Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bursa cerealelor - noiembrie 2016

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 20:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UCRAINA: Mai mult porumb

În raportul din noiembrie, USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al SUA) a estimat producția de porumb a Ucrainei la 27 milioane tone, cu un milion de tone mai mult față de prognoza anterioară. În același timp, estimarea pentru exporturile ucrainene de porumb în sezonul actual (2016/2017) a fost ridicată cu 300 mii tone, ajungând la un total 18 milioane tone.
USDA a revizuit în sus și previziunile sale privind producția și exportul de porumb pentru Rusia. Astfel, USDA apreciază producția de porumb a Rusiei la 14 milione tone (cu 500 mii mai mult decât în raportul anterior). Și volumul estimat al exporturilor de porumb a crescut la 4,7 milioane tone, în plus cu 200 mii tone față de precedentul raport.

BULGARIA: Recoltarea florii soarelui, la finish
Conform datelor pezentate de ministerul bulgar al agriculturii, în 27 octombrie floarea soarelui era recoltată de pe 784,5 mii ha, adică cca. 99% din totalul suprafeței cultivate. Producția totală recoltată (la aceea dată) a fost de 1,688 milioane tone și randamentul mediu de 2,24 tone/ha.
Ritmul de recoltare a fost cu 3,7% mai rapid față de campania de anul trecut iar la data de raportare, randamentul mediu era cu 5,7% mai mare față de sezonul precedent.

RUSIA: Au crescut exporturile de rapiță
Rusia a exportat 7,6 mii tone semințe de rapiță, în septembrie 2016, cu 0,8 mii tone (11,8%) mai mult față de luna august și cu 1,4 mii tone (22,6%) mai mult față de aceeași lună a anului trecut.
În perioada iulie-septembrie 2016, Rusia a exportat, în total, 19,7 mii tone semințe de rapiță, față de numai 6,3 mii tone în același interval din 2015.
Rusia are un potențial de export mult mai mare în sezonul actual comparativ cu sezonul trecut, dacă luăm în considerare previziunile privind producția de rapiță, de 1,2 milioane tone.

UCRAINA: Crește rentabilitatea producției de soia
În actualul sezon (2016/17) rezultatele obținute pentru cultura de soia sunt complet diferite față de situația de anul trecut, cu toate că este puțin probabil ca Ucraina să obțină, din nou, o producție mai mare de 4 milioane tone.
Fiecare an de comercializare are propriile sale caracteristici. În Ucraina, sezonul 2016/17 pentru soia a fost unul atipic. Astfel, în acest sezon suprafața cultivată s-a redus ca urmare a rentabilității slabe din ultimul sezon (2015/16). Campania de recoltare a întârziat, comparativ cu sezonul trecut, din cauza producției record de floarea-soarelui, precum și datorită precipitațiilor și a umidității ridicate, mai ales la sfârșitul campaniei de recoltare.
Având în vedere toți acești factori, se așteaptă ca producția de soia să ajungă la maxim 4 milioane tone, cu toate că estimările din vară au fost mult mai optimiste (4,3 milioane tone).

RUSIA: Lider global la exportul de grâu
Conform statisticilor oficiale, Rusia va rămâne cel mai mare exportator de grâu din lume și în anul agricol curent. Ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a declarat că „recolta de cereale totală a Rusiei, va depăși, în 2016, 117 milioane tone și mai mult de 35 de milioane de tone vor fi exportate”.
În 2015, producția totală de cereale din Rusia a fost de 104,8 milioane de tone, din care au fost exportate 33,9 milioane de tone.
Precedentul record al Rusiei a fost în 2008, cu o recoltă de 108,1 milioane tone de cereale.

ARGENTINA: Producție mai mică de soia
În acest sezon este de așteptat ca fermierii din Argentina să cultive cea mai mică suprafață cu soia din ultimii cinci ani. Conform previziunilor Bursei din Buenos Aries (BAGE - Buenos Aries Cereale Exchange), suprafața cultivată anul acesta va fi de numai 19,6 milioane hectare, mai mică cu 500 mii hectare față de anul trecut și cea mai redusă suprafață din ultimii cinci ani.
Această reducere a suprafeței cultivate cu soia se face în beneficiul cultivării cu porumb. Astfel, este de așteptat să fie semănate 4,9 milioane hectare cu porumb în acest sezon, în Argentina, în creștere cu 27% față de sezonul 2015/2016.
BAGE a avertizat că suprafața cultivată cu soia se poate diminua și mai mult, campania de semănat fiind puternic afectată de ploile frecvente și de temperaturile scăzute. Până la 9 noiembrie era semănată doar 11% din suprafața planificată, comparativ cu 56% cu un an în urmă.

 

SUA: ESTIMĂRI MAI MARI PENTRU PORUMB ȘI SOIA
Raportul USDA din noiembrie apreciază randamentul din SUA pentru soia la 3,53 tone/ha, în creștere cu 2% față de luna trecută. Ca urmare, producția totală a SUA a fost majorată cu 2,5 milioane tone comparativ cu raportul din octombrie, ajungând la un total de 118,7 milioane tone, cu aproape 12 milioane tone mai mare decât recordul de anul trecut.
Perspectivele privind culturile de soia din Brazilia și Argentina au rămas nemodificate, la 102 milioane tone (96,5 milioane tone în 2015/2016) și respectiv 57 milioane tone (56,8 milioane tone în 2015/2016). Campania de semănat este în prezent în curs de desfășurare în America de Sud.
Producția de porumb din SUA este acum estimată la 387 milioane tone, cu 4,3 milioane tone mai mare decât s-a apreciat în raportul de luna trecută, mai ales din cauza randamentelor mai mari.
Recolta mare de porumb din SUA este însoțită și de o creștere a cererii pentru producția de etanol și alte utilizări industriale. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a preveni creșterea stocurilor de porumb din SUA, estimate a ajunge la 61,1 milioane tone la sfârșitul sezonului 201620/17.
Imaginea de ansamblu asupra ofertei și cererii de grâu la nivel mondial este relativ neschimbată față de raportul din octombrie, deși există o creștere mică a proiecției privind stocul mondial de la sfârșitul sezonului 2016/2017.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 437 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!