Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR - februarie 2019

Publicat: 24 martie 2019 - 09:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GRÂUL RUSESC: cel mai mare preţ din ultimii 4 ani!

Grau rusesc_b

Creşterea preţurilor la grâu a continuat pe piaţa rusească şi în săptămâna a patra din 2019. Preţurile de export pentru grâul de panificaţie au închis săptămâna cu o creştere de 2-3 dolari/tonă FOB (atât în marile porturi, cât şi în cele mici) şi au atins astfel cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.
În ciuda creşterii preţurilor de export şi a încetinirii ritmului transporturilor, grâul rusesc cunoaşte încă o cerere constantă din partea importatorilor. Astfel, şi preţurile interne ale cerealelor au crescut din nou, în medie cu 300-400 RUB/tonă CPT.
Acum este de aşteptat ca grâul rusesc să-şi piardă avantajul competitiv faţă de alte oferte internaţionale, mai ales în a doua parte a sezonului, ceea ce va determina marii importatori să se reorienteze către alte pieţe.

 

Cresc exporturile de cereale
Potrivit Ministerului Agriculturii din Rusia, ţara a exportat 32,1 milioane tone de cereale în acest sezon (iulie 2018 - 22 ianuarie 2019), în creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului 2017/2018. Astfel, în perioada amintită, exporturile de grâu au totalizat 26,2 milioane tone (în creştere cu 10%), exporturile de orz şi de porumb fiind de 3,4 milioane tone (în scădere cu 12%), respectiv 1,5 milioane tone (în scădere cu 44%).
Potrivit estimărilor oficiale, în sezonul 2018/2019 vor fi livrate la extern 42 milioane tone.

Şi în Ucraina s-a scumpit grâul
Tendinţe de creştere a preţurilor au persistat şi pe piaţa ucraineană a cerealelor în săptămâna a patra. În medie, preţul de export al grâului s-a închis cu o creştere de 1-2 dolari/tonă, pentru livrarea în februarie-martie. Ca şi până acum, preţurile sunt susţinute de cererea externă constantă, pe fondul scăderii ofertei de grâu din regiunea Mării Negre.
Conform informaţiilor oficiale preliminare, Ucraina a exportat deja 70% din volumul de grâu convenit în baza Memorandumului stabilit de către guvern. În aceeaşi perioadă a sezonului trecut, au fost date la export 12 milioane tone de grâu.
Pe piaţa internă, preţurile de cumpărare, atât pentru grâul de panificaţie, cât şi pentru cel furajer, au continuat să crească. În medie, preţurile interne la grâu au închis săptămâna cu o majorare de până la 50 UAH/tonă. Scăderea stocurilor de grâu în ţară va susţine în continuare creşterea preţurile pe termen scurt.

UE a dublat importurile de şrot de soia din Ucraina
Exporturile ucrainene de şrot de soia, în primele patru luni ale acestui sezon, au totalizat 163,5 mii tone. Un nou record, cu aproape 60% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.
Numai în decembrie 2018, Ucraina a exportat (către UE) 59,3 mii tone de şrot de soia, faţă de 47,3 tone în luna precedentă (noiembrie 2018) şi cu aproape 60% mai mult decât în decembrie 2017 (37,9 mii tone).
Destinaţia exporturilor de şrot de soia din Ucraina nu a suferit modificări semnificative în sezonul 2018/2019. Ca şi în anii anteriori, importatorii de top au fost Uniunea Europeană (cu 56% din totalul exporturilor), Belarus (21%), Turcia (11%) şi Georgia (10%). Toţi aceşti cumpărători şi-au intensificat achiziţiile. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în livrările către UE, care şi-a dublat importurile din Ucraina. În plus, Turcia a achiziţionat cu aproape 62% mai mult şrot de soia în primele trei luni ale sezonului 2018/2019, faţă de întregul sezon trecut.

EGIPTUL va cumpăra mai mult grâu din SUA
În sezonul 2017/2018, Egiptul a achiziţionat numai 115 mii tone de grâu din SUA, iar în acest sezon (2018/2019) este de aşteptat să cumpere până la 1,7 milioane tone. Această creştere poate fi atribuită unui deficit de grâu rusesc. În Rusia, grâul de panificaţie (cu 12,5% proteină) se găseşte acum la un preţ de aproximativ 250 dolari/tonă. În acelaşi timp (vineri - 24.01.2019), preţul USDA al grâului de panificaţie era de 207 dolari/tonă.
În această situaţie, traderii americani au oportunitatea de a face mai multe tranzacţii cu Egiptul. Practic, preţurile la grâul din regiunea Mării Negre (Rusia, Ucraina, Belarus şi Kazahstan) au atins un maxim al ultimilor trei ani.
Rămâne de văzut dacă achiziţiile planificate de Egipt vor avea ca rezultat preţuri mai mari (mai bune) şi pentru fermierii din SUA. Piaţa americană se poate mişca într-o direcţie ascendentă. Dar aceste fluctuaţii ale pieţei depind, de asemenea, şi de poziţia Guvernului SUA.

 

CHINA IMPORTĂ MAI PUŢINĂ SOIA DIN SUA
În 2018, războiul comercial dintre SUA şi China a afectat şi transporturile de soia. Ca urmare, China, cel mai mare cumpărător de soia din lume, şi-a redus aproape la jumătate importurile de soia din SUA.
China a cumpărat 16,64 milioane tone de soia din SUA în 2018, în scădere cu 49% faţă de anul precedent, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe datele vamale. Importurile din Brazilia, cel mai mare furnizor al Chinei, au totalizat 66,1 milioane de tone, în creştere cu 30% faţă de 2017.
Reamintim că, odată cu impunerea unor tarife vamale de 25% pentru importurile din SUA, China şi-a crescut cererea pentru soia din Brazilia. Astfel, importurile din Brazilia au reprezentat 75% din totalul soiei cumpărate de China în 2018, în timp ce soia luată din SUA a reprezntat numai 19%. În decembrie 2018, China a importat 69.298 tone de soia din SUA, faţă de 6,2 milioane de tone în decembrie 2017. Importurile Chinei pentru soia din Brazilia, în decembrie 2018, au fost de 4,4 milioane tone, faţă 1,9 milioane tone în decembrie 2017.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 1693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?