La oameni, 20 de ani reprezintă o vârstă tânără, de început de drum în viaţă. Cu totul altfel se socoteşte vârsta unei publicaţii agricole. FERMA a intrat, în această lună, în cel de-al 20-lea an de existenţă, rotunjind astfel o perioadă îndelungată de apariţii editoriale, de transformări grafice şi de conţinut, de întâmplări şi poveşti de viaţă, de năzuinţe şi destine împlinite.
La 20 de ani de viaţă ai revistei Ferma, la o vârstă matură, dar frumoasă, întreg colectivul redacţional îşi continuă munca adaptându-se permanent la noile tehnologii şi tendinţe, la nevoile actuale ale fermierilor, la realitatea agricolă. Toate acestea se regăsesc în conţinutul editorial al revistei, în cele peste 22.000 de pagini publicate de la începuturi şi până astăzi.
Mi-ar fi aproape imposibil să-i nominalizez pe toţi cei care şi-au dedicat timpul, cunoştinţele şi priceperea la elaborarea revistei Ferma, în cei 20 de ani. Pentru că sunt foarte mulţi: profesori, jurnalişti, tehnicieni, fermieri, colegi de la marketing şi departamentul comercial şi economic. Din păcate câţiva membri ai familiei Ferma au părăsit, mult prea devreme, lumea pământeană, lăsând însă în urma lor zeci de articole care au adus profitabilitatea în multe dintre fermele româneşti.
Ne-am gândit cum să consemnăm cei 20 de ani şi am făcut o primă selecţie printre fotografiile din arhiva Ferma, pe care le-am aşezat, la loc de cinste, pe coperta revistei. Şi vor urma şi altele pe parcursul acestui an.
Mai mult, tipărim şi o colecţie unică de cărţi de specialitate semnate de specialiştii noştri din Consiliul Consultativ şi care conţin articole publicate de-a lungul anilor în revista Ferma, modificate şi aduse la zi, în concordanţă cu prevederile în vigoare. Prima lucrare a şi ieşit de la tipar, în această lună, şi este dedicată unui subiect actual şi prea puţin aplicat în realitate - bunăstarea şi sănătatea animalelor şi a oamenilor. Volumul este semnat de profesorul emerit Mihai Decun, primul cercetător român care a studiat necesitatea şi impactul adoptării normelor de biosecuritate şi bunăstare în ferme.
Dragi cititori ai revistei Ferma, nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc, în numele întregii echipe, pentru conştiinciozitatea cu care ne urmăriţi, pentru fidelitate şi încrederea în conţinutul editorial la care contribuiţi nemijlocit prin poveştile voastre de viaţă, prin puterea exemplului, prin aprecieri, sugestii şi respect.
La mulţi ani, FERMA!
(foto: mesajeurarifelicitari.com)