Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bursa cerealelor februarie 2017

Publicat: 04 februarie 2017 - 19:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUA: Cea mai redusă suprafață cu grâu din ultimii 100 de ani

Cereale

Cel mai recent raport al USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite) (ianuarie 2017), apreciază că suprafața cultivată cu grâu de iarnă, în SUA, va fi cea mai redusă din ultimii 100 de ani. Această situație a apărut ca urmare a îngrijorării privind starea culturilor, după ce condiții meteorologice nefavorabile au lovit principalele state producătoare.
Suprafața semănată cu grâu de iarnă, conform raportului USDA, este de 13,1 milioane hectare, cu 10% mai redusă decât în aceeași perioadă a anului trecut și cea mai redusă din 1909 încoace. Mai mult decât atât, specialiștii USDA consideră că cca 9% din suprafața semănată în toamnă cu grâu este grav afectată de condițiile meteorologice.
În același timp, USDA estimează că stocurile de grâu din SUA, existente la 1 decembrie 2016, au fost de 56,4 milioane tone, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani. Cu această ofertă excedentară, care a afectat prețul grâului, nu este o mare surpriză faptul că fermierii au redus atât de mult suprafața semănată cu grâu în toamnă. Totuși, odată cu reducerea suprafeței de grâu, în SUA au apărut preocupări legate de starea în care se află această cultură și modul în care aceasta va afecta producția totală de grâu în sezonul următor, în condițiile în care recolta de grâu de iarnă reprezentă aproape trei sferturi din producția totală de grâu a Statelor Unite. Conform raportului USDA, frigul și seceta din luna decembrie au împiedicat evoluția normală a culturilor de grâu în principalele state producătoare. Astfel, cea mai afectată a fost Oklahoma, unde se apreciază că doar 25% din suprafața cultivată cu grâu de iarnă este în condiție bună/excelentă, comparativ cu 53% la sfârșitul lunii noiembrie și 77%, în aceeași perioadă a anului trecut. În Kansas, doar 44% din suprafața cultivată cu grâu de iarnă a fost evaluată ca fiind în condiție bună/excelentă la sfârșitul lunii decembrie, comparativ cu 52% la sfârșitul lunii noiembrie. Mai mult decât atât, în Kansas s-au semănat mai puțin de 3 milioane hectare cu grâu în toamnă, cu 13% mai puține decât în sezonul trecut.
Cu toate aceste, producția de grâu de iarnă estimată a se obține în acest an în SUA este de 45,5 milioane tone, în condițiile unui randament mediu prognozat de 3,2 tone/ha. Astfel că, deși suprafața cultivată cu grâu de iarnă este cea mai redusă din ultimii 100 de ani, producția de anul acesta va fi doar cu puțin mai mică decât în 2016.
Reamintim că în 2002 s-a realizat ce mai mică producție de grâu de iarnă din SUA, de 30,9 milioane tone.

RUSIA: În căutare de noi piețe pentru exporturile de cereale
După o producție record în 2016 (119 milioane tone cereale și oleaginoase), Rusia trebuie să găsească noi piețe de desfacere pentru excedentul său de cereale, pentru a accelera livrările în străinătate și pentru a mai ușura presiunea de pe piața internă. Datele vamale arată că exporturile de cereale ale Rusiei au scăzut în luna decembrie la 3,18 milioane tone, după ce în noiembrie au fost exportate 4,05 milioane. Această reducere a exporturilor este cauzată atât de condițiile meteo nefavorabile din porturi, dar de rubla care și-a consolidat poziția față de dolar.
În luna ianuarie, exporturile de cereale ale Rusiei sunt de așteptat să scadă la 2,4 milioane tone, inclusiv 1,8-1,9 milioane tone de grâu, 300-400 mii tone de porumb și 100-150 mii tone de orz. Dacă această estimare se va realiza, volumul total al exporturilor de cereale ale Rusiei va ajunge la 23 milioane de tone pentru perioada cuprinsă între lunile iulie 2016 și ianuarie 2017 și cu puțin mai mare decât în aceeași perioadă a sezonului trecut.
Un nivel ridicat al stocurilor interne de cereale, la sfârșitul sezonului, ar putea reduce semnificativ prețurile de pe piața internă, atât pentru cerealele din depozite cât și pentru viitoarea recoltă. Pentru a evita acest lucru, Rusia trebuie să păstreze un ritm mediu al exporturilor de cereale de 2,8 milioane tone/lună în intervalul ianuarie - iunie 2017. Pentru aceasta, Rusia trebuie să găsească și alți cumpărători, mai ales din Asia, Bangladesh, China și Coreea de Sud fiind principalele state vizate. Iran, cel mai mare cumpărător de porumb rusesc în acest sezon, este de așteptat să își reducă achizițiile în lunile de iarnă.

EGIPT: cerere de 60.000 tone grâu, 13 oferte
GASC (Autoritatea generală pentru aprovizionare cu mărfuri), cumpărătorul oficial, de stat, din Egipt, la ultima licitație lansată (26.01.2017) pentru cumpărarea a 60 mii tone grâu, a primit oferte de la 13 furnizori. Cea mai mică oferta a fost pentru 60 mii tone de grâu rusesc, la prețul de 192,25 USD/tonă franco la bord (FOB).
Traderii au lansat următoarele oferte (prețuri în dolari/tonă FOB):
- grâu din Rusia: Louis Dreyfus 193,74; Grainbow 192,25; ECTP 193,0; Daewoo 194,20; Aston 194,0; Olam 198,50; AOS 194,94; Glencore 192,99; Alegrow 194,0; ADM 196,0; Cargill 195,0;
- grâu din România: Cerealcom 194,74; Nidera 196,59;
- grâu roșu de iarnă din SUA: Cargill 197,0.
Cele mai bune oferte preț plus transport de marfă (C&F) în dolari per tonă, toate pentru grîu origine Rusia, au fost: Aston: 194,0 USD/tonă și 9,25 USD/tonă transport (preț total 203,25 USD/tonă C & F); Grainbow 192,25 USD/tonă și 11,25 USD/tonă transport (preț total 203,50 USD/tonă); ECTP: 193,0 USD/tonă și 11,25 USD/tonă transport (preț total 204,25 USD/tonă); Louis Dreyfus: 193,0 USD/tonă și 11,25 USD/tonă transport (preț total 204,99 USD/tonă) și Alegrow: 194,0 USD/tonă și 11,79 USD/tonă transport (preț total 205,79 USD/tonă).

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

Vizualizat: 554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?