Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR – februarie 2017

Publicat: 15 februarie 2017 - 16:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UE: randamentul rapiței, sub semnul întrebării

Strategie Grains estimează o revenire a producției de rapiță a Uniunii Europene la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Aceasta, în condițiile în care oficialii francezi au avertizat asupra pericolului secetei, iar fermierii își pun mari speranțe în producția de grâu.

Rapita
Grupul de analiză Strategie Grains, în ultimul său raport, a redus cu mai mult de 500 mii de tone previziunile privind producția de rapiță a UE, până la un total de 21,56 milioane de tone.
Scăderea producției estimate are drept cauze gerul puternic din această iarnă, care a afectat mai ales culturile din statele estice ale UE. Numai în Bulgaria și în Polonia, pierderile de producție cauzate de ger sunt estimate la circa 130 mii tone de rapiță. Puternic afectată a fost și cultura de rapiță din Ungaria, Slovacia și din Republica Cehă. O estimare mai precisă a pierderilor va fi posibilă numai după ce plantele își vor relua creșterea.
În ceea ce privește producția viitoare de rapiță din Germania și Franța, primele două țări mari producătoare din UE, Strategie Grains au avertizat asupra impactului negativ al secetei. În special culturile semănate mai târziu ar putea avea de suferit.
Ministerul francez al Agriculturii apreciază că în toamna anului trecut au fost semănate cu rapiță 1,44 mil. ha, cu 8 mii mai puțin decât s-a estimat inițial și cea mai mică suprafață din ultimii patru ani. Este posibil ca seceta să fi afectat cultura de rapiță de pe circa 100 mii ha în Franța.


Grâul - aproape de record
Ministerul agriculturii din Franța estimează că au fost semănate 5,16 mil. ha cu grâu de toamnă, cu puțin peste media ultimilor cinci ani (5,01 mil. ha). Astfel că se așteaptă o revenire a producției de grâu până la 38,40 milioane tone, după ce în 2016 s-au înregistrat numai 28 mil. tone (cu 31% mai puțin decât în 2015).

RUSIA: stocurile de cereale continuă să crească

Conform datelor oficiale ale Agenției de stat pentru Statistică, în Rusia, la 1 ianuarie, stocurile interne totale de cereale erau de 39,13 mil. tone, cu 13,2% mai mari decât la aceeași dată anul trecut.
Stocurile de grâu din depozite și de la unitățile de prelucrare au fost de 11,63 mil. tone, cu 17,9% mai mari decât la aceeași dată a anului 2016, din care 8,11 mil. tone grâu de panificație, pe plus cu 12,9% față de anul precedent.
Stocurile de orz au crescut la fel de mult, cu 16,5%, fiind la 1 ianuarie de 1,776 mil. tone. La secară rezerva era de 541 mii tone (cu 7,9% mai mari) iar la mei - 35 mii tone (69,6%).
Stocurile de porumb sunt cu 9,2% mai mici decât anul trecut, totalizând doar 1,78 mil. tone.


Suprafața cultivată atinge un nivel record
Potrivit Ministerului Agriculturii din Rusia, suprafața totală cultivată va depăși anul acesta 80 mil. ha, pentru prima dată după 15 ani. Astfel, în 2017, estimările oficiale arată că vor fi cultivate 80,1044 mil. ha, cu 523,5 mii ha mai mult decât în 2016 (79,5809 mii ha).
În campania de primăvară, conform estimărilor oficiale, vor fi semănate 52,7 mil. ha, adică numai 98,8% din cele 53,3 mil. ha în 2016. Dar în toamnă a fost semănată o suprafață mai mare cu 302,6 mii ha decât în toamna anului 2015.
Fermierii vor semăna în campania următoare cereale de primăvară și leguminoase pe o suprafață de 31 mil. ha, cu 0,7% mai puțin decât în campania de anul trecut, când au fost semănate 31,2 mil. ha. Analiștii apreciază că fermierii ruși vor semăna mai puțină floarea-soarelui (-327,3 mii ha). În același timp, vor fi cultivate 3,0631 mil. ha cu porumb (cu 169,9 mii ha mai mult decât anul trecut), 2967 mii ha de ovăz (în creștere cu 26,1 mii ha) și 493,3 mii ha de mei (în creștere cu 56,5 mii ha).

UCRAINA: mai mult grâu la export
Conform informațiilor oficiale, Ucraina a exportat, în decembrie 2016, 1,4093 mil. tone de grâu, mai puțin decât în decembrie 2015 (1,5927 mil. tone). Cu toate acestea, în primele șase luni ale sezonului actual (iulie - decembrie 2016), Ucraina a livrat la export 11,5 mil. tone de grâu, în creștere cu 9,3% față de aceeași perioadă a sezonului anterior (10,5 mil. tone în perioada iulie - decembrie 2015).
India rămâne cel mai mare cumpărător de grâu din Ucraina în acest sezon, după ce a achiziționat aproximativ 1,8 mil. tone în perioada menționată anterior. Printre importatorii de top de grâu din Ucraina se numără și Coreea de Sud, care a cumpărat 1,060 mil. tone în perioada menționată, respectiv cu 4,6% mai mult decât a importat în tot sezonul anterior (1,03 mil. tone în sezonul 2015/2016).
Și exporturile către piața din Maroc au continuat să crească. În perioada analizată, exportatorii ucraineni au livrat cu 15% mai mult decât în tot sezonul trecut.
În schimb, livrările de grâu din Ucraina către cel mai mare importator din lume - Egipt - s-au redus cu 18% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

 

PREȚUL PORUMBULUI A CRESCUT
Pe parcursul săptămânii 26 ianuarie - 02 februarie, prețul porumbului la Bursa de la Chicago (CBOT) a crescut cu 1,73% (+5,82% față de luna precedentă).
Condițiile meteorologice deosebite, în special ploile abundente din regiunile mari producătoare din Brazilia și Argentina, ar putea întârzia campania de recoltare în aceste țări. Astfel, contractele de export pentru porumbul din SUA rămân la un nivel ridicat, în ciuda estimărilor optimiste privind recolta de porumb din America de Sud.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!