Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câmp curat, profit curat!

Publicat: 16 februarie 2017 - 18:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Îmburuienarea culturilor agricole este unul dintre factorii responsabili de diminuarea producției agricole, buruienile fiind mari consumatoare de elemente nutritive și de apă din straturile de sol din care se hrănesc și plantele de cultură. De aceea, agricultorii acționează prin toate mijloacele pentru distrugerea buruienilor. 

Însă ar fi de dorit ca fermierii să aplice metode integrate de combatere, deoarece mijloacele chimice nu sunt suficiente, întrucât unele specii de buruieni rezistă la acțiunea erbicidelor.

Asolament

Rolul rotației culturilor și a asolamentului în controlul îmburuienării
Prin rotația culturilor are loc și o rotație a lucrărilor solurilor, a fertilizării și a erbicidării, care determină schimbarea mediului prielnic pentru dezvoltarea anumitor specii de buruieni.
• La grâul de toamnă, în cultura repetată, gradul de îmburuienare crește în al doilea an cu 37 la sută și an al treilea cu 69 la sută. Față de monocultura de grâu, în rotația de doi ani îmburuienarea scade de trei ori, iar în rotații de patru ani, de peste cinci ori.
Determinându-se gradul de îmburuienare la grâu, în primăvară, s-au găsit: în monocultură - 900 buruieni/mp, care cântăreau 1150 kg SU (substanță uscată) la hectar, iar în rotație de trei ani, 52-85 buruieni/mp, care cântăreau 6-55 kg SU/ha. La determinările efectuate la cultura grâului, atât în primăvară, cât și la recoltare, s-a găsit gradul de îmburuienare redat în tabelul 1. Observăm că gradul de îmburuienare la grâu scade când crește proporția plantelor prășitoare în asolament și crește odată cu ponderea grâului.
Nivelul îmburuienării la grâu variază și în funcție de fertilizare (tabelul 2).
• La porumb, încărcătura de buruieni determinată de la recoltare, în funcție de rotația culturilor, a fost astfel: în monocultură, 163 buruieni/mp, în rotație de 2 ani, 88 buruieni/mp și în rotație de 3 ani, 45 buruieni/mp.
Monocultura de porumb s-a îmburuienat, în special, cu specii monocotiledonate (Setaria, Echinochloa, Digitaria), care apar după ultima prașilă.
• La alte specii de cultură, numărul de buruieni în monocultură a fost mai mare de 5,5 ori la secară și de 16,5 ori la mei, față de asolament.
Determinându-se numărul de semințe de buruieni, pe stratul 0-30 cm de sol, s-au găsit 42.000 semințe/mp, în monocultura de grâu, și 28.700 semințe/mp în rotația de doi ani.
În fiecare cultură se înmulțesc buruienile caracteristice, adaptate la particularitățile biologice ale plantelor de cultură și la agrotehnica ce i se aplică. Prin rotație se schimbă mediul natural și se alternează diferite măsuri agrotehnice, împiedicând dezvoltarea nestingherită a buruienilor. Așadar, este absolut necesară rotația culturilor, precum și asolamentul, pentru a se obține culturi curate, cu producții ridicate, fără nici o cheltuială suplimentară.

 

COMBATERE VS. CONTROL
În zilele noastre, păstrarea biodiversității în lumea vegetală impune o reconsiderare a modului de combatere a buruienilor. Ele trebuie reduse până la pragul economic de dăunare (PED), adică atunci când ele nu mai pot influența semnificativ diminuarea producției agricole. Termenul de combatere, de distrugere a buruienilor, nu este cel adecvat, mai potrivit este cel de control al gradului de îmburuientare.

Tab Asolament


Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 577 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?