Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR martie 2016

Publicat: 23 martie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Stocurile mondiale de grâu tind spre un nou record

Click pe poza pentru galerie!

Ultimele previziuni (raportul din martie a.c.) ale USDA indică o ușoară reducere a stocurilor mondiale la final de sezon pentru grâu, porumb și soia. Cu toate că această diminuare a rezervelor ar putea indica un sprijin viitor pentru aceste mărfuri, pe piața mondială a produselor agricole nu vor fi schimbări fundamentale.
Grâu - la nivel global, producția acestui sezon va fi de 723 milioane tone (cu 3,5 mil. tone mai puțin decât în estimarea raportului din februarie). Ușoara creștere a producției de grâu a statelor UE (cu 0,5 mil. tone) nu compensează previziunile privind o producție mai mică în Australia (-1,5 mil. tone) și India (-2,4 mil. tone). Stocul mondial de grâu la finalul sezonului va fi de 238 mil. tone, cu 23 mil. tone mai mult decât recordul din 2014/2015.
Porumb - producția mondială este apreciată la puțin sub 970 mil. tone și stocul la final de sezon e estimat la 207 milioane tone.
Soia - previziunile USDA indică o ajustare ușoară a stocurilor de final de sezon, la 79 milioane tone, față de 80 milioane tone în raportul din februarie.

UE ar putea reintroduce taxe vamale pentru importul de porumb
Uniunea Europeană ar putea reveni la măsura de taxare a importurilor de porumb, pentru prima dată după 8 noiembrie 2014, în cazul în care prețurile internaționale vor continua să scadă, iar euro se va deprecia în continuare față de dolarul american.
UE stabilește în fiecare an o cotă de porumb ce poate fi importată fără taxe vamale. Cota din 2016 (307 mii tone) a fost deja consumată, la care se adaugă 400 mii tone importate suplimentar din Ucraina. Odată ce aceste limite au fost atinse, importurile de porumb sunt supuse unei taxe variabile, stabilită în prezent la valoarea zero.
Conform regulilor actuale ale CE, o taxă vamală va fi introdusă dacă timp de zece zile porumbul importat în UE va avea un preț mai mic de 157,03 euro/tonă. Taxa stabilită va fi egală cu diferența medie dintre costul CIF calculat la porumbul importat și 157,03 euro/tonă. În cazul în care, în continuare, diferența medie pentru următoarele zece zile diferă cu mai mult de 5 euro/tonă față de valoarea stabilită inițal, taxa se schimbă din nou.
Dacă această taxă vamală va fi introdusă, atunci este posibil ca susținerea UE acordată prețului porumbului să aibă implicații în special în piața cerealelor furajere. De exemplu, ar putea crește motivația pentru a utiliza mai mult grâu sau orz în hrana animală, în loc de porumb.

Prețul oleaginoaselor stagnează
Reuniți la o conferință în Malaezia, analiștii pieței internaționale apreciază că în 2016, pentru prima dată după 18 ani, producția globală de ulei de palmier se va reduce. Declinul așteptat este cauzat de impactul fenomenului „El Nino”, care a redus nivelul precipitațiilor în principalele state producătoare - Indonezia și Malaezia.
Conform aprecierilor, producția globală de ulei de palmier ar putea să scadă cu până la trei milioane tone în acest sezon. Aceasta ar putea duce la creșterea cererii pentru uleiurile vegetale concurente, inclusiv uleiul de soia și uleiul de rapiță. Analiza pieței internaționale arată că prețul uleiului de palmier are o influență puternică asupra prețurilor la uleiul de rapiță și de soia (tabel). Ca urmare, orice creștere a prețului la uleiul de palmier ar putea oferi un sprijin pentru piața de semințe de rapiță.

Ucraina exportă mai puțin porumb
În ianuarie 2016, Ucraina a exportat 1,676 mil. tone de porumb, cu 11,5% mai puțin decât în luna ianuarie 2015 (1,895 mil. tone). De asemenea, în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016, exportul de porumb al Ucrainei a scăzut cu 9%. În cele patru luni au fost exportate 7,245 mil. tone de porumb, față de 7,915 mil. tone în aceeași perioadă a sezonului trecut. Principalele destinatare ale porumbului ucrainean au fost statele UE, urmate de Egipt, Tunisia și Israel.

În Rusia a crescut necesarul de șrot de soia
În perioada septembrie 2015 - ianuarie 2016, Rusia a exportat 171,6 mii tone șrot de soia (cu 6% mai puțin decât în perioada similară a sezonului trecut) și a importat 201 mii tone (cu 6% mai mult decât în aceeași perioadă a sezonului 2014/15). Conform estimărilor oficiale, producția de șrot de soia a crescut cu cel puțin 15% în această perioadă.
Creșterea producției în același timp cu sporirea importurilor de șrot de soia și reducerea exporturilor sunt datorate cererii ridicate pentru piața internă a Rusiei, aflate și în strânsă legătură cu necesarul de furaje proteice pentru creșterea animalelor.
Cu toate acestea, în perioada august 2015 - ianuarie 2016, Rusia a exportat 210 mii tone de soia boabe, din care în ianuarie - 70 mii tone. Aproape toată soia rusească a plecat către China. Practic, în cele șase luni din actualul sezon, Rusia a exportat dublul exportului din perioada similară a sezonului trecut (107 mii tone în ianuarie - septembrie 2014/15). Dacă ritmul actual se menține, Rusia ar putea ajunge la un export total de 500 mii tone de soia în acest sezon.
În ianuarie 2016, Rusia a exportat 1,314 milioane tone de grâu, cu 35% mai puțin decât în ianuarie 2015 (2,0383 mil. tone). De la începutul sezonului actual (1 iulie 2015) și până la 31 ianuarie, Rusia a exportat 16,875 mil. tone de grâu, cu 8,5% mai puțin decât în perioada similară a sezonului trecut. Cea mai mare parte (23,3% - aproape 4 mil. tone) din grâul exportat în acest sezon a ajuns în Egipt. Principalii importatori din sezonul trecut - Turcia, Iran și Azerbaidjan - și-au redus achizițiile de grâu rusesc în sezonul 2015/16.PREȚURI FUTURES (EURO/TONĂ)


Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

 

Vizualizat: 623 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?