănatul trebuie amânat.

 

Mitul nr. 2: Norma de semănat la porumb nu ar trebui să varieze prea mult


Greșit! Hibridul, condițiile din câmp (patul germinativ) și randamentul dorit ar trebui să dicteze norma de semănat.

"Norma de semănat se schimbă de la an la an, de la hibrid la hibrid și de la câmp la câmp", spune Mary Gumz. "În general, fermierii ar trebui să planifice o creştere cu 5% a normei de semănat faţă de densitatea finală dorită, pentru a compensa eventualele pierderi de germinare sau din primele faze de creştere. În mediile extreme sau dificile, norma de semănat ar trebui crescută cu încă 5%", a adăugat cercetătoarea. 

 

Mitul nr. 3: Porumbul se seamănă la mică adâncime 


Greșit din nou! "Porumbul semănat superficial, la mai puțin de 5 cm adâncime, duce la o răsărire neuniformă și la un risc ulterior mai mare privind randamentul. Un studiu realizat de Pioneer a arătat că, în medie, porumbul semănat la o adâncime de 7,5 cm a răsărit complet mai repede și mai uniform decât cel plantat la adâncimea de 2,5 cm", a punctat Mary Gumz.

Vizualizat: 1739 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?