Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR - mai 2018

Publicat: 12 iulie 2018 - 13:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererea pentru export creşte preţul grâului în Rusia

Preţul mediu, pe piaţa internă, pentru grâul produs de fermierii ruşi a crescut la 215 dolari/tonă, potrivit firmei de cercetare SovEcon din Moscova, marcând cel mai înalt nivel înregistrat după anul 2014. Conform estimării analiştilor, numai în a treia săptămână din aprilie (16-22 aprilie), Rusia a exportat 1,6 milioane tone de cereale, din care 1,2 milioane tone de grâu. Comparativ, în săptămâna anterioară a exportat 800 mii tone de cereale, inclusiv 600 mii tone de grâu.

Ulei de rapita_b
Creşterea preţului cotat este declanşată de cererea mare a importatorilor. Un alt factor determinant este scăderea ofertei de pe piaţa internă, în special în regiunile din sudul Rusiei.
Analiştii pieţei apreciază că scăderea ofertei a fost declanşată şi de slăbirea rublei faţă de dolarul american la începutul lunii trecute. Scăderea monedei naţionale a forţat mulţi fermieri să îşi suspende vânzările de cereale şi chiar să renunţe la contractele încheiate anterior. Totuşi, datorită consolidării recente a rublei, unii fermieri şi-au reluat vânzările.
La începutul ultimei săptămâni din aprilie, Ministerul rus al Agriculturii a raportat că exporturile de grâu au crescut cu 43% faţă de anul trecut, ajungând la 32,96 milioane tone. În perioada 1-23 aprilie, exportul de grâu rusesc a înregistrat 1,19 milioane de tone.

Producţii de ulei de rapiţă în creştere 
Producţia de ulei de rapiţă a Rusiei a crescut cu 23% în perioada iulie 2017 - februarie 2018, ajungând la 258,9 mii tone, faţă de 210,3 mii tone în aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Această creştere se manifestă, în ciuda tendinţei descendente observate în ultimele două sezoane.
În luna ianuarie 2018 au fost produse 30 mii tone ulei de rapiţă şi alte 32,4 mii tone în februarie, faţă de numai 22 mi tone în februarie 2017. Volumul lunar al producţiei de ulei de rapiţă a crescut constant de la începutul sezonului 2017/18.
Aceleaşi tendinţe sunt observate şi în Ucraina. Producţia de ulei de rapiţă este în creştere cu 25,7% în primele opt luni ale sezonului 2017/18, comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În perioada iulie 2017 - februarie 2018, în Ucraina au fost produse 81 mii tone ulei de rapiţă, în comparaţie cu 64,5 mii tone în sezonul anterior.
Şi producţia de ulei de soia este în creştere în Ucraina. Astfel, unităţile de prelucrare mari şi mijlocii din Ucraina au produs 17,3 mii tone ulei de soia în februarie 2018, cu 9% mai puţin faţă de luna precedentă (19,1 mii tone), dar cu 19% mai mult faţă de februarie 2017 (când s-au procesat numai 14,5 mii tone). În total, în perioada septembrie 2017 - februarie 2018 s-au produs 98 mii tone ulei de soia, cu 23% mai mult faţă de perioada similară a sezonului trecut şi cu un nou record. Analiştii pieţei apreciază că producţia de ulei de soia va ajunge la cel puţin 174-175 mii tone în actualul sezon.
În ciuda unei creşteri a cantităţii de soia prelucrată intern, exporturile de soia din Ucraina au atins în acest sezon maximul ultimilor zece ani, acum fiind exportate aproape 2 milioane tone, cu 5% mai mult decât în sezonul precedent. Cererea cea mai mare de soia ucraineană a fost observată din partea ţărilor europene (către care exportul a crescut cu 3%), dar şi din Turcia şi Iran.


CONCURENŢA - PROVOCAREA GLOBALĂ CHEIE PENTRU URMĂTORUL DECENIU
"Concurenţa va fi provocarea globală majoră în următorii 10-15 ani", a declarat Serghei Feofilov, director general al UkrAgroConsult la cea de-a XV-a Conferinţă Internaţională "Black Sea Grain-2018".
Concurenţa se intensifică atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi consumul de cereale, iar potrivit lui Sergey Feofilov, "concurenţa în consum nu va fi mai puţin severă decât cea din producţie".
Astfel, judecând după previziunile privind suprafeţele semănate, statele din Regiunea Mării Negre sunt o concurenţă serioasă pe piaţa mondială a cerealelor. În special Ucraina, care va putea să-şi extindă suprafaţa cultivată cu cel mult 0,4-1,1 milioane ha până în 2025, şi Rusia, care poate creşte cu 3-9 milioane hectare. În schimb, în Brazilia este previzionată o creştere a suprafeţei de soia cu 19,4 milioane de hectare, iar la porumb cu 7,5 mil. ha. În total, numai această ţară sud-americană ar putea să-şi mărească suprafaţa semănată cu până la 55% faţă de anul 2015.
În ultimii 15 ani, ţările din Regiunea Mării Negre au avut succes pe piaţa mondială ca urmare a costurilor scăzute de producţie. Pentru a răspunde la provocările globale, în următorii 10-15 ani, statele din zona Mării Negre pot urma mai multe scenarii:
- intensificarea agriculturii;
- obţinerea de sprijin din partea guvernelor;
- trecerea la tehnologie şi practici care să asigure o marjă mare.
O combinaţie între prima şi a treia opţiune ar fi preferabilă. Desigur o combianţie între toate cele trei ar fi cea mai bună cale.
În general, găsirea unui răspuns la provocarea deceniului următor este o sarcină multifactorială iar prelucrarea eficientă a informaţiilor economice multidirecţionale va deveni un avantaj global.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

 

Vizualizat: 19 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!