BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR 1-14 mai 2016

Publicat: 06 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUA: culturi agricole în stare excepțională

Click pe poza pentru galerie!

Ultimul raport săptămânal (Crop Progress) al USDA privind evoluția culturilor agricole (săptămâna 18-24 aprilie) arată că grâul de iarnă se află într-o stare de vegetație bună, iar campania de semănat la porumb avansează într-un ritm peste media ultimilor ani. 59% din suprafața cultivată cu grâu de iarnă din SUA este în stare bună sau excelentă - cea mai bună situație raportată din 2012, în special datorită precipitațiilor de la începutul lunii. Conform statisticilor oficiale, de obicei, situația culturilor din această perioadă se menține pe tot parcursul perioadei următoare de vegetație și până la recoltare. 

Bursa agricolă a reacționat la acest raport, astfel că prețurile la contractele futures se mențin la un nivel redus pentru perioada următoare, combinat și cu nivelulul ridicat al stocurilor.

La aceeași dată (25 aprilie), peste 30% din suprafața planificată a fost semănată cu porumb (în SUA), aproape dublul suprafeței medii semănate la acestă dată în ultimii cinci ani. Piața așteaptă prognoza privind condițiile meteorologice din următoarele săptămâni, care sunt hotărâtoare pentru evoluția și perspectivele culturii de porumb.

 

BULGARIA: semănatul porumbului avansează rapid

În perioada 11-22 aprilie au fost observate condiții meteorologice schimbătoare, cu precipitații inegal distribuite pe întreg teritoriul Bulgariei. Astfel, în unele zone din nordul țării precipitațiile au depășit 30-35 litri/mp, în timp ce în regiunile sudice au fost numai 5 litri/mp. În unele zone, rezervele de umiditate în stratul de sol de 50 cm au atins doar 50% din norma obișnuită pentru această perioadă a anului.

Culturile de iarnă de grâu și de orz sunt în faza de înspicare, iar starea culturilor a fost estimată ca fiind bună, mai ales în comparație cu anii anteriori. Ca urmare a precipitațiilor abundente, în unele regiuni ale Bulgariei a fost semnalată făinarea în culturile grâu.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Bulgaria, până la 14 aprilie, orzul de primăvară a fost semănat pe 2255 ha, suprafață cu 45% mai mică decât în aceeași perioadă din 2015.  La aceeași dată, suprafața semănată cu porumb a fost dublă față de cea înregistrată anul trecut, fiind semănate 171.155 ha comparativ cu 50.843 ha în 2015.

 

UNGARIA: Fermierii cer reducerea TVA

Asociațile agricultorilor și a comercianților de grâu din Ungaria recomandă guvernului să reducă taxa pe valoarea adăugată la produsele din grâu pentru consumul uman și animal, de la 27% la 5%. Potrivit Agenției de știri MTI, guvernul maghiar a anunțat deja că va reduce TVA-ul la produsele alimentare în anul bugetar 2017.

Reducerea cotei TVA la făina de grâu ar genera venituri nete la buget. Asociația a mai adăugat că "o albire" a pieței de făină ar aduce la bugetul statului mai mult de 3 miliarde HUF, ceea ce ar compensa cele cca. 2 miliarde HUF estimate a se pierde ca urmare a reducerii TVA-ului.

După ce Guvernul ungar a redus rata TVA-ului la carnea de porc la începutul acestui an, alte sectoare au început să facă presiuni, cerând măsuri similare. Ca parte a bugetului de anul viitor, guvernul a anunțat că va reduce cota de TVA pentru lapte, ouă și carne de păsăre de la 27% la 5% și a redus rata pentru serviciile de catering și de internet până la 18%.

 

EGIPT: a început sezonul pentru grâul intern

De la începutul noului sezon (15 aprilie), Gurvernul egiptean a achziționat 57 mii tone de grâu de la agricultorii locali. Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, are planificată achiziția a cca. 4 milioane de tone de grâu egiptean în acest sezon local.

Fermierii egipteni primesc un preț fix de 420 lire egiptene (47,30 USD) per ardeb (150 kg) grâu, după ce s-a renunțat la propunerea de a plăti fermierilor ratele globale pentru recolta lor. Prețul fix plătit de guvern fermierilor locali este cu mult peste cel practicat pe piață la nivel mondial și este menit să încurajeze fermierii să cultive grâu. Dar anterior, această practică a dus la încurajarea unei contrabande ce implică vânzarea de grâu importat (mai ieftin) și etichetat fals ca fiind din producția locală.

În Egipt, sezonul local de recoltare la grâu începe în luna aprilie și se desfășoară până în iulie. Anul trecut Guvernul a declarat că a achiziționat o cantitate record (5,3 milioane tone) din producția internă, în creștere de la 3,7 milioane în 2014. Jucătorii din industrie au declarat că achiziția record de anul trecut a fost rezultatul falsei etichetării a grâului de import ca grâu local și că aproape 2 miliarde de lire egiptene au fost cheltuite pentru acest grâu (255 de milioane dolari la cursul de schimb din perioada respectivă). Ministerul Aprovizionării a negat în mod repetat acest lucru. Guvernul a anunțat, totuși, o serie de noi măsuri pentru a întări controlul circulației grâului în timpul recoltării, care include interzicerea comerțului intern de grâu în timpul sezonului de achiziții.

 

UCRAINA: exportul de porumb e pe plus

În martie 2016, Ucraina a exportat 2427,4 mii tone porumb, cu 32% mai mult decât martie 2015 (1836,6 mii tone). Astfel, în prima jumătate a sezonului 2015/16 exporturile totale de porumb au fost de 12,042 mil. tone, comparativ cu 11,968 mil. tone în perioada similară a sezonului trecut (octombrie-martie 2014/15). Cererea mare și constantă de porumb pentru UE și China a permis creșterea exporturilor ucrainene în acest sezon. În plus, Iranul a reluat importurile de porumb din Ucraina; a achiziționat 110 mii tone în martie 2016. UkrAgroConsult estimează că Ucraina ar putea exporta încă 4,5 milioane tone porumb până la sfârșitul sezonului curent.

Prețul grâului continuă să crească: atât prețurile la export, cât și cele de pe piața internă au crescut în săptămâna 18-24 aprilie, în Ucraina. Prețul de export al grâului de panificație a urcat în mod considerabil ca urmare a consolidării de pe piața mondială. Prețul grâului clasa a 2-a (12,5% proteină) a crescut cu 6 dolari/tonă în săptămâna 18-24 aprilie. Prețul intern al grâului de panificație a crescut, de asemenea, în medie cu 50 UAH (1,97 USD).

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 629 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?