Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Calcule pentru culturi rentabile

Publicat: 14 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eugen Baziliuc, proprietar şi administrator al SC Abelda SRL din Jimbolia, jud. Timiş, lucrează, în total, aproape. 1.000 ha de teren. Pe 236 ha a cultivat în această toamnă grâu, pe 284 ha - rapiţă, pe 5,5 ha - orz, iar 448 ha sunt planificate pentru porumb.

Click pe poza pentru galerie!

Profesia sa de bază, cea de economist, l-a învăţat, în cei 20 de ani de când se ocupă de agricultură, să judece totul în funcţie de bani, pentru a se asigura că supravieţuieşte financiar de la un an la altul pe o piaţă agricolă extrem de instabilă.

„Am făcut o evaluare economică, pornind de la costuri, unde socotesc de la arenda de 1.000 de kilograme pe hectar până la recoltat, şi de la producţiile medii în zonă, orientându-mă după preţurile de anul ăsta. Cerere este, iar anul ăsta au fost şi preţuri bune, însă faptul că la noi nu există o bursă a produselor ne dă peste cap tot ce vrem să planificăm.

La grâu, la o producţie medie de 5.500 kg/ha şi un preţ de 50 de bani pe kilogram, mi-a ieşit un profit de 160 euro/ha, din care plătesc TVA, impozite, taxe, aşa că grâul este o cultură care nu prezintă interes din punct de vedere economic. La rapiţă, cu 3.000 de kilograme producţie la hectar, iese un profit în jur de 400  de euro, iar la porumb, de peste 600 de euro pe hectar. Cine zice că porumbul e o cultură uşoară, se înşeală.

E o cultură uşoară că îţi formezi tehnologia, dar costurile sunt foarte mari. Anul ăsta, un hectar m-a costat peste 27 de milioane de lei vechi, dar la preţurile care sunt acum, care au fost deja cu 30-35% mai mari decât anul trecut. La primăvară nu ştiu cât o să fie motorina, seminţele, îngrăşămintele şi alte tratamente de care mai e nevoie.

Eu mi-am făcut deja necesarul, ţinând cont de solele pe care am aplicat dejecţii organice, al câtelea an şi aşa mai departe, am contractat, dar nu ştiu încă preţul”, spune Eugen Baziliuc. Unele soluţii ar fi, totuşi:

„Dacă ne-am asocia, am putea aduce îngrăşăminte din Tunisia, de exemplu, cu 40 la sută mai ieftine decât la noi”, susţine Baziliuc.

Pe lângă o planificare minuţioasă, investiţiile sunt, de asemenea, importante pentru o afacere profitabilă în agricultură. Anul acesta, fermierul din Jimbolia a finalizat, din fonduri proprii, o investiţie în spaţii de depozitare cu capacitatea de 12.000 de tone, iar planurile pentru anul viitor includ realizarea unui uscător de mare productivitate pentru cereale şi linii de transport pentru produse. „Costurile au fost foarte mari, dar doar aşa era posibil să avansăm.

Porumbul, de exemplu, este acum la bursele din toată Europa la peste 9.000 de lei vechi kilogramul, ori la noi ajunge la maxim 6.000 de lei vechi pe kilogram, din care se mai scade în funcţie de umiditate”, afirmă Baziliuc. Investiţia include depozite pentru seminţe, depozite pentru produse cerealiere, un atelier mecanic, adăposturi pentru utilaje, precum şi un spaţiu special pentru angajaţi.

 

Porumb gata uscat, de la recoltat

„La porumb, am dezvoltat o metodă pe care au adoptat-o aproape toţi fermierii din zonă: când porumbul ajunge la 27-28%  umiditate, vin cu aviaţia cu un desicant şi imediat vegetaţia se întrerupe şi se usucă, omor şi toate buruienile, recoltez imediat foarte uşor şi iau producţia uscată. Anul ăsta am dat porumb cu umiditate 21% direct după recoltare, fără să mai fie nevoie să îl usuc”, ne-a spus Eugen Baziliuc.


„Pe lângă multă pasiune, este esenţial să creezi microclimatul pentru fiecare plantă în parte, să te documentezi, dar şi să ţii cont în permanenţă de ceea ce se întâmplă şi să te adaptezi. Şi, într-adevăr, ca să poţi obţine ceva trebuie să ai şi cu ce să începi" Eugen Baziliuc

Vizualizat: 3209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?