Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cad plantele, „cade” şi profitul fermei

Publicat: 05 iulie 2018 - 13:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă vreun fermier nu a trăit şi nu a simţit pe propriul buzunar consecinţele temei acestui articol, adică ale căderii plantelor, înseamnă că încă nu i s-a uscat cerneala pe carnetul de fermier. Căderea plantelor este o realitate neplăcută, care are consecinţe „furtunoase” şi prin contul din bancă.

Căderea plantelor se poate întâmpla la orice cultură, însă frecvenţa mai mare a fenomenului apare la cerealele păioase. Iar acestea sunt singurele culturi la care avem verigi tehnologice prin care putem atenua riscul de cădere a lanului. De aceea, în continuare vom face referire la acest grup de culturi agricole şi vom prezenta două situaţii.

Reacţia diferită a soiurilor la căderea lanuluiClick pe poza pentru galerie!

Surprizele unui lan mai sănătos şi mai des
• Prima situaţie se referă la sensibilitatea diferită a soiurilor la cădere şi este ilustrată în foto 1, 2 şi 3. În foto 1, soiul din stânga, fără inhibitor, nu a căzut. În schimb, soiul din dreapta, deşi tratat cu inhibitor de creştere, a căzut. Diferenţa este dată de particularitatea de soi. Planta care a căzut are talia înaltă (circa 120-125 cm), iar soiul care nu a căzut are o talie de circa 90 cm.
Detaliile din foto 2 arată că produsul aplicat (la sfârşitul înfrăţirii şi începutul alungirii paiului) a produs tocmai efectele care erau aşteptate: a redus talia plantelor şi a îngroşat pereţii paiului. Însă tot în foto 2 se observă că soiul care a căzut avea un foliaj mai bogat şi mai verde la momentul trecerii furtunii.
În foto 3 se mai observă un detaliu important: de-a lungul aleilor tehnologice, plantele au rămas în picioare, ca o consecinţă a unui spaţiu de înrădăcinare mai mare. Chiar căderea plantelor în restul lanului (vezi medalion) este o consecinţă a dezrădăcinării lor parţiale sub greutatea masei vegetale şi a slabei rezistenţe opuse de solul îmbibat cu apă.
• A doua situaţie se referă la comportarea contradictorie a aceluiaşi soi de grâu şi este ilustrată în foto 4 şi 5. La acelaşi soi de grâu, partea tratată cu inhibitor de creştere a căzut, partea netratată a rămas în picioare. Pentru a explica acest aparent paradox, priviţi detaliile din foto 5 şi observaţi cu cât era mai bogată în vegetaţie partea cu plante căzute: densitate mai mare, foliaj mai bogat şi mai sănătos, deci o mai mare suprafaţă de acumulare de apă. Pentru că în final despre aşa ceva este vorba, despre ce forţe suplimentare au acţionat asupra plantelor care au căzut.
În cazul soiurilor diferite, suprafaţa foliară este o caracteristică de soi. Mărimea suprafeţei foliare variază foarte mult de la un soi la altul. În cazul aceluiaşi soi, suprafaţa foliară a lanului variază în funcţie de starea de sănătate şi de densitatea lanului. O suprafaţă foliară mai mare înseamnă şi o suprafaţă mai mare de acumulare a apei de ploaie. Pentru că furtunile sunt frecvent însoţite de ploi.

Câtă cantitate de apă se acumulează pe frunzele unui lan de grâu?
Pentru o evaluare, să luăm acelaşi soi de grâu în două ipostaze diferite:
1. aceeaşi densitate (de exemplu 500 plante/mp), dar o stare fitosanitară mai bună. În consecinţă, frunze cu un limb foliar ceva mai mare. La un plus de numai 4 picături, doar pe frunzele de sus, steag şi sub steag, rezultă o greutate suplimentară de 2.000 litri de apă.
2. dacă lanul are şi o densitate mai mare, un plus de 150 plante/mp, la numai 100 picături de apă/planta suplimentară rezultă o greutate în plus de 7.500 litri de apă.
Cumulat, cele două situaţii (starea fitosanitară mai bună şi o densitate mai mare a lanului) pun în spatele grâului o greutate suplimentară de 9.000-9.500 kg, fără a socoti şi recolta suplimentară formată. Şi sub presiunea acestei greutăţi, bătute de un vânt care culcă lanuri de floarea-soarelui şi distruge lanuri de porumb (foto 7), noi suntem neplăcut surpinşi că plantele nu au rezistat?!
Hai să fim serioşi! Aplicarea de inhibitori de creştere nu determină creşterea de... fier-beton în interiorul plantelor! Pur şi simplu un lan mai sănătos şi mai des este supus unor riscuri mai mari. Şi uneori pur şi simplu nu mai rezistă.
Concluzia este că aplicarea inhibitorilor de creştere este o soluţie tehnologică necesară, dar care trebuie aplicată cu discernământ, în funcţie de factorii de risc evaluaţi. Pentru că pur şi simplu aplicarea de inhibitori de creştere nu poate fi o garanţie împotriva căderii plantelor. Aceştia sunt de mare ajutor, dar doar reduc riscul de cădere a plantelor. Un lan bogat supus unor agresiuni extreme poate să cadă. În timpul furtunii noi ne punem la adăpost. Dar plantele rămân afară. Iar noi le vizităm din nou, dar doar „după trecerea furtunii”.

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217

 

DESPRE PLANTE, PRIETENII NOŞTRI
Surse de vitamine:
- Vitamina C. Alimente bogate în această vitamină sunt: cătina, coacăzele negre, pătrunjelul (chiar mai mult decât lămâia), broccoli, kiwi, gutuile;
- Vitamina A: morcov, varză, cicoare, spanac, păpădie, măcriş, alune, migdale, nuci, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui;
- Vitaminele B1, B2, B3, B6, B9 le puteţi lua şi din: vinete, spanac, fasole, linte, soia, mazăre, cartofi;
- Necesarul de Vitamina D poate fi completat din ciuperci;
- vitamina E: arahide, migdale, mure, kiwi;
- vitamina K: alune, caju, castane, spanac, brocoli, varză.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 117 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?