Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR - 1-14 decembrie 2017

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CBOT: Preţul cerealelor merge în jos

În săptămâna 9-16 noiembrie a.c., preţul grâului la Bursa de la Chicago (CBOT) a scăzut cu 1,77%. Preţurile spot la grâu în SUA (cu livrare în decembrie) au pierdut 3 dolari/tonă şi au devenit cele mai competitive pentru termenele de livrare FOB (după grâul argentinian - 12%).
Tendinţa CBOT de creştere a numărului de tranzacţii a fost generată de o ofertă ridicată de grâu pe piaţa mondială, în special din Rusia. Operatorii din piaţa internaţională de cereale spun că preţul grâului rusesc a fost prea scăzut la ultimele licitaţii din Egipt, având în vedere riscul de suspendare a livrărilor din cauza ciupercii cornul secarei (ergot).

Grau_b
O scădere mai puternică a preţului grâului la CBOT a fost împiedicată de rapoartele săptămânale privind vânzările de grâu din SUA. În săptămâna 2-9 noiembrie, au fost contractate 489,3 mii tone de grâu la Bursa de la Chicago, ceea ce corespunde aşteptărilor pieţei. Cu toate acestea, de la începutul sezonului (1 iulie) şi până în 9 noiembrie a.c, transporturile efective şi volumele contractate la Bursa de la Chicago au fost de 16,78 mil. tone, mai puţin cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului de comercializare 2016/17.
În aceeaşi perioadă de raportare, la Bursa de la Chicago şi preţul porumbului a scăzut cu 1,46%, în timp ce valoarea porumbului american (cu livrare în decembrie) s-a depreciat cu 1 dolar/tonă (FOB), ajungând la nivelul de anul trecut. În acelaşi timp, campania de recoltare din SUA a progresat cu 13% (83% din suprafaţa planificată, faţă de 92% în 2016 şi comparativ cu media ultimilor cinci ani - 91%).
De la începutul sezonului actual şi până în 9 noiembrie, ritmul expedierilor reale de porumb şi de contractare este mai mic cu 26% (20,3 mil. tone) faţă de perioada similară de anul trecut (27,6 mil. tone). O diferenţă semnificativă a fost înregistrată pentru livrările efective de porumb (6,1 mil. tone, faţă de 10,3 mil. tone).
Europa resimte dominaţia Rusiei pe piaţa internaţională a grâului, pe măsură ce exporturile europene scad. Într-un an cu producţie record, Rusia a intrat puternic pe pieţele tradiţionale ale UE. Atuul Rusiei constă în grâu de calitate bună la un preţ mic. În aceste condiţii, exporturile de grâu ale UE au scăzut cu cca. 25% în ultimul sezon. Acest lucru a contribuit şi la diminuarea preţurilor grâului la nivel mondial, contractele futures la Bursa din Chicago depreciinu-se cu 11% în ultimii doi ani.

RUSIA ieftineşte grâul
Piaţa grâului din Zona Mării Negre a continuat să fie dominată de tendinţele de scădere a preţurilor şi în săptămâna 9-16 noiembrie. Astfel, preţurile de export pentru grâul de panificaţie (11,5% proteină) în portul Novorossiysk au scăzut cu 2 dolari/tonă, ajungând la 184-186 dolari/t (FOB) cu livrare în noiembrie-decembrie 2017. Preţurile grâului de panificaţie cu 12,5% proteină au rămas la nivelul săptămânii anterioare - 192-193 USD/tone (FOB port Novorossiysk, cu livrare în noiembrie-decembrie). În porturile mici preţurile nu au suferit nici o schimbare.
Valoarea grâului clasa IV (11,5% proteină) este sub presiunea concurenţei pe acest segment al pieţei cerealelor din zona Mării Negre.

EGIPTUL continuă să cumpere grâu rusesc
Pe 16 noiembrie a.c., Egiptul a cumpărat 240 mii tone grâu de panificaţie din Rusia, cu livrare în perioada 1-10 ianuarie 2018, la un preţ mediu de 209,25 dolari/tonă C&F. Preţul FOB a fost de 194,65 dolari/tonă. La licitaţia anterioară (8 noiembrie 2017), Egiptul a cumpărat 120 mii tone grâu de panificaţie tot din Rusia, cu livrare în perioada 15-30 decembrie 2017, la un preţ mediu de 210 dolari/tonă C&F.

BULGARIA stă bine la producţia de porumb
Ministerul Agriculturii din Bulgaria a raportat, în 10 noiembrie, recoltarea porumbului de pe 392,4 mii ha (93,8% din cele 418,1 mii ha planificate). Producţia a fost de 2282,4 mii tone, cu un randament mediu de 5,82 tone/ha, ceea ce reprezintă un plus de 10,4% faţă de anul trecut.
La aceeaşi dată, grâul de toamnă a fost semănat pe 1009,1 mii ha (cu 12% mai mult faţă de aceeaşi dată a anului trecut), iar orzul pe 99,7 mii ha (în scădere cu 8,4% faţă de 2016).
Reamintim că producţia de floarea-soarelui de anul acesta a atins 1,8 mil. tone, în creştere cu 7,5% faţă de anul precedent. Aceasta datorită suprafeţei cu 0,6% mai mare faţă de anul precedent şi unui randament mai bun cu 6,6%.
Consumul intern de seminţe de floarea-soarelui a crescut considerabil, în timp ce exporturile au scăzut. Prognozele oficiale apreciază că în sezonul 2017/18 producţia de floarea-soarelui se va aprecia cu până la 1,9 mil. tone.

SUA: tot mai mult biodiesel
Producţia americană şi importurile de biodiesel (produs din biomasă) au crescut cu 12,11 mil. galoane în luna octombrie, comparativ cu septembrie, conform datelor comunicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (Environmental Protection Agency - EPA) din SUA. Producţia şi achiziţiile externe de biomotorină au atins în octombrie 227,5 mil. galoane, în creştere cu 5,6% faţă de luna septembrie şi cu 3,2 mil. galoane (1,43%) faţă de octombrie 2016.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?