Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bursa cerealelor - octombrie 2016

Publicat: 15 octombrie 2016 - 18:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RUSIA: Stocuri mari de cereale

RUSIA: Stocuri mari de cereale
Serviciul rus de statistică a confirmat că, la 1 septembrie, stocurile de cereale din ferme și unitățile de prelucrare au însumat 45,784 milioane tone, cu 15,1% mai mari decât la aceeași dată a anului trecut. Stocurile totale de grâu au fost cu 19,7% (11,337 milioane tone) mai mari decât anul trecut, din care grâu de panificație cu 12% mai mari decât în 2015 (7,435 milioane tone). La aceeași dată, stocurile de porumb au fost mai mici cu 5,8% (301 mii tone) iar stocurile de orz au scăzut cu 8,5% (1,707 milioane tone).
În ciuda stocurilor imense, producătorii sunt destul de reticenți în a vinde cereale. O ușoară consolidare a prețurilor a fost înregistrată pe piața rusă a grâului de panificație. În prima săptămână a lunii octombrie, prețul de export pentru grâul rusesc a crescut, în medie, cu 2-3 USD, până la 170-172 USD/tonă (FOB) pentru grâu cu 12,5% proteină și 162-165 USD/tonă (FOB, în portul Novorossiysk) pentru grâu cu 11,5% proteină, cu livrare în octombrie - noiembrie.
Și prețul de export pentru grâul furajer este în creștere, fiind stabilit la 153-155 USD/tonă, FOB în Novorossiysk, cu livrare în octombrie. O ușoară creștere a cererii din partea importatorilor cheie, precum și consolidarea rublei în raport cu dolarul, au sprijinit creșterea prețurilor de export pentru grâul rusesc.
În cursul primei săptămâni a lunii octombrie, rubla s-a apreciat cu mai mult de 2,5% în raport cu dolarul american. Întărirea rublei pune o presiune suplimentară asupra prețurilor interne la cereale. Astfel, prețul de achiziție al grâului de panificație pe piața internă a continuat să scadă, în medie cu 50-100 ruble/tonă, în timpul primei săptămâni a lunii octombrie.
În ciuda stocurilor mari, vânzările active, de la producători, se lasă așteptate. Astfel, ritmul exporturilor de cereale din Rusia rămâne scăzut, în ciuda previziunilor că va depăși 40 milioane tone.

FRANȚA: Perspective privind viitoarea producție de rapiță
Grupul de analiză francez Offre et Demande Agricole (ODA) își exprimă îndoiala cu privire la perspectivele bune pentru însămânțările de rapiță din Uniunea Europeană. Conform ODA, prognoza privind însămânțările la rapiță în Franța, unul dintre producătorii de top din UE, sunt în scădere cu 8%. Astfel, pentru recolta din 2017 este de așteptat să fie semănată o suprafață de până la 1,36 milioane hectare. ODA a avertizat că, în anumite regiuni ale Franței, însămânțările cu rapiță este posibil să scadă cu 30% față de nivelul anului trecut. Această estimare reflectă situația critică cu care s-au confruntat fermierii francezi ca urmare a lipsei precipitațiilor și care a condus și la o scădere a producției de cereale și oleaginose din această vară.
În același timp, Ministerul agriculturii din Franța a redus previziunile pentru producția internă de grâu cu 200 mii tone, la un total de 28 milioane tone, cu mult sub nivelul producției de anul trecut, când recolta a trecut, pentru prima dată în istoria țării, de 40 milioane tone grâu.
Lipsa umidității în sol a întârziat și campania de semănat la grâul de toamnă. Astfel, conform FranceAgrimer, în 7 octombrie, era semănată cu grâu doar 6% din suprafața planificată, comparativ cu 17% la aceeași dată a anului trecut, iar cu orz numai 10% din suprafață, față de 27% cu un an în urmă.

ARABIA SAUDITĂ a importat mai mult orz românesc
În iulie, prima lună a sezonului 2016/2017, exporturile românești de orz nu s-au ridicat la volumul așteptat. Astfel, dacă în iulie 2015 au fost exportate 540 mii tone orz, în aceeași lună a anului curent au fost exportate numai 400 mii tone orz. În iulie 2014 au fost exportate 588 mii tone orz.
Cererea slabă din partea importatorilor mondiali cheie este principalul motivul pentru acest ritm scăzut de export la orz. Astfel, Iordania, Libia și Japonia au importat mai puțin orz în iulie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. O cerere mai mare a fost observată din partea Arabiei Saudite, care a cumpărat 293,5 mii tone orz, cu 67% mai mult decât în iulie 2015 (176 mii tone).

 

 


Turcia pierde din cauza sancțiunilor rusești
Rusia își menține sancțiunile pentru produsele alimentare turcești în ciuda normalizării relațiilor sale cu Ankara. Ponderea bunurilor turcești afectate de sancțiunile rusești a reprezentat 22% din structura importurilor rusești din Turcia, adică aproape un miliard de dolari, comparativ cu aceeași perioadă a 2015. Recuperarea treptată a cooperării în domeniul comerțului dintre între Rusia și Turcia a început în luna iunie, dar Rusia menține, în continuare, o serie de sancțiuni cu privire la importul de alimente turcești.

Egiptul cumpără grâu rusesc
În 4 octombrie, Egiptul a cumpărat 240 mii tone grâu de panificație din Rusia, cu livrare în perioada 1-10 noiembrie, la un preț mediu de 187,11 USD/tonă (C&F) și un cost de transport de 8,55 USD/tonă. Și la licitația precedentă, din 22 septembrie, Egiptul a cumpărat tot grâu rusesc, la prețul de 187,03 USD/tonă, cu livrare în perioada 21-31 octombrie.

România - producție mai mică de floarea soarelui
Operatorii de pe piața de profil estimează că anul acesta producția internă de floarea soarelui este de 1,67 milioane tone, mai mică decât în 2015, când s-au înregistrat 1,78 miloane tone.

Kazahstan: Producția record pune presiune asupra prețurilor
Scăderea prețurilor la grâul de panificație a fost observată pentru piața de export din Kazahstan. Prețul grâului a scăzut în prima săptămână a lunii octombrie cu 12,5% (cca. 20-22 USD), în medie, până la USD 163-170 USD/tonă, FOB în portul Aktau.
Producția de grâu din Kazahstan a fost cea mai mare din ultimii cinci ani, astfel că o intensificare a activității de export pentru grâul de panificație este de așteptat în perioada octombrie - noiembrie.


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Vizualizat: 476 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!