BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calendar agricol în aprilie - lună plină pentru însămânţările de primăvară

Publicat: 06 iulie 2018 - 12:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Modificările climatice sunt tot mai imprevizibile, fapt care solicită din partea fermierilor adaptarea permanentă a tehnologiilor de cultivare, însă fără a neglija particularităţile biologice ale speciilor şi soiurilor cultivate.
Până în ultima decadă a lunii martie, culturile de toamnă se găseau în vegetaţie normală. În continuare, capriciile vremii trebuie să fie bine gestionate, pentru a crea condiţii de favorabilitate şi culturilor de primăvară încă de la semănat.

Volumul lucrărilor din această lună este foarte mare, iar pentru a face faţă este nevoie de mult efort şi chibzuinţă în valorificarea fiecărei ore bune de lucru.
Lucrările prioritare sunt:
• semănatul culturilor din epoca a doua, respectiv a speciilor cu temperatura minimă de germinaţie mai mare de 7oC (floarea-soarelui, porumbul, soia, fasolea ş.a.);
• combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase;
• depistarea şi combaterea dăunătorilor din sol.

Semanatoare floarea soarelui_b

Verigi tehnologice cheie pentru reuşita culturilor din epoca a II-a
• Semănatul florii-soarelui trebuie declanşat imediat ce temperatura solului la adâncimea de semănat s-a stabilizat la 7oC. Respectarea temperaturii menţionate este necesară pentru a avea o răsărire rapidă, uniformă, o înrădăcinare bună şi pentru a preveni ramificarea tulpinii, fenomen care apare dacă plantele tinere sunt expuse la temperaturi sub 0o, care distrug vârful de creştere. Semănatul cât mai devreme asigură şi valorificarea bună a apei acumulate în sol în perioada toamnă-iarnă, fapt deosebit de important pentru această specie mare consumatoare de apă, necesarul specific la care se obţin recolte mari fiind de 400-450 mm.
La alegerea seminţei este bine să vă orientaţi spre hibrizii rezistenţi la lupoaie şi la mană, să prezinte toleranţă ridicată la Phomopsis şi Sclerotinia, să aibă o bună rezistenţă la cădere şi la frângere şi toleranţă foarte bună la secetă şi la arşiţă, cât şi un grad ridicat de autofecundare.
Respectarea rotaţiei la această cultură este obligatorie: floarea-soarelui nu poate reveni pe acelaşi teren mai devreme de 5-6 ani din cauza sensibilităţii ei la o serie de boli. Nu poate fi cultivată nici după soia, fasole, rapiţă (din cauza putregaiului alb), după cânepă şi tutun (din cauza atacului de lupoaie), iar în caz de atac puternic de putregai cenuşiu, nu se poate cultiva nici după cartof sau in. La cele menţionate reamintim că nu se poate cultiva nici în arătură de primăvară. Nerespectarea acestor prevederi anulează aproape în totalitate efortul tehnologic făcut cu celelalte verigi.
Fertilizarea localizată (starter) odată cu semănatul, cu 5-6 kg azot şi 10-15 kg fosfor de-a lungul rândurilor, lateral la 4-5 cm şi la o adâncime mai mare decât a seminţelor, asigură sporuri importante de recoltă. Densităţile folosite la semănat, în funcţie de particularităţile hibrizilor cultivaţi, de condiţiile pedoclimatice şi de nivelul tehnologiei aplicate sunt: 50-52 mii plante recoltabile/ha în cultură neirigată şi 52-55 mii plante recoltabile/ha în cultură irigată. Depăşirea acestor densităţi conduce la formarea de calatidii mici cu diametrul sec mare.
• Semănatul porumbului, planta care ocupă un areal agricol semnificativ în ţara noastră, începe când temperatura solului la adâncimea de semănat se stabilizează la 8-10oC. Valorile termice mai scăzute împiedică germinaţia, iar răsărirea se produce cu întârziere şi neuniform. În prezent, există hibrizi care pot fi semănaţi mai devreme, dar acest lucru trebuie cunoscut de fermier la data semănatului.
Alegerea hibrizilor pe care-i cultivaţi în condiţiile de climă şi de sol din zona în care aveţi ferma şi, desigur, dependent de investiţia tehnologică pe care o puteţi asigura (nivel de fertilizare, tip de cultură - irigat sau neirigat etc.) este o decizie foarte grea, în ţară comercializându-se cu mult peste o sută de hibrizi, din toate grupele de precocitate, obţinuţi în condiţii pedoclimatice dintre cele mai diferite. Prima grijă este legată de necesarul termic pentru perioada de vegetaţie, ca să poată ajunge la maturitate. Reamintim că hibrizii foarte timpurii necesită de la răsărire şi până la maturitate 800-1000oC, cei timpurii 1001-1200oC, cei semitimpurii 1201-1400oC, cei semitârzii 1401-1500oC şi cei târzii 1501-1650oC.
Este bine ca fiecare fermier să cultive 2-4 hibrizi cu perioade de vegetaţie diferite, pentru stabilitatea recoltei chiar şi în condiţiile unui an cu abateri climatice. Hibridul ales trebuie să aibă rezistenţă bună la frângere, la cădere, la boli şi la secetă.
Densitatea este elementul tehnologic de bază. Recomandările pentru hibrizii actuali sunt: 65-70 mii plante/ha şi numărul se reduce pentru hibrizii tardivi la 50 (55) mii, până la 60-65 mii plante/ha în cultură neirigată. În condiţii de irigare densitatea creşte cu 5 mii până la 10 mii plante/ha.
• Semănatul soiei, planta cu o mie de utilizări, denumită şi planta minune sau planta viitorului, cultivată în România în perioada anilor 1981-1983 pe 400 mii hectare, în prezent, în UE fiind interzisă soia modificată genetic, se mai cultivă pe o suprafaţă sub 100 mii hectare la noi, tocmai acum când există în piaţă soiuri cu potenţial productiv de 4-5 mii kg/ha, iar condiţiile pedoclimatice din ţară sunt favorabile culturii.
În rotaţie nu se cultivă după floarea-soarelui, rapiţă şi alte leguminoase. Sămânţa se tratează cu produsul Nitragin, folosind conţinutul unui plic pentru cantitatea de sămânţă ce revine la hectar. Temperatura minimă de germinaţie este de 7-8oC, ceea ce corespunde calendaristic cu primele două decade ale lunii, în sudul şi în vestul ţării, şi cu ultima decadă în zonele nordice. Densitatea de semănat este de minimum 450 mii plante/ha.
• Semănatul fasolei, cultură deosebit de valoroasă în alimentaţie, cultivată în anul 1980 pe circa 95 mii hectare în ogor propriu şi până la 800 mii hectare intercalată în porumb - fapt care asigura necesarul ţării şi cantităţi importante la export -, în prezent se mai cultivă pe suprafele de 30-40 mii hectare, România fiind ţară importatoare de fasole.
Nu se poate semăna după floarea-soarelui, rapiţă şi alte leguminoase şi nu poate reveni pe acelaşi loc decât după 2-3 ani.
Semănatul se face când în sol, la adâncimea de 5-6 cm, temperatura se stabilizează la 8oC şi vremea este în curs de încălzire. Densitatea de semănat este de 40-45 boabe germinabile/mp în culturile neirigate şi de 50-55 boabe germinabile/mp în condiţii de irigare. Sămânţa trebuie tratată în prealabil cu preparatul bacterian Nitragin, ca şi la soia.

 

DEPISTAREA ŞI COMBATEREA DĂUNĂTORILOR DIN SOL
În toată perioada de la semănat - încolţirea boabelor - răsărit şi primele faze de vegetaţie ale culturilor de primăvară, trebuie să se urmărească atent evoluţia dăunătorilor, atât a celor polifagi, cât şi a celor specifici fiecărei specii de plante.
În toate zonele agricole, dar cu precădere în zona solurilor acide, trebuie urmărită prezenţa viermilor sârmă. Un alt dăunător răspândit în toată ţara, cu pondere mai mare în zona de sud, este răţişoara.
Musca cenuşie atacă, la soia, cotiledoanele în timpul germinaţiei şi al răsăririi plantelor. În această perioadă, odată cu încălzirea vremii, pot să apară şi alţi dăunători şi boli care, dacă sunt depistate la timp şi se execută tratamentele când se atinge pragul de dăunare, combaterea are eficienţă mare iar produsele utilizate sunt mai economice şi mai puţin poluante pentru mediu.


ŞTIAŢI CĂ...
• Semănatul porumbului la temperaturi mai mici decât 7oC (cu excepţia unor hibrizi noi care, din punct de vedere genetic, pot fi semănaţi la temperaturi mai mici) contribuie la instalarea diferitelor ciperci saprofite, care provoacă putrezirea boabelor, instalarea lor fiind favorizată şi de procesul de exosmoză a produselor de hidroliză ale amidonului, care nu pot fi utilizate de embrion. La temperatura de 4-5oC (zero biologic), porumbul îşi încetează creşterea, clorofila începe să se degradeze şi dacă fenomenul durează mai mult timp, plantele dispar;
• la soia, deşi temperatura minimă de încolţire este de 7-8oC, semănatul se face mai târziu, când temperatura ajunge la 9-12oC, fără a depăşi însă epoca optimă;
• sorgul va fi însămânţat când temperatura în sol, la adâncimea de 10 cm, este de 13-15oC. Temperatura sub 12oC poate reduce numărul plantelor răsărite cu 50% sau chiar mai mult, considerent pentru care culturile semănate devreme sunt rare şi cu multe goluri.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 100 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?