Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calitatea seminţelor duce la reuşita culturilor furajere

Publicat: 31 martie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În activitatea de cultivare a plantelor agricole, nereuşita sau compromiterea acestora este pusă pe seama multor factori, mai mai ales a celor naturali. Cele mai multe dintre aceste nereuşite sunt cauzate însă de modul în care s-au respectat şi aplicat toate elementele de tehnologie specifice pentru fiecare cultură.

Click pe poza pentru galerie!

Dintre acestea factorul principal, care contribuie cel mai mult la realizarea unei culturi bine răsărite, uniforme şi eficiente îl reprezintă calitatea seminţelor folosite pentru semănat. Din acest punct de vedere foarte mulţi fermieri îşi compromit cultura respectivă înainte de semănat, din momentul cumpărării seminţelor necesare, prin ignorarea calităţi acestora, exprimată în primul rând prin capacitata lor de germinaţie.

În domeniul producerii, dar mai ales al comercializării seminţelor de plante furajere, deşi există un cadru legislativ adaptat normelor UE, nu se respectă o serie de criterii care stau la baza valorificării acestora: provenienţa, denumirea soiului, categoria biologică, calitatea (identificată prin buletine sau certificate de analiză a purităţii, germinaţiei, atacului de boli şi dăunători, anul producerii seminţelor).

Această situaţie determină o mare diferenţiere a preţurilor de vânzare a seminţelor de plante furajere faţă de celelalte plante agricole, neexistând întotdeauna, o corelaţie directă între costul acestora şi calitatea lor.

În acest mod foarte mulţi fermieri achiziţionează seminţe cu valoare calitativă scăzută, dar cu satisfacţia de moment că „buzunarele” s-au golit mai puţin. Efectele acestui compromis se vor vedea, imediat, după semănatul seminţelor.

Pentru a exemplifica acest „compromis”, în tabelul 1, s-a evidenţiat efectul a două catgorii de seminţe, cu germinaţie diferită, asupra producţiei şi eficienţei culturii de lucernă.

Astfel, în cazul seminţelor de calitate scăzută, cu germinaţie de 60%, achiziţionate fără buletine sau certificate de calitate, se realizează o cultură mediocră agronomic şi compromisă economic, cu următoarele caracteristici: răsărire şi densitate în toţi anii de vegetaţie foarte scăzută, producţii mici şi perioadă scurtă de folosinţă (3 ani), cu o pierdere medie anuală de 150 lei/ha.

În situaţia folosirii la semănat a unor seminţe de înaltă valoare biologică, cu o germinaţie de cel puţin 90%, atestată în buletine şi certificate de analize, cultura de lucernă are toate şansele să realizeze următorii parametri tehnici şi economici: uniformitate şi densitate optimă în toţi anii de vegetaţie, producţii ridicate de furaj, perioadă mai lungă de folosinţă (peste 4 ani), obţinerea de profit în fiecare an de producţie (în medie 962 lei/ha).

Folosirea unor seminţe de calitate şi cu valaore biologică ridicată condiţionează aplicarea unui sistem tehnologic optim la semănatul acestora. Acesta este prezentat în tabelul 2 şi cuprinde principalele elemente tehnologice specifice pentru semănatul unor specii de plante furajere perene: condiţii minime de calitate a seminţelor, norma de semănat, adâncimea de semănat şi densitatea plantelor.

Tabelul 1
Influenţa calităţii seminţelor (germinaţiei) asupra producţiei de masă verde, duratei de folosinţă şi eficienţei culturii de lucernă

Tabel calitate seminţeClick pe poza pentru galerie!

 

Tabelul 2
Elemente tehnologice importante pentru semănatul unor plante furajere perene

Tabel elemente tehnologiceClick pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 1075 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?