Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR – aprilie 2017

Publicat: 07 aprilie 2017 - 12:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Germania: randament mai bun la rapiţă

Producţia de rapiţă a Germaniei se va „recupera” anul acesta, după nivelul "dezamăgitor" din 2016, dar rămâne încă sub medie, apreciază Deutscher Raiffeisenverband (DRV), avertizând asupra unor daune produse culturilor de secetă şi îngheţ.
Grupul de cooperative - DRV, în prima prognoză din acest an, apreciază că producţia de cereale şi de oleaginoase a Germaniei (al doilea mare producător din UE) va fi, anul acesta, de 46 milioane tone. Dacă această prognoză se confirmă, atunci ar reprezenta o recuperare de 2,5% faţă de producţia de anul trecut, dar rămâne încă sub media ultimilor cinci ani.
Astfel, la rapiţă, unde Germania concurează cu Franţa pentru primul loc în topul producătorilor europeni, DRV apreciază că se vor obţine 4,9 mil. tone, în creştere cu 5,6% faţă de producţia de anul trecut, dar încă sub media ultimilor cinci ani (5,3 mil. tone).
Producţia germană de grâu a fost estimată de DRV la 25,14 mil. tone, în creştere cu 540 mii tone faţă de 2016. Mai optimistă, Comisia Europeană, în primele sale previziuni pentru 2017 apreciază producţia de grâu a Germaniei la 25,9 mil. tone.
Pentru orz, CE estimează producţia germană la 11,4 mil. tone, în timp ce DRV, mai puţin generoasă prognozează o producţie de numai 10,75 mil. tone.
Şi pentru porumb, prognoza DRV indică 4,47 mil. tone, un rezultat semnificativ mai bun decât în anul precedent (în creştere cu 22%), iar CE prevede o producţie de 4,6 mil. tone.

Rusia: se ieftineşte grâul de panificaţie
Tendinţa preţurilor pentru grâul de panificaţie a început să se schimbe în Rusia, în a doua jumătate a lunii martie. Creşterea continuă a preţului de la începutul anului 2017 a cunoscut o scădere în contextul tendinţelor globale. Astfel, în 17 martie, preţul grâului de panificaţie în Portul Novorossiysk a fost de 191-194 USD/tonă (FOB, cu livrarea în aprilie), cu numai 1-2 dolari mai mare faţă de preţul înregistrat la începutul lunii.
Stocurile record de cereale din Rusia şi apropierea noului sezon de recoltare sunt principalii factori care influenţează piaţa rusească.

Ucraina: mai multă producţie la export
Ucraina a exportat 30,83 mil. tone de cereale în perioada 1 iulie 2016 - 15 martie 2017. Acest volum a inclus 13,97 mil. tone de grâu, 11,91, mil. tone de porumb şi 4,7 mil. tone de orz. În plus, Ucraina a mai exportat 267,8 mii tone de făină, majoritatea făină de grâu (266,7 mii tone).
Ucraina a exportat 442 mii tone de ulei de floarea soarelui în februarie 2017, cu 4,7%, mai puţin decât în luna precedentă, dar cu 12,5% mai mult decât în aceeaşi lună din 2016.
De la începutul sezonului 2016/2017 (în perioada septembrie 2016 - februarie 2017) exporturile ucrainene de ulei de floarea soarelui au totalizat 2,68 mil. tone, cu 22% mai mult decât în perioada similară a sezonului trecut. India, statele UE şi China rămân principalii cupărători pentru uleiul din Ucraina. Dar, în acest sezon, în lista importatorilor s-au adăugat, pentru prima dată, Venezuela, Mexic, Guyana, Gambia, Fiji, Barbados, Indonezia şi altele.

Turcia elimină grâul rusesc din schema de import
Potrivit unor surse comerciale, Turcia a eliminat grâu rusesc dintr-un sistem de licenţe de import printr-o mişcare neaşteptată, care ar putea perturba transporturile Rusiei către cel de-al doilea cel mai mare importator mondial de grâu.
În noile licenţe de import emise de guvernul turc în 15 martie nu este inclusă Rusia. Acest lucru ar putea închide piaţa turcă pentru grâului rusesc, deoarece importul de grâu din state care nu sunt incluse în lista oficială se taxează suplimentar cu 130%. Oficialii guvernului turc nu au confirmat încă această decizie. Importatorii turci, inclusiv morarii care beneficiază de licenţe de import de grâu, ca parte a unui sistem care susţine exporturile mari de făină din Turcia, ar putea fi în măsură să aducă încă grâu din Rusia, dacă acesta a fost contractat înainte de 15 martie, dar statutul transferurilor ulterioare nu este încă prea clar.
Reamintim că Rusia a impus restricţii comerciale pentru unele mărfuri din Turcia, după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în apropiere de graniţa cu Siria, în noiembrie 2015. Cele mai multe dintre restricţiile privind exportul de fructe şi legume din Turcia în Rusia au fost ridicate, dar Rusia nu a reluat încă achiziţiile de tomate şi alte produse din Turcia. Turcia a cumpărat 1,9 milioane tone de grâu din Rusia, în perioada iulie 2016 - ianuarie 2017.

Egiptul a cumpărat grâu mai ieftin
La ultima licitaţie (15 martie), Egiptul a cumpărat 420 mii tone grâu de panificaţie din Rusia, Ucraina şi Franţa, cu livrare în perioada 15-25 aprilie, la un preţ mediu de 209,54 USD/tonă (C & F). Achiziţia a inclus 300 mii tone de grâu din Rusia şi câte 60 mii tone din Ucraina şi Franţa. În licitaţia precedentă, din 28 februarie, Egiptul a cumpărat 535 mii tone de grâu de panificaţie din Rusia, România, Franţa şi Ucraina, la un preţ mediu de 210,95 USD/tonă (C & F), cu livrare în perioada 1-10 aprilie.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?