Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR – mai 2017

Publicat: 16 mai 2017 - 17:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Care este tendința prețului la grâul din noua recoltă?

Pe măsură ce se apropie campania de recoltat la grâu (în emisfera nordică), principalele așteptări ale pieței privind sezonul 2017/18 pot fi descrise în următoarele două teze-cheie: în primul rând, se preconizează că producția mondială de grâu va scădea (cu cca. 20 milioane tone, conform ultimelor previziuni), iar în al doilea rând, se estimează că stocurile vor ajunge la un record la finalul sezonului actual (2016/2017). Aceasta în condițiile în care estimările privind rezerva de grâu au încetinit creșterea prețurilor pe principalele piețe.

Grau

Dilema producătorilor: grâu furajer sau de panificație?
Prețul grâului furajer pe piața franceză s-a depreciat, în timp ce grâul de panificație s-a scumpit de-a lungul sezonului 2016/2017. În schimb, în Marea Britanie, de la începutul sezonului, prețul grâului furajer a crescut cu 34%, iar pentru grâul de panificație creșterea a fost de numai 11% în același interval de timp. Această situație a dus la micșorarea diferenței de preț dintre cele două categorii de grâu, fermierii întrebându-se dacă merită să depună efortul de a obține grâu de panificație sau dacă grâul pentru furaj ar putea fi o opțiune mai bună.
Fără a cunoaște cantitatea sau calitatea recoltei din această vară, este dificil, în acest stadiu, să se estimeze cum vor fluctua prețurile, însă se poate urmări evoluția contractelor futures.
Cel mai recent raport publicat de FranceAgiMer arată că starea culturilor de grâu din Franța este sub media ultimilor doi ani. Astfel, în săptămâna care s-a încheiat la 1 mai 2017, doar 75% din culturile de grâu moale erau în stare bună și foarte bună, comparativ cu 78% din total cu o săptămână mai devreme și sub nivelul anilor 2016 și 2015.
Seceta atmosferică și pedologică a afectat cultura de grâu, în contrast cu situația din 2016 când precipitațiile excesive au provocat pagube uriașe. FranceAgiMer apreciază că este încă prea devreme pentru a estima corect cum va fi afectat nivelul producției de grâu în 2017.
La începutul lunii mai, estimarea Strategie Grains pentru producția de grâu moale din Franța în sezonul 2017/2018 este de 37,4 mil. tone, în creștere cu 9,5 mil. tone față de nivelul foarte scăzut din sezonul 2016/2017. Oricum, starea culturilor în Franța este un punct de reper pentru toți jucătorii de pe piață, deoarece nivelul producției va influența volumul exporturilor franceze și o posibilă oportunitate pentru concurenți.

Ucraina - vârf de campanie la semănat
Condițiile meteorologice mai puțin favorabile au menținut un ritm lent al campaniei de semănat în Ucraina. Astfel, în 4 mai, floarea-soarelui era semănată pe 65% din cele 5390,3 mii de hectare planificate și mai puțin cu 3% față de suprafața semănată la aceeași dată în 2016. La aceeași dată, soia a fost semănată pe 636 mii ha (33% din suprafața estimată oficial - 1948,4 mii ha). Campania la soia este în urmă cu 28% din suprafața semănată de aceeași dată a anului trecut, de 882 mii ha.
De asemenea, în 3 mai, porumbul era semănat pe 53% din suprafața planificată, adică 2388 mii ha, față de 3078 mii ha la aceeași dată în 2016. Campania de semănat la orzul și la grâul de primăvară era aproape de final, 1540 ha fiind semănate, adică 94% din suprafața planificată (165 mii ha). Porumbul a fost cultivat pe 53% din suprafața stabilită până la data menționată.

Stocurile de porumb din Ucraina au crescut cu 67%
Potrivit celor mai recente informații oferite de Serviciul de Statistică al Ucrainei, rezervele de cereale și oleaginoase au totalizat 15,35 mil. tone la 1 aprilie 2017, cu 18,8% mai mult decât la aceeași dată a anului trecut (12,93 mil. tone). De remarcat este faptul că stocurile de porumb au crescut cu 67% față de anul trecut, ajungând la 8,22 mil. tone, față de 4,93 mil. tone în 2016. În același timp, rezerva de grâu a scăzut cu 21%, până la 4,98 mil. tone, față de 6,28 mil. tone.

Soia are preț bun
Începând cu jumătatea lunii aprilie, diferența de preț dintre contractele futures (livrare în noiembrie 2017) pentru rapiță la Bursa de la Paris și pentru soia la Bursa de la Chicago a crescut în favoarea soiei, de la 38,50 euro/t, la 51,58 euro/tonă - cea mai mare creștere de până acum pentru acest an calendaristic.
Sunt perspective bune pentru ambele culturi, mai ales că atât producția de soia din SUA, cât și recolta de rapiță din Canada este de așteptat să atingă niveluri record. Campania de semănat la soia a început bine în SUA. O oarecare îngrijorare există pentru rapița din Europa, din cauza înghețului tardiv de primăvară.

Kazahstan: crește rezerva de cereale
Potrivit Comitetului de Statistică al Republicii Kazahstan, la nivelul fermelor și dealerilor, stocurile de cereale și oleaginoase erau de 10,33 mil. tone, la 1 aprilie 2017, cu 16,5% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Stocul de grâu a crescut cu 12,8% față de anul trecut (8,65 mil. tone), din care 6,75 mil. tone grâu de panificație, 470 mii tone grâu furajer și 1,43 mil. tone grâu de sămânță. La aceeași dată, stocurile de orz au fost de 980 mii tone, cu 38,3% mai mult față de anul trecut, în timp ce rezervele de porumb totalizau 83 mii tone.


Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 762 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?