Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CAMPANIA agricolă de ÎNSĂMÂNŢĂRI în Insula Mare a Brăilei

Publicat: 17 martie 2017 - 17:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii aprilie, în fermele Insulei Mari a Brăilei va începe campania însămânţărilor de primăvară. În incinta îndiguită a celei mai mari exploataţii agricole din ţară şi din Europa, terenul este încă umed - în unele locuri apa bălteşte peste câmpurile cultivate - şi nu permite intrarea agregatelor în lucru.

După cum ne-a informat Nicolae Stroe, directorul cu Mecanizarea al SC Agricost SRL, societatea ce exploatează şi administrează IMB, pe solele îndeajuns de bine zvântate, va debuta semănatul plantei „cu chip de soare”, (floarea-soarelui), cultură ce va ocupa 8000 de ha. Vor urma soia şi într-un final, porumbul. Potrivit oficialului, la această oră nu se poate şti cu exactitate ce suprafeţe vor fi cultivate, întrucât s-ar părea că se va întoarce o parte din culturile de toamnă; dar până acum nu s-a luat nicio decizie la nivelul conducerii societăţii Agricost.

Conform asolamentului stabilit de specialiştii din Insulă, în sezonul de producţie trecut, floarea-soarelui s-a cultivat pe 6268 ha (reprezentând procentual 11% din întreaga suprafaţă,); soia 9198 ha (17%); porumb 10029 ha (18%); orz 10046 ha (18%); grâu 18009 ha (32%) şi lucernă pe 2089 ha (4%).

stroe-imb_bClick pe poza pentru galerie!

Mazărea, o nouă cultură în structura de producţie

În general, grâul, orzul şi lucerna (cultură care şi-a mărit suprafaţa cu încă 200 ha, ocupând, acum, în total, 2300 ha) se prezintă bine, în condiţiile specifice ale acestui sezon de producţie agricolă. Îndată ce starea terenului o va permite, se va intra la fertilizările faziale de primăvară. 

„În mustul zăpezii, noi încercăm o nouă cultură şi anume mazărea de primăvară, dar pe o suprafaţă mică, doar pe 200 ha; o s-o vedem cum se va comporta şi apoi vom decide dacă va intra în structura de cultură din Insulă”, ne-a precizat Nicolae Stroe.

Patru noi maşini John Deee pentru tratamente
Şeful Mecanizării din Insula Mare a Brăilei a ţinut să ne precizeze că anul trecut în toamnă, la înfiinţarea culturilor, s-a folosit o semănătoare performantă Fokus. De asemenea, se urmăreşte aplicarea unei noi secvenţe tehnologice la înfiinţarea culturii de porumb şi anume fertilizarea şi semănatul în benzi, la distanţa de 50 cm între secţii, cu semănătoarea Focus 12 x 50, ceea ce va duce la optimizarea tehnologiei de cultivare. Această maşină complexă, experimentată cu succes anul trecut în fermele IMB, dispune de o serie de organe active pentru afânarea solului, odată cu semănatul la adâncimea de 15 cm lasă fosforul şi îngrăşământul starter la nivelul boabelor şi apoi tasează terenul; toate aceste operaţiuni fiind realizate la o singură trecere.

„Pentru reducerea cu circa o săptămână a campaniei de primăvară, am investit în dotarea cu încă patru maşini de tip spreyer de la John Deere, care să ne permită mărirea vitezei de lucru în condiţii de calitate superioară a lucrărilor de nutriţie a plantelor şi a tratamentelor fitosanitare”, ne-a declarat în exclusivitate pentru Agroinfo directorul cu Mecanizarea din Insula Mare a Brăilei, ing. Nicolae Stroe.

Vizualizat: 2393 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?