Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câmp tehnologic pentru culturile de rădăcinoase

Publicat: 09 septembrie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zilele Bejo România 2014 au fost deschise spre tehnologie şi material semincer de înaltă performanţă

Click pe poza pentru galerie!

În luna august, compania Bejo a organizat Zilele Deschise Bejo România 2014, la ferma Agro Brava din comuna constănţeană Poiana.

Loturile demonstrative au cuprins patru module de cultură. Morcovul a fost cel mai bine reprezentat, cuprinzând întreaga ofertă a companiei Bejo, cu cei 22 de hibrizi diferiţi, între care: Napa F1, Niagara F1, Bangor F1. A urmat pătrunjelul de rădăcină, varietăţile Eagle şi Arat, dar şi supernoutatea Artica F1 - primul hibrid de pătrunjel produs în lume. De asemenea, au fost prezentate şase varietăţi de păstârnac - Palace, Pacific, Picador, Panorama, Paris şi Pinnacle.

Legumicultorii au putut constata în câmp transformarea unui produs tradiţional (sfecla roșie) într-unul de nișă (sfeclă galbenă și albă), la prezentarea celor nouă produşi de sfeclă, cum ar fi hibrizii: Wodan, Moneta, Subeto, Pablo, Boro, Betollo, Taunus, şi soiurile: Boldor şi Bejo 2952.

 

Păstârnacul - cultură nouă

Portofoliul Bejo România s-a îmbogăţit cu o nouă cultură - păstârnacul. Varietăţile din loturile demonstrative au oferit beneficii precum: timpurietate, vigoare, rezistenţă la boli, uniformitate. Noutăţile se numesc Pacific, (hibrid timpuriu, cu semănat primăvara devreme, potenţial ridicat de producţie, cu rădăcini voluminoase, bine conturate, culoare atractivă, cu un ciclu vegetativ de 130 de zile), Paris (semitimpuriu, cu distribuţie bună a greutăţii pe toată lungimea rădăcinii, care se pretează depozitării în bune condiţii, 140 de zile de vegetaţie) şi Pearl.
 


Boro - etalonul culorii la cultura de sfeclă roşie

Legumicultorii au putut vedea hibrizii de sfeclă roşie Pablo şi Boro, cu o foarte bună capacitate de industrializare. Perioada de vegetaţie medie este de 115-117 zile, cele două varietăţi de cultură dispunând de un frunziş bogat, au rezistenţă relativ bună la secetă şi o uniformite remarcabilă.

„Boro reprezintă, după criteriile noastre, etalonul culorii, care este bordo, foarte uniformă, exteriorul e foarte atractiv. Aparatul foliar oferă o rezistenţă medie la Cercosporioză sau la pătarea roşie a frunzelor - o boală problemă a sfeclei. Frunzişul este foarte erect, ceea ce prezintă o protecţie foarte bună pentru radiaţia solară care produce aşa-zisele inele de arsură care depreciază valoarea comercială a legumei. Rădăcina centrală foarte dezoltată oferă o rezistenţă foarte bună la secetă sau la stres de umiditate, forma este puţin diferită, cu tendinţă de alungire. Boro oferă o producţie excepţională la hectar”, a susţinut Răzvan Trandafir (foto), oficialul Bejo. 

 

Tehnologie şi utilaje moderne

„Pentru plantele rădăcinoase, am folosit o tehnologie modernă şi utilaje de ultimă generaţie. Lucrările au fost executate încă din toamna anului trecut; mai întâi am scarificat adânc la 50-60 cm, apoi am făcut arătură. În luna martie a.c., am realizat o lucrare cu freza pentru pregătirea patului germinativ şi am aplicat o doză de 600 kg de îngrăşăminte complexe. O altă lucrare a fost cea de bilonare cu un utilaj specializat, apoi, pe 26 martie a.c., am intrat cu o semănătoare de înaltă precizie, realizând o densitate de 1,5 milioane de seminţe/ha. Imediat am irigat pentru germinarea seminţelor, în total am depăşit 3.000 mc de apă. După răsărire, s-au aplicat până la opt tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor cu o întreagă gamă de fungicide, insecticide şi substanţe foliare. Au fost realizate şi lucrările de erbicidare, precum şi plivitul, cu o echipă de 20 de muncitori. Toate aceste lucrări au ridicat costurile pe unitatea de suprafaţă”, ne-a declarat Genica Dumbravă, proprietara fermei Agro Brava.

Vizualizat: 1201 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?