Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR AgroGo. Evoluţia PREŢULUI la FLOAREA-SOARELUI!

Publicat: 31 august 2017 - 16:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 2016, România a fost campioană în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată de floarea soarelui. Anul 2017 se anunţă a fi şi el unul bun, cu o suprafaţă însemânţată mare şi cu producţii care se anunţă relativ bune. 

În aceste condiţii preţul acestei oleaginoase devine de mare interes. AgroCo a urmărit cum au evoluat preţurile la floarea soarelui din iarna de anul trecut până azi. De exemplu, la bursa din Budapesta preţurile au scăzut simţitor pe măsură ce se apropie perioada de recoltare, iar în ultima perioadă fluctuaţiile de preţ au fost destul de mici (la fel şi volumele tranzacţionate), stabilizându-se la valoarea de 1.450 RON/tonă.

La noi în ţară, preţurile raportate de către traderii parteneri ai AgroGo la sfârşit de August pentru portul Constanţa sunt şi ele în uşoară scădere, în jurul valorii de 1.350 lei/tonă (atenţie, preţ CPT, deci cu livrare în Constanţa). Dinamica preţurilor din Constanţa este însă diferită de cea de la bursa maghiară, în România începând să apară schimbări mai dese ale preţului oferit.
În piaţa online AgroGo, în luna August, preţul oferit de către unii procesatori (fabrici de ulei) din vestul ţării pentru cumpărare de seminţe de floarea soarelui a fost de 1.275 RON/t.

De ce a scăzut preţul seminţelor în ultima perioadă? Printre motivele care au determinat scăderea preţului din ultimele luni pot fi scăderea preţului la uleiul de floarea soarelui (preţurile monitorizate de AgroGo pentru uleiul de floarea soarelui din portul Rotterdam şi din golful Mexic scăzând în ultima perioadă), producţia mare prognozată pentru Rusia şi Ucraina în ultimele rapoarte USDA (cea mai respectată autoritate la nivel mondial pentru statistici în domeniul agriculturii) şi nu în ultimul rând sezonaliatea preţului.

AgroGo este platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor, fiind prima platforma din Romania pe care se pot tranzactiona cereale la disponibil sau la termen.

Vizualizat: 2965 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!