Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR – decembrie 2016

Publicat: 18 decembrie 2016 - 15:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UCRAINA: la mare concurență cu Argentina și Brazilia

În sezonul 2015/2016, exporturile de porumb din Ucraina au scăzut cu 11,4% față de sezonul precedent, ajungând la 16,76 milioane de tone. Diminuarea producției de porumb a fost principalul factor care a condus la reducerea livrărilor de porumb către toate destinațiile cheie, cu excepția UE. Astfel, în sezonul 2015/2016, Ucraina a exportat către statele UE 8,484 mil. tone de porumb, cu 44,4% mai mult decât în sezonul 2014/2015. Situația se poate schimba în sezonul actual (2016/2017), deoarece Ucraina are disponibilități de export suplimentare, estimate la 19 mil. tone, cu două milioane de tone mai mult decât în sezonul trecut.
În același timp, actualul sezon va fi marcat de o producție record de porumb la nivel mondial, cu 7,4% mai mare față de sezonul 2015/2016, potrivit estimării USDA, datorită recoltelor mai bune din SUA, Brazilia și Argentina. Ultimul raport USDA apreciază că volumul comerțului internațional cu porumb se va reduce cu cca. 3,4% în acest sezon. Astfel că exportatorii ucraineni se pot confrunta cu o concurență mai serioasă pe piața internațională.

Stocuri de porumb mai mici
Potrivit datelor Serviciului de Stat de Statistică, rezervele Ucrainei de cereale și de leguminoase au totalizat 27,11 mil. tone la 1 noiembrie 2016, cu 12% mai puțin decât la aceeași dată a anului trecut (31,71 mil. tone). În același timp, stocurile de porumb atingeau 10,54 mil. tone, cu 18% mai mici față de aceeași dată anul trecut, însă campania de recoltare este în urmă cu 11% față de perioada similară a lui 2015. Și stocurile de grâu au scăzut cu 16%, ajungând la 12-13 mil. tone, față de 14,44 mil. tone la 1 noiembrie 2015. Rezervele de orz erau de 2,76 mil. tone la data menționată, cu 5% mai mici față de perioada similară a anului trecut.


RUSIA: rezervele de cereale cresc
Conform statisticilor oficiale rusești, la 1 noiembrie 2016, stocurile de cereale din întreprinderile agricole și unitățile de achiziție și de prelucrare au însumat 48,03 mil. tone, cu 8,2% mai mult decât la aceeași dată a anului trecut. Stocurile de grâu din depozitele traderilor și ale unităților de prelucrare au totalizat 12,52 mil. tone, cu 16,2% mai mari decât la aceeași dată a anului trecut, din care 8,31 mil. tone grâu de panificație, cu 4,9% mai mult față de anul trecut.
Din cauza întârzierii campaniei de recoltare și a ritmului alert de export, stocurile rusești de porumb sunt mai mici decât anul trecut cu 14,3% (numai 1,292 mil. tone), iar stocurile de orz se situează la 1,863 mil. tone, cu 0,8% mai mult decât anul trecut.


AUSTRALIA revine în rândul exportatorilor de grâu pentru Asia
În acest sezon furnizorii de grâu australian sunt gata să recâștige cota de piață în Asia, amenințând astfel transporturile venite de la producătorii din regiunea Mării Neagre. Australia a cedat în ultimii ani o parte din cota sa de piață din unele state asiatice, cum ar fi Indonezia, către furnizorii din Rusia și Ucraina, care au intrat pe piață cu prețuri mai mici.
Sezonul acesta se estimează că producția Australiei de grâu va ajunge la 31-32 mil. tone, atingând un nou record, situație în care țara va fi nevoită să stimuleze puternic exporturile către Asia. Recordul anterior al Australiei, stabilit în urmă cu cinci ani, a fost de 29,9 mil. tone de grâu.
Pe piața australiană, grâul standard, cu 9% proteină, a fost cotat în ultima săptămână din noiembrie la 185 dolari/t FOB (free on bord), în timp ce grâul din Ucraina era oferit la 178-180 dolari/t FOB. Australia are însă avantajul că transportul către piețele din Asia este cu circa 10 dolari/t mai ieftin față de transportul din regiunea Mării Negre.
Pe măsură ce campania de recoltat la grâu avansează în Australia, analiștii pieței internaționale apreciază că vor scădea și comenzile statelor din Asia pentru grâul din Ucraina. Mai mult de 50% din suprafața cultivată cu grâu în Australia a fost deja recoltată, iar producția este mai mare decât s-a estimat inițial și cu un nivel de proteină de 10,5% până la 11%. Dolarul australian a scăzut cu 2% față de dolarul american, în luna octombrie, ceea ce avantajază și mai mult exportatorii australieni.
Filipine, care a cumpărat peste 440 mii tone de grâu din Ucraina în perioada iulie-septembrie, a început din noiembrie să cumpere grâu australian.


EGIPTUL cumpără în continuare grâu rusesc
În 29 noiembrie a.c., Egiptul a cumpărat 240 mii tone de grâu de panificație din Rusia, cu livrare în perioada 2-11 ianuarie 2017, la prețul mediu de 202,50 dolari/tonă (Cost & Freight). Achiziția a inclus tranșe de câte 60 mii tone de grâu de la patru traderi: Louis Dreyfus (188,74 dolari/t, FOB), Olam (189,05 dolari/t, FOB), Alegrow (189,46 dolari/t, FOB) și Grainbow (188,74 dolari/t, FOB). Costurile de transport vor fi de 13,50 dolari/tonă.
La licitația precedentă, din 11 noiembrie, Egiptul a cumpărat 60 mii tone de grâu cu un preț mediu de 202,14 dolari/t (Cost & Freight), cu livrare în perioada 15-25 decembrie 2016.


BULGARIA: prețul grâului se menține ridicat
Prețul de achiziție pentru cereale a continuat să crească pe piața internă a Bulgariei în ultima săptămână a lunii noiembrie. Aceasta în condițiile în care moneda națională s-a apreciat ușor față de dolarul SUA. Revigorarea pieței interne de cereale este susținută atât de cererea pentru industria de morărit, cât și de traderi.
O creștere substanțială a exporturilor bulgare de grâu de panificație a menținut piața la un nivel ridicat. Prețul de export pentru grâul de panificație, cu 11,5% proteină, se menține la 176-179 dolari/t, cu livrare FOB în decembrie. Până la 17 noiembrie, în Bulgaria, grâul de iarnă a fost semănat pe 963,4 mii ha. Ritmul de însămânțare este cu 5,7% mai mic decât în 2015, conform Ministerului Agriculturii din Bulgaria. Până la aceeași dată în 2015, grâul de iarnă era semănat pe 1021,7 mii ha.
Și la orz ritmul de lucru este cu 24% în urmă față de perioada similară a anului trecut. Până la data menționată anterior, orzul de iarnă a fost semănat pe 118,3 mii ha, față de 155,6 mii ha la aceeași dată în 2015.


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

Vizualizat: 500 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?