Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calendarul Lucrărilor Agricole În lunile pline de belşug de la sfârşitul verii şi începutul toamnei

Publicat: 22 octombrie 2004 - 17:22
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Grijile pentru recolta anului viitor încep deja din această perioadă

. Recoltarea fasolei
. Recoltarea lintei
. Recoltarea inului pentru ulei
. Recoltarea florii soarelui
. Recoltarea soiei
. Efectuarea arăturilor şi aplicarea îngrăşămintelor pentru culturile de toamnă
. Pregătirea terenului şi semănatul rapiţei pentru ulei
. Condiţionarea seminţelor

Click pe poza pentru galerie!

Grijile pentru recolta anului viitor încep deja din această perioadă


  • Recoltarea fasolei
  • Recoltarea lintei
  • Recoltarea inului pentru ulei
  • Recoltarea florii soarelui
  • Recoltarea soiei
  • Efectuarea arăturilor şi aplicarea îngrăşămintelor pentru culturile de toamnă
  • Pregătirea terenului şi semănatul rapiţei pentru ulei
  • Condiţionarea seminţelor

Recoltarea fasolei


Este o lucrare dificilă, deoarece păstăile ajung la maturitate eşalonat, începând cu cele din partea inferioară a tulpinii şi mergând spre cele din partea superioară. Perioada este mult prelungită când vremea este ploioasă şi mai răcoroasă, dar se scurtează în caz de secetă şi vreme caldă.
Recoltarea începe când 2/3 din păstăi s-au îngălbenit şi cele de la bază s-au uscat. Pe suprafeţe mai mici lucrarea se execută prin smulgerea cu mâna sau prin retezarea plantelor cu secera ori coasa. Pe suprafeţe mai mari plantele se taie cu maşina de dislocat fasole (MDF - 1,5), cu lăţimea de lucru de 1,5 m, la adâncimea de 3-4 cm. După 2-3 zile plantele tăiate sunt adunate în poloage, după care urmează treieratul cu combina, direct din polog, după montarea dispozitivului ridicător-adunător.

Mare atenţie trebuie acordată reglării combinei pentru a preveni vătămarea boabelor, care se produce cu atât mai uşor cu cât boabele sunt mai uscate. Pentru aceasta se reduce turaţia tobei la minimum, se măreşte distanţa între grătar şi tobă şi se aleg site potrivite.

Treieratul fasolei se poate realiza şi cu maşina de treierat fasole (MTF1,4) care ridică şi treieră plantele din brazdă. Aceasta presupune ca plantele dislocate cu maşina MDF1,5 să fie adunate cu grebla oblică sau păianjen în brazde cu lăţimea sub 1,5 m.

După recoltare, înainte de înmagazinare, seminţele se tratează contra gărgăriţei cu Delicia - Gastoxin, o tabletă la 300 kg seminţe sau cu sulfură de carbon 1 l la tonă sau alte produse, în spaţii ermetic închise. Tratamentul este obligatoriu chiar dacă s-a făcut tratarea contra gărgăriţei în lan.
Păstrarea seminţelor se realizează bine la umiditatea de 13-14%. Boabele reprezintă 45-50% din recolta totală, variind în funcţie de soi şi condiţiile de vegetaţie.

Recoltarea lintei


Momentul recoltării se apreciază după aspectul general al plantei şi anume: frunzele de la baza plantei s-au îngălbenit, fără a se scututa, păstăile capătă o nuanţă gălbuie iar cele inferioare au o nuanţă mai închisă şi boabele tari. În partea superioară planta poate să aibă încă păstăi verzi uneori chiar să înflorească. Nu este bine a se recolta prea timpuriu, deoarece se micşorează recolta şi calitativ este iferioară, dar nici întârzierea nu este de dorit, deoarece boabele primesc o nuanţă prea închisă şi se scutură uşor.

Recoltarea se face pe timp uscat, ploile depreciază culoarea boabelor. Se recoltează cu ajutorul cositoarelor sau pe suprafeţe mici, prin cosire se adună în valuri şi după 2-3 zile se treieră. Nu se lasă prea mult la soare deoarece boabele capătă o culoare roşcată.

Treieratul se execută cu aceeaşi grijă ca şi la fasole.

Recoltarea inului pentru ulei


Recoltarea inului pentru ulei se face la maturitatea galbenă târzie, adică atunci când capsulele sunt de culoare brună, iar seminţele au culoare caracteristică soiului. Recoltarea se execută cu combine pentru recoltarea cerealelor, la care se montează cuţitul liss (coasă), patinele platformei se reglează pentru o tăiere cât mai joasă, degetele escamontabile se pun în poziţia "retrasă", turaţia bătătorului se reglează la 900-1050 rotaţii/minut, distanţa între bătător şi contrabătător de 12-16 mm la intrare şi 2-3 mm la ieşire. Tulpinile se balotează, iar seminţele pentru depozitare se aduc la umiditatea de 9%.

Recoltarea florii soarelui


Alegerea corectă a momentului recoltării influenţează recolta, uscarea, treieratul şi calitatea seminţelor. Recoltarea în 2 etape (manuală) începe când florile de pe margine (ligulate) şi frunzele sunt uscate, capitulele îngălbenite pe partea inferioară, măduva din capitule începe să se usuce, iar coaja fructelor este tare. Recoltarea directă cu combina se face când peste 75% din capitule au culoarea brună, iar umiditatea seminţelor scade sub 15%. Lucrarea se încheie înainte ca umiditatea seminţelor să nu coboare sub 10-11%. Recoltarea se face cu combinele de cereale la care se ataşează dispozitivul RIFS 6-8.

Pentru prevenirea decojirii seminţelor, turaţia se reduce la 420-500 rotaţii pe minut, se reglează distanţa între bătător şi contarabătător 25-30 mm la intrare şi 10-18 cm la ieşire, se montează site adecvate şi se reglează ventilatorul, pentru a rezulta seminţe curate.

Condiţionarea seminţelor înainte de păstrare este obligatorie.

Uscarea seminţelor cu umiditate mai ridicată este mai avantajos să se facă la soare, pe arii, în straturi subţiri, lopătându-se de mai multe ori pe zi. Noaptea seminţele se adună în grămezi şi se acoperă cu prelate. Păstrarea se realizează în bune condiţii dacă puritatea minimă este de 96%, seminţele decojite sau vătămate nu depăşesc 2%, iar umiditatea este 9%.

Recoltarea soiei


Pe suprafeţe mari se execută cu combine, când umiditatea seminţelor scade sub 16% şi se încheie inainte de scăderea umidităţii sub 12%.

Când recoltarea se face prea devreme, unele din păstăi din vârful plantelor fiind încă verzi nu se treieră, boabele fiind neajunse la maturitate sunt de valoare mai mică şi se strică uşor.

Dacă se întârzie recoltarea, păstăile crapă uşor şi boabele se scutură. La combine se urmăreşte ca aparatul de tăiere să fie coborât cât mai jos pentru a nu trece peste primele etaje de păstăi, turaţia tobei se reduce la 400-600 rotaţii/minut pentru a preveni fisurarea boabelor şi se reglează corespunzător distanţa dintre tobă şi grătar (20-25 mm la intrare şi 15-18 mm la ieşire). Raportul între boabe: tulpini este de 1,5:2 până la 1:2.

Arăturile pentru culturile de toamnă


Sunt cu atât mai folositoare cu cât se execută mai devreme, respectiv imediat ce planta premergătoare eliberează terenul. Pentru culturile de toamnă nu adâncimea arăturilor este importantă ci calitatea lor, adică să încorporeze bine resturile culturii premergătoare, să fie uniforme, fără greşuri şi fără bolovani.

Ataşarea de plug a grapei stelate determină nivelarea şi mărunţirea arăturii. După plante care părăsesc terenul în toamnă şi lasă o cantitate mare de resturi vegetale, discuitul înainte de arat, perpendicular pe direcţia rândurilor plantei premergătoare, este o lucrare care contribuie la efectuarea unei arături de calitate.

Îngrăşămintele cu fosfor cât şi cele cu potasiu sunt bine valorificate de culturile de toamnă dacă sunt introduse sub brazdă, odată cu executarea arăturilor. Având în vedere că cei mai mulţi cultivatori, în ultimii ani, nu au mai aplicat îngrăşăminte cu fosfor este necesar să asigurăm, pentru obţinerea unor recolte normale în anul viitor, doze de 60-80 kg fosfor (300-400 kg superfosfat) şi respectiv 40-100 kg potasiu (100-250 kg sare potasică).

Pe terenurile umede unde s-a aplicat la porumb sau direct pentru grâu gunoi de grajd, doza de potasiu se poate reduce la numai circa 40 kg.

Aplicarea îngrăşămintelor cu fosfor şi potasiu va asigura o mai bună valorificare a îngrăşămintelor cu azot şi măresc rezistenţa la ger, secetă, cădere şi boli a grâului.

Rapiţa pentru ulei


Este o cultură din nou mult apreciată, deoarece în prezent se cultivă soiuri fără acid erucic, productive şi rezistente la iernare. Cultura rapiţei de ulei cere mai puţine lucrări, iar perioadele de efectuare a acestora nu corespund cu vârfuri de muncă la alte culturi.

Semănatul trebuie efectuat în prima parte a lunii septembrie, cu 150 seminţe la m2 respectiv cu circa 12 kg de sămânţă la ha, la distanţa între rânduri de 12,5 cm şi adâncimea de 2-3 cm.

Condiţionarea seminţelor


Condiţionarea seminţelor de orz, grâu şi secară după treierat, în special, dacă vor fi folosite în toamnă ca material semincer, presupune lucrări prin care se asigură un procent de umiditate redus, o puritate ridicată şi capacitate germinativă superioară.

Pentru păstrarea în bune condiţiuni, imediat după recoltare, umiditatea cerealelor trebuie adusă sub 14%. Procedeul cel mai ieftin, practicat de foartă multă vreme, este uscarea la soare. Seminţele se întind pe platforme în strat de 10-15 cm. Sub acţiunea razelor solare se încălzesc şi cedează apa din interiorul lor. Pentru ca uscarea să se producă cât mai rapid, în masa de boabe se fac şanţuri pe direcţi curenţilor de aer, care se refac din oră în oră. La 2-3 ore se lopătează seminţele. Într-o zi de august, umiditatea seminţelor se reduce cu 3-4 %. Pentru 1000 kg de seminţe de cereale este nevoie de circa 15 m2 de platformă.

Prin uscare la soare se realizează şi o grăbire a maturizării seminţelor, cât şi distrugerea în mare parte a microorganismelor dăunătoare care se află pe suprafaţa lor.

Pentru semănat se admit numai loturile de sămânţă cu puritatea şi germinaţia minime de 98%, respectiv 90%.

Condiţionarea seminţelor cu ajutorul trioarelor este o altă operaţiune obligatorie, prin care se separă seminţele de buruieni, spărturi, resturi vegetale, de impurităţi minerale şi altele.
Vizualizat: 1196 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
care sunt....
|
03. 24, 2009. Tuesday 07:59
cele mai optime asolamente agricole cu structura urmatoare: fl. soarelui, grau de toamna si soia ptr. boabe. Se pot aplica monoculturi la toate culturile agricole mentionate?
3.
care sunt......
|
03. 24, 2009. Tuesday 07:54
care sunt nivelurile maxime ale indicilor de umiditate la diverse categorii de cereale si oleaginoase ptr. o perioada cat mai mare de depozitare si ifluenta NH4NO3 asupra cresterii continutului in gluten si proteine la produsele marfa agricole
2.
sa se scrie despre...
|
03. 24, 2009. Tuesday 07:49
aplicarea ingrasamintelor chimice solide ptr. cultura de soia, despre aplicarea in momentul optim al foliarelor pe perioada de vegetatie la diverse culturi, si daca sunt benefice tratamentele cu fungicide la samanta de soia in timpul bacterizarii
1.
sa se scrie despre...
|
03. 24, 2009. Tuesday 07:49
aplicarea ingrasamintelor chimice solide ptr. cultura de soia, despre aplicarea in momentul optim al foliarelor pe perioada de vegetatie la diverse culturi, si daca sunt benefice tratamentele cu fungicide la samanta de soia in timpul bacterizarii
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?