Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALENDAR POMICOL: Lucrări şi tratamente de primăvară în livadă

Publicat: 20 martie 2020 - 16:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tăierea pomilor fructiferi este unul dintre paşii absolut necesari, obligatoriu chiar, în procesul de creştere şi dezvoltare a acestora pentru obţinerea unei recolte bogate şi sănătoase. 

Acest lucru, însă, presupune respectarea anumitor reguli, cunoaşterea proceselor prin care pomii fructiferi trec de la un sezon la altul şi a factorilor care îi influenţează. În funcţie de toate acestea, se pot stabili paşii care se vor urma şi metodele ce se vor aplica.

Pentru a stabili soluţiile de tăiere este indicat să se facă controlul viabilităţii mugurilor pentru fiecare specie pomicolă în parte, iar în cadrul speciei pe fiecare soi în parte.
De asemenea, este indicat să se facă un control pe fiecare parcelă în parte, deoarece în cadrul fermelor amplasamentele sunt diferite.

Pentru a avea o situaţie cât mai relevantă, se va proceda astfel: se recoltează 15-20 ramuri cu muguri de rod bine evidenţiaţi din fiecare parcelă. Se leagă şi se etichetează, menţionându-se soiul, parcela şi data recoltării, după care se aşează în găleţi cu apă la temperatura de 18-20°C timp de 3-4 zile până ce mugurii încep să se umfle.

După ce se observă umflarea mugurilor, se va face secţionarea acestora longintudinal, începând de la bază spre vârf. Dacă ţesuturile mugurelui au culoarea brun-închis sau chiar spre negru, se consideră că acesta este pierdut.

livada_small_b

În funcţie de procentul de muguri viabili, se impun următoarele soluţii:

 1. Efectuarea tăierilor începând din parcelele situate în zonele mai înalte sau pe platouri, după care se va trece în parcelele situate pe pante şi se încheie în zonele de la baza pantelor sau pe şes.
 2. În situaţia în care pierderile sunt mai mici de 20%, se vor executa tăieri normale cu atribuirea încărcăturii de rod în funcţie de potenţialul de producţie al fiecărui soi şi specie în parte. Se va ţine seama, de asemenea, şi de producţia din anul anterior.
 3. Refacerea potenţialului de producţie a pomilor, acolo unde pierderile sunt între 50-75%.
 4. În acest caz putem întâlni 2 situaţii:
 • acolo unde tăierile de rodire au fost efectuate, se va putea reveni cu tăieri mai severe în plantaţiile mai vechi şi cu tăieri de intensitate medie în plantaţiile tinere, deoarece acestea se vor reface mai uşor.
 • în parcelele unde nu s-au efecuat încă tăierile de rodire, se va ţine seama de potenţialul de producţie al pomilor şi se vor aplica tăieri în funcţie de pierderile de muguri înregistrate.

După efectuarea tăierilor este recomandat a se aplica tratamente pe bază de cupru, cum ar fi Triumf 40 WG în doză de 0,25%, ulterior efectuând tratamentul de iarnă cu produsele din pachetul Mospilan Oil – un pachet comercial ce conţine insecticidul sistemic cu efect de lungă durată Mospilan 20 SG şi uleiul vegetal Toil.

Avantajele pachetului Mospilan Oil vin din îmbinarea calităţilor celor două produse, insecticidul plurivalent Mospilan 20 SG acţionând sistemic şi prin contact asupra formelor hibernante de dăunători din livezile de pomi şi prin acţiunea fizică a produsului Toil de asfixiere a ouălor dăunătorilor şi a adulţilor care hibernează sub aceste forme în livadă.

Toil este un ulei vegetal natural obţinut din rapiţă. Conţine 95% ulei de rapiţă metilat + emulgator vegetal.

logo-Mospilan-Oil-FINAL_b

Pachetul Mospilan Oil prezintă o serie de avantaje, precum:

 • îmbunătăţeşte dispersia picăturilor, rezultând o acoperire mai bună a suprafeţelor stropite;
 • măreşte aderenţa soluţiei pe suprafaţa frunzelor şi reduce efectul de spălare prin precipitaţii;
 • permite o penetrare mai bună, faţă de uleiurile minerale;
 • nu este fitotoxic;
 • este nepoluant pentru mediu şi biodegradabil.


Pe rănile cu diametrul mai mare de 3 cm rezultate în urma tăierilor se aplică badijonare cu pastă cuprică, pentru a preveni infecţiile şi pentru a proteja pomii împotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), mai ales la speciile sensibile, cum ar fi gutui, păr şi măr.

La măr mai trebuie avute în vedere şi soiurile mai sensibile şi anume grupa Jonathan, Idared, Delia şi altele.
Pentru a evita infectarea trebuie alternate măsurile curative cu cele preventive, respectiv recoltarea ramurilor bolnave din anul anterior şi arderea lor. Totodată trebuie acordată o atenţie deosebită şi dezinfectării uneltelor cu care se efectuează intervenţiile în livadă (foarfeci, fierăstraie etc.) folosindu-se alcool sanitar, benzină sau soluţie cuprică.

Doar respectând recomandările de bază de mai sus şi tratând culturile pomicole curativ, dar şi preventiv, suntem cu un pas mai aproape de obţinerea unei recolte bogate şi sănătoase.

Ing. Călin Cosma
Expert Tehnic şi Vânzări Summit Agro România

Vizualizat: 604 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?