Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bursa cerealelor - iunie 2018

Publicat: 21 august 2018 - 00:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţul grâului vechi este în scădere

Piaţa rusă a grâului vechi a continuat să urmeze o tendinţă de scădere şi în prima săptămână a lunii iunie. Preţurile de export pentru grâul rus au închis săptămâna în jos, în medie cu 1-2 dolari/tonă, la 208-210 USD/tonă FOB (pentru grâul cu 12,5% proteină), 198-202/tonă FOB (pentru 11,5% proteină) şi 195-199/tonă FOB pentru grâul furajer, cu livrare în luna iunie. În acelaşi timp, pentru grâul din viitoarea recoltă continuă să crească preţul.
Este de remarcat faptul că vremea secetoasă persistă în sudul Rusiei şi un deficit semnificativ de precipitaţii este observat acum în sud şi local în centrul ţării.
În Ucraina, în prima săptămână a luni iunie, preţurile cerealelor au scăzut sau au rămas stabile. Preţurile de export pentru grâul ucrainean (cu 11,5% proteină) au închis săptămâna în scădere, în medie cu încă 1-2 dolari/tonă, ajungând la 198-202 USD/tonă FOB pentru livrarea în iunie. Pentru grâul cu 12,5% proteină, preţurile au rămas la nivelul săptămânii anterioare, 208-212 USD/tonă FOB. Aceste preţuri sunt mai degrabă nominale, deoarece comerţul cu grâu din vechea recoltă este depăşit.
Creşterea preţurilor la termen pentru grâul din viitoarea recoltă este în creştere, în medie, cu 1-3 USD/tonă, cu livrare în perioada iulie-august. Seceta din sudul Ucrainei poate reduce randamentul potenţial atât pentru grâul de toamnă cât şi pentru orz şi susţin creşterea preţului pentru grâul nou.

Cereale_b

ROMÂNIA. Perspectivele producţiei şi exporturilor de porumb în 2018/2019
Conform previziunilor Comisiei Europene din luna mai, în anul 2018 suprafaţa cultivată cu porumb în statele UE va creşte cu 1,2% (faţă de anul trecut), ajungând la 8,490 milioane ha. Creşterea suprafeţei semănate se remarcă în Spania (după seceta severă din vara anului 2017), iar perspectivele sunt bune şi pentru România şi Ungaria. În ceea ce priveşte Franţa, care este principalul exportator de porumb al UE, suprafaţa cultivată cu porumb va rămâne stabilă ca urmare a preţurilor scăzute la porumbul pe piaţa internă.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în regiunile estice ale ţării se înregistrează secetă moderată şi severă a solului, în condiţiile în care precipitaţiile din luna mai au constituit doar 40-60% din mediile multianuale. Astfel, în condiţiile meteorologice nefavorabile actuale, randamentul mediu se estimează că va fi cu 5% mai mic decât media ultimilor 5 ani, deci mai mică decât anul trecut. }ara are şansa de a-şi recâştiga cota, pierdută pe piaţa Egiptului.

Producţia şi tendinţa preţului cerealelor
În raportul din luna mai al Comisiei Europene privind producţia agricolă se apreciază că producţia de cereale se va menţine la un nivel uşor mai ridicat decât cea înregistrată anul trecut. De asemenea, se estimează că, la nivelul UE urmează o creştere a producţie de lapte, carne de prorc şi carne de pasăre, în acelaşi timp cu o reducere a producţiei de carne de vită. Conform raportului UE, în perioada următoare, mişcarea uşor ascendentă a preţurilor mondiale şi europene pentru cereale se datorează creşterii constante a cererii de hrană pentru animale şi pentru industrializare.
În primul an fără cote, producţia de zahăr în UE este la un nivel ridicat şi se aşteaptă să rămână la acest nivel şi în sezonul 2018/2019, în ciuda preţurilor scăzute de la nivel mondial.
Producţia mondială de grâu este estimată să atingă un nivel record de 758 milioane tone, potrivit Consiliului Internaţional al Cerealelor (International Grain Council - IGC). Acest lucru se bazează pe previziunile privind o producţie ridicată în Rusia (+17% faţă de 2016/2017) şi India (+13%), precum şi în UE.
Producţia globală de porumb este de aşteptat să scadă uşor în 2017/2018, ca urmare a unui declin de cel puţin 10% în Brazilia şi Ucraina. Potrivit IGC, producţia mondială totală de porumb ar trebui să ajungă la 1045 milioane de tone. Cu toate acestea, deşi sunt diponibile încă stocuri ridicate (datorită nivelului record al producţiei din ultimii ani) se aşteaptă o creştere a consumului mondial şi deci un volum mare al tranzacţiilor internaţionale cu porumb.
Se constată că, în ciuda ofertei încă mari de grâu şi orz de pe piaţa mondială, preţurile au crescut uşor pentru livrările din viitoarea recoltă, în timp ce preţurile la porumb au rămas relativ scăzute.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?