Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA AGRICOLĂ - februarie 2020

Publicat: 04 martie 2020 - 15:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RUSIA impune restricţii la exportul de cereale

La mijlocul lunii ianuarie a.c., Ministerul Agriculturii din Rusia a publicat un proiect de rezoluţie care impune o restricţie temporară a exporturilor de cereale în prima jumătate a acestui an. Documentul prevede stabilirea unei cote de export de cereale la 20 milioane tone, în vigoare până la 30 iunie 2020. Dar, aşa cum era de aşteptat, această limitare nu se va aplica statelor membre ale Uniunii Vamale - exporturile de cereale către acestea vor continua.
Conform prognozelor ministerului rus al Agriculturii, în acest sezon (1 iulie 2019 - 30 iunie 2020) erau disponibile pentru export 45 milioane tone de cereale, din care 36 milioane tone de grâu. Estimarea oficială arată că până la finalul anului 2019 au fost deja exportate 25 milioane tone de cereale. Astfel că, volumul disponibil pentru export este de 20 mil. tone metrice (MMT) şi va fi în limita impusă de cotă.

Bursa agricola_b

UE - „coşul de pâine al lumii”

Strategie Grains, într-un raport publicat pe 16 ianuarie a.c., a crescut prognoza privind exporturile de grâu ale Uniunii Europene în acest sezon, datorită, în principal, cererii internaţionale puternice, dar şi a disponibilităţii reduse de export în alte regiuni producătoare grâu.
Astfel, prognoza agenţiei franceze de consultanţă arată că exporturile de grâu (moale) ale UE vor ajunge la 30,5 milioane tone în sezonul 2019/2020, în creştere faţă de proiecţia anterioară (decembrie 2019), care era de numai 28,7 milioane tone. "Uniunea Europeană continuă să beneficieze de o cerere globală puternică. UE acţionează într-adevăr ca şi coşul de pâine al lumii în acest sezon”, se arată în raportul din ianuarie al Strategie Grains.
Agenţia mai arată că exporturile de grâu mai mici ale Statelor Unite şi ale Australiei, precum şi reducerea livrărilor din Rusia au condus la o cerere mai mare pentru grâul din UE.

FRANŢA: grevele afectează transporul cerealelor

Grevele din sectorul transporturilor, desfăşurate în ianuarie a.c. în Franţa, au perturbat activităţile feroviare şi portuare şi ar putea avea un impact sever asupra sectorului cerealelor. Intercereales, organizaţia franceză a cerealelor, a declarat într-o scrisoare din 20 ianuarie că situaţia este dramatică pentru exporturile de cereale: „Industria cerealelor nu îşi poate continua activitatea fără transporturile de marfă, care este adaptat în special la transportul masiv de cereale, iar întreruperea activităţii în porturi afectează până aproape 50% din exporturile traderilor”.
De asemenea, unii producători de hrană pentru animale au înregistrat întreruperi ale activităţii de producţie, deoarece nu se pot aproviziona cu suficientă materie primă.
Intercereales, citat de Reuters, afirmă că 450 mii tone de cereale în valoare de aproximativ 100 milioane euro au fost blocate în porturile franceze în urma grevelor. Intercereales a avertizat că, în aceste condiţii, clienţii internaţionali apelează acum la surse alternative de cereale, inclusiv din state din Europa de Nord, Ţările Baltice şi regiunea Mării Neagre.

Bursa agricola_b

RUSIA: producţia de ulei vegetal a crescut

Producţia de ulei vegetal în Rusia a fost estimată la 1784,8 mii tone, în perioada septembrie 2019 - noiembrie 2020, cu 19,7% mai mult faţă de perioada similară a sezonului trecut. Producţia de ulei de floarea-soarelui a crescut cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, în timp ce producţia de ulei de rapiţă a fost cu 2,5% mai mare, iar cea a uleiului de soia a scăzut cu 8,4%.
Conform datelor oficiale privind stocurile totale de seminţe oleaginoase din Rusia, de la 1 decembrie 2019, acestea au crescut cu 6,7% faţă de aceeaşi dată a anului 2018. Numai stocurile de seminţe de floarea-soarelui au fost cu 6% mai mari decât la aceeaşi dată a anului 2018.

UCRAINA: exporturile de şrot de soia rămân la un nivel record

Exporturile de şrot de soia din Ucraina, în perioada septembrie 2019 - noiembrie 2020, au fost estimate la 218,2 mii tone, un nou record. UE este în continuare cel mai mare importator de şrot de soia din Ucraina, cu o cotă de piaţă de 51%. Volumul importurilor UE de şrot de soia din Ucraina aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din sezonul trecut. O creştere a exporturilor de şrot de soia ale Ucrainei a fost înregistrată şi către Belarus (+175%), Turcia (+123%), Polonia (+98%). O scădere a exporturilor a fost observată către Lituania (-96%), Germania (-95%) şi Georgia (-44%).

EGIPTUL poate admite importul de grâu din India

Serviciul de carantină al Egiptului examinează buletine de analiză ale grâului provenit din India pentru admiterea la licitaţiile internaţionale de cumpărare. De la începutul sezonului 2019/2020 (1 iulie 2019), Egiptul a organizat 19 licitaţii internaţionale pentru achiziţia de grâu. În cadrul acestora, a achiziţionat 4,850 milioane tone de grâu, din care 1,005 milioane tone din Ucraina.
În aceeaşi perioadă a sezonului 2018/2019, GASC a organizat 15 licitaţii internaţionale şi s-au cumpărat 4,450 milioane tone de grâu, inclusiv 540 mii tone de origine ucraineană.
Preţul mediu de achiziţie din ofertele de grâu din ianuarie 2020 a fost de 247,39 dolari/tonă (C&F) faţă de 263,90 dolari/tonă (C&F) în ianuarie 2019.

Bursa agricola_b
Ucraina a exportat 16 milioane tone de grâu

Potrivit Serviciului Fiscal din Ucraina, exporturile de cereale şi de făinuri, în perioada 1 iulie 2019 - 20 ianuarie 2020, vor totaliza 33,873 milioane tone, cu 7,6 milioane tone mai mare decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Defalcarea exporturilor pe culturi este următoarea: 15,461 milioane tone grâu, 3,825 milioane tone orz, 14,218 milioane tone porumb, 5 mii tone secară şi 207,2 mii tone făină.

Turcia importă mai multă floarea-soarelui

În perioada ianuarie-noiembrie 2019, Turcia a importat 1,02 milioane tone de seminţe de floarea soarelui. Cei mai mari furnizori au fost Moldova, România, Rusia şi Bulgaria. De asemenea, importurile de ulei de floarea-soarelui au totalizat 489 mii tone, din care 370 mii tone din Rusia, 67 mii tone din Bosnia şi 25 mii tone din Bulgaria.

Kazahstan - stocuri de soia pe plus

Comitetul de stat pentru statistică din cadrul Ministerului Economiei Naţionale al Kazahstanului a raportat următoarele stocuri la 1 ianuarie a.c.: stocurile de seminţe oleaginoase au crescut cu 1,79% faţă de anul precedent; au scăzut stocurile de seminţe de floarea-soarelui (-1,2%), de rapiţă (-34,4%), de seminţe de in (-6,8), de seminţe de şofran (-10,3%) şi de muştar (-48,3%); stocurile de soia sunt de aproape trei ori mai mari decât în perioada similară a anului 2018.

Bulgaria: floarea se tot scumpeşte

Şi în a treia săptămână a anului, preţul la floarea-soarelui în Bulgaria a continuat să crească cu circa un dolar/tonă. Principalii factori care afectează evoluţia preţului sunt tendinţa de pe piaţa internaţională a uleiurilor vegetale şi cererea constantă din partea industriei prelucrătoare a uleiurilor. Totodată, fermierii sunt în continuare în aşteptarea unei creşteri suplimentare a preţurilor, mai ales că raportul USDA estimează o reducere a producţiei de floarea-soarelui din această ţară până la 1,87 milioane tone.
Preţul rapiţei a rămas la nivelul anterior, dar mai mult declarativ, deoarece nu mai există stocuri de seminţe de rapiţă pe piaţa internă.

 

PROGNOZA USDA: MAI MULTĂ FLOAREA-SOARELUI

În raportul din ianuarie a.c., USDA a crescut estimarea privind producţia de oleaginoase a statelor din regiunea Mării Negre cu 800 mii tone, până la 48,703 milioane tone. Această creştere se datorează în principal ajustărilor ascendente ale prognozelor pentru producţia de seminţe de floarea-soarelui în Rusia.
Estimarea USDA (raportul din ianuarie 2020) privind producţia mondială de seminţe oleaginoase a crescut cu 0,2 milioane tone în sezonul 2019/2020, ajungând până la 467,2 milioane, datorită unei prognoze mai mari privind producţie de floarea-soarelui. Producţia globală mai scăzută de ulei vegetal, combinată cu cererea din ce în ce mai mare, generează o scădere de 9% de la an la an a stocurilor de ulei vegetal. Alte modificări notabile ale stocurilor internaţionale de seminţe oleaginoase includ o creştere cu 0,5 milioane tone a cantităţii de soia prelucrată în China, cu un ritm mai mare decât cel aşteptat până în prezent.

TABEL: ESTIMĂRI ALE RODUCŢIEI DE OLEAGINOASE ÎN ŢĂRILE DIN MAREA NEAGRĂ ŞI CSI

 tabbursaf120_b

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 800 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?