Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR – decembrie 2016

Publicat: 05 decembrie 2016 - 14:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ucraina: cea mai mare producție agricolă din 1991 încoace

Conform estimărilor oficiale, în sezonul 2016/2017, producția de cereale și de leguminoase a Ucrainei va ajunge la 64 milioane de tone, cea mai mare recoltă din 1991, de când țara și-a câștigat independența. În sezonul trecut, producția a totalizat 60,3 mil. tone de cereale și leguminoase.
La 21 noiembrie a.c. erau recoltate 60,151 mil. tone de cereale (inclusiv leguminoase) de pe 13,396 mil. ha, adică 94% din totalul suprafeței cultivate. Randamentul mediu a fost de 4,49 tone/ha. Anul trecut la aceeași dată, producția raportată era de 59,06 mil. tone.
Campania de recoltare la porumb era în plină desfășurare la data menționată, fiind recoltate 21,029 mil. tone de pe 3,367 mil. ha (79% din suprafața totală cultivată cu porumb), cu un randament mediu de 6,25 t/ha.
Floarea-soarelui era recoltată, până la 21 noiembrie, de pe 5,84 mil. ha, adică 99% din suprafața cultivată (5,92 mil. ha). Agricultorii au obținut 13,283 mil. tone de floarea-soarelui, cu un randament mediu de 2,27 t/ha - un nou record pentru Ucraina. În 2015, producția de floarea-soarelui a fost de 11,086 mil. tone, cu un randament mediu de 2,21 tone/ha.
Record la producția de soia. Soia a fost recoltată de pe 1747,6 mii ha, respectiv de pe 95% din suprafața totală cultivată (1837,7 mii ha). Producția este de 4,01 mil. tone de soia, cu un randament mediu de 2,29 t/ha. În 2015 au fost recoltate 3,745 mil. tone (1,77 t/ha).
În Ucraina, campania de semănat la grâul de iarnă și triticale a fost finalizată pe 5,9 mil. ha (95% din suprafața planificată), secara de iarnă e semănată pe 158 mii ha și orzul de toamnă, pe 879 mii ha (86% din suprafața programată). În toamna 2016 au fost semănate cu rapiță 844 mii ha (cu 17% mai mult decât s-a estimat inițial).

Situație economică delicată pentru cel mai mare exportator mondial de grâu
În sezonul trecut, pentru prima dată în ultimele decenii, Rusia a devansat SUA în ceea ce privește volumul exportului de grâu. Conform estimărilor oficiale, Rusia și-a asigurat poziția de cel mai mare exportator mondial de grâu și în acest an.
Condițiile meteorologice bune și un management eficient au condus la realizarea unei producții record și în 2016. Astfel, este de așteptat ca producția totală de cereale și de leguminoase a Rusiei să ajungă la 110 mil. tone, din care 72 mil. tone de grâu. Rusia intenționează să exporte 28 milioane de tone de grâu în anul agricol 2016-2017, conform declarațiilor oficiale.
Totuși, economia Rusiei este în scădere, ceea ce înseamnă că există mai puține surse de finanțare disponibile pentru agricultură. În același timp, „căderea” rublei (în raport cu euro și dolarul), cauzată în special de politica de sancțiuni impusă Rusiei, a crescut competitivitatea produselor rusești pe piețele externe și a devenit o bază pentru exportul-record de grâu din sezonul trecut. Iar acest factor continuă să fie favorabil Rusiei.

Renunță la taxele pentru exportul de grâu
Dar urcarea Rusiei în topul exportatorilor mondiali de grâu a fost însoțită de o scădere a calității generale a cerealelor. Experții de pe piața internațională apreciază că reducerea neașteptată a calității grâului din Rusia a fost un factor neluat în calcul la începutul anului. Oricum este o situație normală, creșterea producției s-a făcut în detrimentul calității. Este totuși de așteptat ca grâul de înaltă calitate să fie măcar la nivelul volumului realizat anul trecut, poate chiar mai mult.
Presa locală a semnalat faptul că unii procesatori amestecă grâul de slabă calitate (furajer) cu cel de calitate superioară pentru a face făină pentru piața internă. Costul produselor alimentare din Rusia este mic în mod nejustificat, a mai semnalat presa rusească.
Guvernul Rusiei a anunțat că a renunțat definitiv la impunerea unor taxe pentru exportul de grâu. "Suntem 99% siguri că nu ne vom mai întoarce la asta. Sperăm că nu va exista niciodată o situație de forță majoră", a declarat vice-premierul rus Arkadi Dvorkovici. De altfel, acesta a recunoscut că impunerea taxei la export nu a fost cea mai bună decizie, dar nu a existat nici o altă opțiune în acele condiții macroeconomice.
Reamintim că impunerea unei taxe pentru exportul de grâu de către Rusia a început în vara anului 2015. La început taxa a însumat 50% din valoarea declarată în vamă minus 6.500 RUB, dar nu mai puțin de 10 RUB per tonă. Guvernul rus a redus la zero taxa de export de grâu pentru perioada 23 septembrie 2016 - 1 iulie 2018.

Bulgaria obține un nou record la grâu
Producția de grâu din Bulgaria a atins un nou record în acest an. Randamentele mari s-au obținut ca urmare a condițiilor meteorologice favorabile și datorită utilizării tot mai frecvente a semințelor cu valoare genetică ridicată.
USDA estimează că producția de anul viitor de grâu a Bulgariei va ajunge la 5,65 mil. tone, în creștere cu aproape 13% față de producția din acest an (5,011 mil. tone). În 2014, s-au recoltat 5,347 mil. tone de grâu. USDA apreciază că peste 75% din grâul cultivat acum în Bulgaria provine din genetică importată, în principal soiuri franceze și austriece, cu randamente mai mari, mai rezistente la boli și, în cele mai multe cazuri, de calitate foarte bună. Anul acesta, randamentul mediu în Bulgaria a fost de 5,03 t/ha, comparativ cu numai 4,53 t/ha realizate anul trecut.


ROMÂNIA A EXPORTAT MAI PUȚIN PORUMB
În august 2016, țara noastră a exportat 91 mii tone de porumb, cu 54% mai puțin decât în august 2015 (199 mii tone). În luna iulie 2016 au fost exportate 111 mii tone de grâu.
Liban, Egipt, Libia și Siria au fost principalii cumpărători ai porumbului românesc în august 2016. Volumul total de porumb exportat în sezonul septembrie 2015 - august 2016 a fost cu 49,4% mai mic decât recordul înregistrat în sezonul 2014/2015 (3,098,3 mil. tone față de 6,1 mil. tone).

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 398 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!