Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calendarul lucrărilor de primăvară din cultura mare

Publicat: 18 martie 2010 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă sunt importante lucrările de pregătire a terenului, fertilizare şi semănatul culturilor cu temperatura minimă de germinaţie de 3-5ºC. Plantele care germinează şi răsar la această temperatură, suportă după răsărire minus 6ºC. De aceea, ele trebuie semănate cât mai devreme, respectiv în luna martie. În această grupă se încadrează: lintea, năutul, bobul, lupinul, latirul, rapiţa de primăvară, muştarul alb, inul pentru ulei, floarea soarelui.

Click pe poza pentru galerie!

Lintea

Se seamănă frecvent după grâu, astfel că terenul a fost deja arat din toamnă. În arătura de primăvară se obţin recolte mici, neeconomice. Imediat ce se poate ieşi în câmp, terenul trebuie grăpat. Înainte de semănat se lucrează cu combinatorul sau cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colţi. Nu se fertilizează cu azot înainte de semănat.

Inocularea seminţelor cu bacterii fixatoare de azot aduce mari sporuri de recoltă. Densitatea de semănat este de 180-220 boabe germinabile pe m2 pentru lintea mare şi 250-300 boabe germinabile pe m2 pentru lintea mică, revenind o cantitate de sămânţă de 100 kg/ha la lintea mare şi 80 kg/ha la lintea mică. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm, folosindu-se semănători universale. Adâncimea de semănat este de 3-5 cm.

 

Năutul

Plantă cultivată pe suprafeţe mai mari în S-E ţării, datorită rezistenţei bune la secetă, ar trebui extins pe solurile mai nisipoase şi pe cele salinizate şi din alte zone, cu precădere în vest.
Pregătirea terenului se face ca la linte. Fertilizarea înainte de semănat se poate face cu 100 kg/ha azotat de amoniu sau, acolo unde s-a aplicat fosfor din toamnă, se pot aplica îngrăşăminte complexe.

Semănatul trebuie realizat în prima urgenţă, cu o densitate de 40-50 boabe germinabile pe m2, revenind 80-120 kg/ha sămânţă, în funcţie de mărimea boabelor şi de densitate. Se poate semăna în rânduri simple, la 50-60-70 cm sau în benzi, la distanţa de 15 cm între rândurile apropiate şi 60-70 cm între benzi. Adâncimea de semănat este de 5-7 cm, în funcţie de textura şi umiditatea solului.

 

Bobul

Leguminoasă care interesează cu precădere zonele cu climat mai umed şi mai răcoros din Ardeal şi Moldova, se cultivă după orice plantă, cu excepţia altor leguminoase.
Fertilizarea, dacă nu s-a făcut din toamnă, trebuie realizată înainte de semănat cu doze moderate de îngrăşăminte complexe.

Semănatul trebuie realizat în prima urgenţă. În acest fel, plantele scapă de atacul de afide şi ajung la coacere mai devreme. Densitatea de semănat este de 40-60 boabe germinabile pe m2. Cantitatea de sămânţă este de 250-300 kg/ha la bobul mic şi de 250-300 kg/ha la bobul mare. Semănatul se realizează în rânduri simple, la 50-60-70 cm, pentru a putea prăşi. Se poate semăna şi în benzi, la 60/15 cm. Adâncimea de semănat este de 6-8 cm, în funcţie de umiditatea existentă în sol la data semănatului şi de textura acestuia.

 

Lupinul

Este cunoscut ca plantă furajeră sau pentru îngrăşământ verde. Boabele se pot folosi numai după fierbere şi spălare sau direct în hrana peştilor. Se poate semăna după orice plantă, cu rezultate bune, lupinul alb pe solurile brune din Transilvania, pe cele brun roşcate din Muntenia şi nisipoase din Oltenia, lupinul galben pe solurile nisipoase din nord-vestul Transilvaniei, iar lupinul albastru în zonele mai răcoroase.

Pentru producerea de seminţe trebuie semănat imediat la desprimăvărare, cu o densitate de 50-60 boabe germinabile pe m2 la lupinul alb, 70-80 boabe germinabile pe m2 la lupinul galben şi albastru şi cu circa 150 boabe germinabile pe m2 la lupinul peren.

Pe terenurile îmburuienate se seamănă la 60 cm între rânduri să se poată prăşi. Pe terenurile curate de buruieni se seamănă în rânduri simple la 15 cm-25 cm sau în benzi la 25 cm între rândurile apropiate şi 60-70 cm între benzi.

Adâncimea de semănat este de 3-4 cm pe solurile lutoase, 5-6 cm pe cele nisipoase. Lupinul peren, cu seminţe mai mici, la 2 cm.
Cantitatea de sămânţă la hectar este de 200-240 kg. la lupinul alb, 100-130 kg la lupinul galben, 130-160 kg la lupinul albastru şi de 20-40 la lupinul peren.

 

Latirul

Se cultivă în ţara nostră în zonele cele mai secetoase din S-E, pentru alimentaţia animalelor. Se seamănă după orice plantă, primăvara cât mai devreme. Densitatea de semănat este de 80-100 boabe germinabile pe m2. Se seamănă în rânduri apropiate la 12,5-15 cm, la adâncimea de 5-6 cm. Cantitatea de sămânţă este de 120-160 kg/ha.

 

Rapiţa pentru ulei

Prezentă în cultură în ţara noastră prin soiurile Star şi Cyclone din Danemarca şi soiul Bolero din Germania, este cultivată pe suprafeţe mici, fiind mai puţin productivă comparativ cu soiurile de toamnă. Trebuie semănată timpuriu, în prima urgenţă.

 

Muştarul alb

Dă rezultate foarte bune în ţara noastră în Câmpia Timişului şi a Crişurilor şi rezultate bune în Bărăgan, Câmpia Dobrogei, Câmpia Burnaşului şi Câmpia Olteniei. Rezultate bune se obţin când este cultivat pe terenuri curate de buruieni, după prăşitoare şi cereale păioase.

Fertilizarea înainte de semănat se face cu 100-150 kg de azotat de amoniu. Unde nu s-a aplicat în toamnă sub arătură superfosfat, este de preferat să folosim, în loc de azotat, îngrăşăminte complexe.

Semănatul muştarului alb se face în epoca I iar a celui negru, mai sensibil la îngheţ, în epoca a II-a. Se seamănă la 12,5-25 cm pe terenurile curate de buruieni şi la 40 cm pe terenurile îmburuienate, pentru a uşura lucrările de îngrijire. Adâncimea de semănat este de 2-4 cm. Cantitatea de sămânţă la hectar este de 15-16 kg când se seamănă în rânduri apropiate şi de 7-8 kg când se seamănă în rânduri îndepărtate.

 

Inul pentru ulei

Dă cele mai bune rezultate în silvostepa vestică, sudică şi a Moldovei. Rezultate bune se obţin şi în zona colinară a Olteniei, Munteniei, parte centrală şi sudică a judeţelor Tulcea şi Constanţa, Câmpia Jijiei, Bahluiului şi Lunca Bârladului. Rezultate bune se obţin după cereale păioase şi leguminoase anuale.

Înainte de  semănat se fertilizează cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu. Semănatul trebuie realizat timpuriu cu 800-900 boabe germinabile pe m2, folosind 80-100 kg/ha sămânţă. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm iar adâncimea de semănat de 2-3 cm.

 

Floarea soarelui

În prima jumătate a lunii aprilie, când temperatura ajunge la 7-8ºC, este vremea semănatului florii soarelui. Suprafeţele semănate cu această cultură, în creştere de la an la an, îi obligă pe cultivatori să nu uite următoarele:

• Revenirea pe acelaşi teren este posibilă numai după şase ani, din cauza numeroaselor boli pe care le are şi a buruienii parazite lupoaia. Hibrizii noi, mai rezistenţi la boli, permit revenirea şi după 4-5 ani.
• Din cauza bolilor comune nu trebuie să urmeze nici după fasole, soia şi rapiţă.
• Nu trebuie cultivată după porumb, dacă acesta a fost erbicidat cu erbicide triazinice.
• În sudul ţării nu trebuie să revină după plante cu înrădăcinare adâncă (lucerna, sfecla de zahăr, iarba de Sudan), care sărăcesc solul de apă.
• Fertilizarea trebuie să se facă într-un raport N:P:K de 1:2:2. Dacă nu s-a aplicat fosfor şi potasiu, la semănat se vor folosi numai îngrăşăminte complexe de tipul 13:26:26.

Lucrările solului vor viza reţinerea apei în sol. Arăturile de toamnă (floarea soarelui nu se poate cultiva în arătură de primăvară) vor fi grăpate la desprimăvărare şi lucrate cu combinatorul înainte de semănat. În sudul ţării semănatul poate începe la sfârşitul lunii martie şi trebuie să se încheie până la mijlocul lunii aprilie. În restul zonelor favorabile, semănatul trebuie efectuat între 1 şi 20 aprilie.

Densitatea este de 40-50 mii plante/ha. Mărirea densităţii nu se justifică, plantele devin sensibile la boli (Sclerotinia şi Phamopsis) şi creşte procentul de seminţe seci. Cantitatea de sămânţă variază între 3,5 şi 5 kg/ha. Distanţa între rânduri este de 70 cm, iar adâncimea de semănat de 5-8 cm.

 

 

CÂTĂ MOTORINĂ CONSUMĂM?

Consumul de motorină, în condiţii normale de lucru pentru lucrările de primăvară, este următorul:
-    arat 25 cm + grăpat: 22 l/ha
-    discuit arătură + grăpat: 6 l/ha
-    transport şi aplicat îngrăşăminte chimice: 3 l/ha
-    erbicidat: 3 l/ha
-    discuit pentru încorporarea erbicidelor: 6 l/ha
-    pregătit pat germinativ cu combinatorul: 4 l/ha
-    semănat prăşitoare: 4 l/ha
-    semănat cu semănătoarea pentru cereale: 5 l/ha
-    prăşit mecanic 3 l x 2 lucrări = 6 l/ha
-    prăşit + fertilizat: 4 l/ha

Necesarul pentru înfiinţarea culturilor şi lucrările principale de întreţinere este de 60-65 l/ha motorină.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 6244 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!