Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CAMPANIA agricolă de ÎNSĂMÂNŢĂRI în Insula Mare a Brăilei

Publicat: 17 martie 2017 - 17:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii aprilie, în fermele Insulei Mari a Brăilei va începe campania însămânţărilor de primăvară. În incinta îndiguită a celei mai mari exploataţii agricole din ţară şi din Europa, terenul este încă umed - în unele locuri apa bălteşte peste câmpurile cultivate - şi nu permite intrarea agregatelor în lucru.

După cum ne-a informat Nicolae Stroe, directorul cu Mecanizarea al SC Agricost SRL, societatea ce exploatează şi administrează IMB, pe solele îndeajuns de bine zvântate, va debuta semănatul plantei „cu chip de soare”, (floarea-soarelui), cultură ce va ocupa 8000 de ha. Vor urma soia şi într-un final, porumbul. Potrivit oficialului, la această oră nu se poate şti cu exactitate ce suprafeţe vor fi cultivate, întrucât s-ar părea că se va întoarce o parte din culturile de toamnă; dar până acum nu s-a luat nicio decizie la nivelul conducerii societăţii Agricost.

Conform asolamentului stabilit de specialiştii din Insulă, în sezonul de producţie trecut, floarea-soarelui s-a cultivat pe 6268 ha (reprezentând procentual 11% din întreaga suprafaţă,); soia 9198 ha (17%); porumb 10029 ha (18%); orz 10046 ha (18%); grâu 18009 ha (32%) şi lucernă pe 2089 ha (4%).

stroe-imb_bClick pe poza pentru galerie!

Mazărea, o nouă cultură în structura de producţie

În general, grâul, orzul şi lucerna (cultură care şi-a mărit suprafaţa cu încă 200 ha, ocupând, acum, în total, 2300 ha) se prezintă bine, în condiţiile specifice ale acestui sezon de producţie agricolă. Îndată ce starea terenului o va permite, se va intra la fertilizările faziale de primăvară. 

„În mustul zăpezii, noi încercăm o nouă cultură şi anume mazărea de primăvară, dar pe o suprafaţă mică, doar pe 200 ha; o s-o vedem cum se va comporta şi apoi vom decide dacă va intra în structura de cultură din Insulă”, ne-a precizat Nicolae Stroe.

Patru noi maşini John Deee pentru tratamente
Şeful Mecanizării din Insula Mare a Brăilei a ţinut să ne precizeze că anul trecut în toamnă, la înfiinţarea culturilor, s-a folosit o semănătoare performantă Fokus. De asemenea, se urmăreşte aplicarea unei noi secvenţe tehnologice la înfiinţarea culturii de porumb şi anume fertilizarea şi semănatul în benzi, la distanţa de 50 cm între secţii, cu semănătoarea Focus 12 x 50, ceea ce va duce la optimizarea tehnologiei de cultivare. Această maşină complexă, experimentată cu succes anul trecut în fermele IMB, dispune de o serie de organe active pentru afânarea solului, odată cu semănatul la adâncimea de 15 cm lasă fosforul şi îngrăşământul starter la nivelul boabelor şi apoi tasează terenul; toate aceste operaţiuni fiind realizate la o singură trecere.

„Pentru reducerea cu circa o săptămână a campaniei de primăvară, am investit în dotarea cu încă patru maşini de tip spreyer de la John Deere, care să ne permită mărirea vitezei de lucru în condiţii de calitate superioară a lucrărilor de nutriţie a plantelor şi a tratamentelor fitosanitare”, ne-a declarat în exclusivitate pentru Agroinfo directorul cu Mecanizarea din Insula Mare a Brăilei, ing. Nicolae Stroe.

Vizualizat: 1565 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CONSTANTIN PETRAŞ, din Arad, este cel mai nororcos vizitator al Târgului Agromalim din 2017. Acesta a câştigat o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad, cu sprijinul Revistei FERMA, care a fost sponsor al marelui premiu.
Interviu cu:
CONSTANTIN PETRAŞ
RODICA PETRAŞ
GHEORGHE SĂPLĂCAN, director SCDCB Arad

Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery la Agromalim 2017 Rapiţa, cultura anului în Arad!
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?