Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Campania de semănat: 3 mituri spulberate

Publicat: 22 aprilie 2022 - 13:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-un interviu acordat revistei Successful Farming, Mary Gumz, manager departament Agronomie la Pioneer, a identificat trei mituri privind cultura porumbului şi a soiei, idei  pe care specialistul american le-a "desfiinţat"!

Campania de semănat 3 mituri spulberate_b
Mitul nr. 1: 
Semănați soia după porumb!


Se crede că soia ar trebui semănată întotdeauna după porumb, însă soia semănată timpuriu ajunge, în general, la închiderea coronamentului mult mai devreme. O masă foliară mai bogată ajută atât la o mai mare capacitate de fotosinteză, cât şi la reducerea evaporării/uscării solului între rândurile de plante. "Cercetările arată că semănatul mai devreme al soiei crește perioada de vegetaţie şi randamentul culturii", spune Mary Gumz. 

Datele Pioneer arată că fermierii pot pierde circa 17-30 kg/ha cu fiecare zi de întârziere la semănatul soiei după mijlocul lunii aprilie.

Desigur, decizia privind epoca optimă de semănat trebuie luată având în vedere condițiile specifice din câmp şi hibridul/soiul cultivat. Oricum, dacă prognozele prevăd ploi reci, semănatul trebuie amânat.

 

Mitul nr. 2: Norma de semănat la porumb nu ar trebui să varieze prea mult


Greșit! Hibridul, condițiile din câmp (patul germinativ) și randamentul dorit ar trebui să dicteze norma de semănat.

"Norma de semănat se schimbă de la an la an, de la hibrid la hibrid și de la câmp la câmp", spune Mary Gumz. "În general, fermierii ar trebui să planifice o creştere cu 5% a normei de semănat faţă de densitatea finală dorită, pentru a compensa eventualele pierderi de germinare sau din primele faze de creştere. În mediile extreme sau dificile, norma de semănat ar trebui crescută cu încă 5%", a adăugat cercetătoarea. 

 

Mitul nr. 3: Porumbul se seamănă la mică adâncime 


Greșit din nou! "Porumbul semănat superficial, la mai puțin de 5 cm adâncime, duce la o răsărire neuniformă și la un risc ulterior mai mare privind randamentul. Un studiu realizat de Pioneer a arătat că, în medie, porumbul semănat la o adâncime de 7,5 cm a răsărit complet mai repede și mai uniform decât cel plantat la adâncimea de 2,5 cm", a punctat Mary Gumz.

Vizualizat: 1624 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?