Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR – 1-15 octombrie 2016

Publicat: 01 octombrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ce se întâmplă cu cel mai mare cumpărător mondial de grâu?

Click pe poza pentru galerie!

Piața internațională a cerealelor se raportează permanent la importurile egiptene de grâu. Egiptul poate influența cursul internațional al prețului grâului, pentru că acesta este importatorul mondial numărul unu, cu circa șapte la sută din totalul importurilor la nivel global. Și în acest sezon se apreciază că Egiptul va importa aproximativ12 milioane tone de grâu, în condițiile în care consumul intern depășește cu mult producția națională.

GASC (Autoritatea egipteană Generală pentru Aprovizionare) a schimbat condițiile de achiziție în ceea ce privește prezența cornului secarei în grâul importat. Decizia a stârnit o stare de incertitudine printre exportatorii de grâu, mai ales că această regulă strictă se aplică tuturor contractelor restante (deși toleranța de 0,05% privind prezența cornului secarei este în conformitate cu standardele internaționale).

Blocarea pieței egiptene a grâului forțează exportatorii să găsească atât piețe alternative, cât și noi surse pentru grâul panificabil de calitate. Analiștii pieței internaționale apreciază că atunci când prețurile vor începe să crească, Egiptul „va uita” de cerințele sale excesive. Iar acest proces ar putea fi accelerat de amenințările Rusiei că va închide piața internă pentru portocalele egiptene.

 

Ucraina se află în plină campanie de recoltare

Fermierii ucraineni sunt în plină campanie de recoltat la floarea-soarelui. Până la data de 19 septembrie a.c., au fost recoltate 2,362 milioane hectare, adică 40% din suprafața totală cultivată (5,9 mil. ha). Randamentul mediu a fost de 2,1 tone/ha și s-au obținut 4,963 mil. tone de floarea-soarelui. Anul trecut randamentul mediu a fost de 2 tone/ha.

Până la aceeași dată de raportare, soia a fost recoltată de pe 609,7 mii ha, adică cca 33% din cele 1,846 mil. ha cultivate, și s-au obținut 1,284 mil. tone (randament mediu de 2,11 tone/ha). Anul trecut, la aceeași dată erau recoltate 1,184 mil. tone de soia de pe 686 mii ha (randament mediu - 1,73 tone/ha).

Se aprecia că până la data de 19 septembrie, fermierii ucraineni recoltaseră 72% din suprafața cultivată cu cereale și culturi de oleaginoase, respectiv 10,329 mil. ha, comparativ cu 10,832 mil. ha recoltate până la data de 21 septembrie 2015. Până la data de raportare, producția obținută a fost de 40,537 mil. tone, cu randamente medii de 3,92 tone/ha (la aceeași dată în 2015 producția era de 39,295 milioane tone și randamentul mediu de 3,63 tone/ha). Randamentul mediu estimat a se obține la porumb este de 4,66 tone/ha.

Campania de semănat pentru cerealele de iarnă este în plină desfășurare. Până la 19 septembrie, culturile de iarnă au fost însămânțate pe 1184 mii ha, ceea ce reprezintă circa 16% din suprafața totală, estimată la 7374 mii hectare. 

 

Rusia: un nou record la exportul de șrot de soia

În luna august 2016, Rusia a exportat 28,9 mii tone de șrot de soia, iar în luna iulie a.c. - 34,6 mii tone. Exportul total de șrot de soia în sezonul septembrie 2015 - august 2016, conform rapoartelor UkrAgroConsult, a fost de 474,6 mii tone. Acesta este un nou record, cu 9% mai mare decât în sezonul precedent 2014/2015 (436,5 mii tone).

Primii trei importatori de șrot de soia din Rusia au rămas aceeași: Polonia, Olanda și Uzbekistan. Trebuie remarcat faptul că statele UE au rămas principala piață de export pentru șrotul de soia din Rusia.

 

Bulgaria înregistrează stocuri mari de cereale

În ultima jumătate a lunii septembrie a fost observată o scădere a prețurilor de achiziție pe piața internă de cereale a Bulgariei. Aceasta, în condițiile în care ritmul de tranzacționare și activitățile de achiziție se mențin la un nivel ridicat, atât pentru grâul furajer, cât și pentru cel de panificație.

Și prețul porumbului a scăzut pe piața internă, deși campania de recoltare a noii producții este abia la început iar randamentul mediu estimat este mai mic decât cel din 2015. Prețul de export pentru porumb a scăzut, la presiunea tendințelor globale, în medie cu 4 USD/tonă, în a treia săptămână a lunii septembrie și a variat între 165 și 167 USD/tonă - FOB cu livrare în octombrie - noiembrie.

 

Turcia ia măsuri de protecție pentru producătorii locali de floarea-soarelui 

În septembrie 2016, Turcia a decis să crească taxele pentru importurile de floarea-soarelui și de ulei de floarea-soarelui, de la 4% până la 23,4%, respectiv de la 12% la 36% pentru uleiul brut și de la 50% până la 67,5% pentru uleiul rafinat. Aceste măsuri au fost adoptate pentru a proteja producătorii locali de semințe de floarea-soarelui și de ulei.

Aceste modificări ale taxelor sunt justificate, dacă luăm în considerare previziunile privind producția ridicată de floarea-soarelui din regiunea Mării Negre. Amintim că Rusia și Ucraina sunt principalii furnizori de floarea-soarelui și de ulei de floarea-soarelui pentru Turcia, cu o cotă combinată ce depășește 90% din importurile Turciei. Operatorii de pe piață se așteaptă ca producția record de floarea-soarelui din Ucraina și Rusia să conducă, inevitabil, la reducerea prețului nu numai pentru floarea-soarelui, ci și pentru produsele derivate. În această situație, procesatorii din Turcia vor fi într-o conjunctură economică nefavorabilă, atunci când costul produselor de pe piața internă va fi mai mare decât valoarea uleiului de floarea-soarelui din import.

 

Rusia va avea o producție record! Cum o va exporta?

Porturile din regiunea Mării Negre sunt tot mai solicitate, ca urmare a producției record de cereale și oleaginoase din zonă. În special Rusia, care se așteaptă să producă peste o sută milioane tone de cereale și oleaginoase pentru al treilea an consecutiv. De altfel, Rusia s-a plasat acum în fruntea clasamentului mondial al exportatorilor de grâu, lăsând în urmă Canada și SUA. Mai mult decât atât, o creștere constantă a producției de porumb va permite consolidarea rolului Rusiei pe piața mondială de cereale. 

În acest sezon, Rusia ar putea stabili un nou record pentru exporturile de cereale. Problema cheie a Rusiei este slaba dezvoltare a infrastructurii de transport și logistică, rețea care trebuie să satisfacă potențialul de export de cereale în creștere. Rusia își va putea menține poziția de lider pe piața de export doar dacă va accelera tendința actuală de dezvoltare a industriei portuare.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 658 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!