Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BOGDAN ZAINEA: „Credem în fermierii care au viziune!”

Publicat: 08 mai 2019 - 16:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Considerată în urmă cu decenii o tehnologie inovativă, realizată special pentru zonele deşertice, irigarea prin picurare a devenit, mai recent, o metodă uzuală, folosită eficient în contextul economisirii resurselor. Am avut şansa să stăm de vorbă cu Bogdan Zainea, directorul pentru România al firmei Netafim, companie care a inventat sistemul ce întreţine viaţa plantelor fără să irosească apa, element atât de preţios.

 

Ferma: Irigarea prin picurare a revoluţionat practic agricultura în anii ’60, iar Netafim a fost cea care a oferit această nouă perspectivă. Unde s-a ajuns astăzi?
Bogdan Zainea: Netafim este compania care a inventat sistemul acesta de irigare prin picurare, pentru a răspunde unor nevoi pe care Israelul le avea şi le are şi acum. Vorbim despre o zonă aridă în care apa este ceva cu adevărat preţios. Ulterior, Netafim a dezvoltat acest business şi a ajuns în momentul de faţă să fie prezentă în peste 110 ţări, având circa 4.000 de angajaţi şi 16 unităţi de producţie. Toată partea de irigare, picurătorul în sine, se produce însă doar în Israel.

Bogdan Zainea_b

Ferma: Între timp, şi alţii au dezvoltat soluţii în acest domeniu. Cu ce se diferenţiază Netafim de competitorii săi?
Bogdan Zainea: Noi nu oferim doar echipamente pentru irigat, ci punem la dispoziţia clienţior noştri soluţii integrate de irigare. Interpretăm analizele de apă şi de sol, după care venim cu soluţia optimă pentru fiecare proiect în parte. Pentru că noi urmărim să existe o uniformitate în cultură. Ne interesează ca plantele să beneficieze de aceeaşi cantitate de apă şi de fertilizanţi. Pe lângă asta, supervizăm şi monitorizăm fiecare proiect. Iar dacă este cazul, asigurăm şi suportul tehnic.

Ferma: Anul trecut a fost lansat NetBeat, o soluţie digitală de control şi de monitorizare a irigării şi a fertilizării. Cum funcţionează acest sistem?
Bogdan Zainea: Este un sistem inteligent cu totul diferit de ceea ce putem găsi astăzi pe piaţă. Până acum, majoritatea sistemelor de irigaţii erau capabile doar să controleze fluxul de apă şi să facă fertilizarea. Pe când NetBeat, creat de Netafim, monitorizează toate procesele, în sensul că are conexiune directă cu senzorii din teren, care măsoară umiditatea, temperatura şi evapotranspiraţia, pe lângă capacitatea de a controla efectiv sistemul de irigare şi de fertilizare a culturii. Iar în baza unor modele prestabilite, ajută fermierul să ia cea mai bună decizie. Spre exemplu, să spunem că avem o cultură de alun în anul trei de exploatare şi la un anumit moment senzorii indică un nivel scăzut de umiditate. NetBeat va lua automat măsuri sau va transmite un avertisment. De asemenea, îţi indică şi nivelul de potasiu din sol pentru a şti exact care este necesarul de potasiu pentru cultura şi soiul respectiv. Foarte important de menţionat este faptul că sistemul NetBeat este conectat la cloud. Şi, fiind o platformă deschisă, oferă posibilitatea de a integra alţi furnizori de servicii sau de produse. Suntem implicaţi în mai multe teste alături de companii terţe, prin care studiem comportamentul unor hibrizi la anumiţi fertilizanţi, în condiţii diferite de sol, şi cum reacţionează aceştia la anumite tratamente. Iar în final, toate informaţiile sunt procesate de acest sistem inteligent.

Netafim_b

Ferma: E clar că nu ne putem, deocamdată, compara cu ceea ce se întâmplă în Israel. Desigur, nici condiţiile nu sunt aceleaşi. Totuşi, te-aş ruga să ne spui cât de dezvoltată ţi se pare a fi agricultura românească?
Bogdan Zainea: Prin poziţia pe care o ocup în cadrul companiei Netafim, am ocazia să călătoresc mult în străinătate şi pot să vă spun că, prin comparaţie, România se află la un nivel de automatizare destul de ridicat. Principalul motiv ar fi faptul că forţa de muncă este redusă şi trebuie compensat într-un fel sau altul acest deficit. Fermierii se confruntă cu o lipsă severă de personal şi de aceea caută soluţii automatizate. În plus, având avantajul accesării fondurilor europene, majoritatea preferă soluţii high-end, adică tehnologiile de automatizare şi de irigare foarte performante. Noi avem inclusiv soluţii de corectare a pH-ului apei şi monitorizăm nivelul de salinitate al apei pentru a nu depăşi maximul admis pentru planta respectivă, în momentul în care facem fertilizarea. Cred că România este o piaţă în plină dezvoltare şi cu mare apetit pentru investiţii în noi tehnologii.

Ferma: Care este profilul de fermieri cu care lucraţi?
Bogdan Zainea: Numai în ultimul an pot spune că au fost aprobate aproape 200 de proiecte pe fonduri europene pentru livezi, pe Măsura 4.1.a, din care o bună parte au implicat soluţiile Netafim. Avem fermieri care lucrează parcele şi de 50 până la 150 de hectare cu sistem automat de irigaţii şi au nevoie de o singură persoană pentru a se ocupa de acest sistem. Îl programează pentru o săptămână sau pentru câteva zile şi trebuie doar să verifice că totul este în regulă. Sistemul este dotat cu alarmă, poate fi controlat de pe telefonul mobil sau prin intermediul unei tablete.

Netafim_b

Ferma: Care ar fi diferenţa dintre sistemul de irigare prin picurare şi celelalte tehnologii de irigare?
Bogdan Zainea: Se ştie că irigarea prin picurare are cel mai înalt nivel de eficienţă din punct de vedere al economiei de apă, cu mai puţin de zece la sută pierderi. Totodată, un mare avantaj este faptul că oferă posibilitatea aplicării substanţelor de fertilizat prin sistemul de irigare. Iar costurile operaţionale rămân aceleaşi. E nevoie doar de un fertilizant solubil pe care îl transformăm în lichid cu ajutorul echipamentelor noastre şi ulterior îl injectăm în sistem, ajungând în final la plantă sub formă de picături. În acest fel, apa şi substanţele sunt asimilate mult mai bine, asigurând o dezvoltare optimă a culturilor.

Ferma: Care este suprafaţa irigată prin picurare în România la acest moment?
Bogdan Zainea: Nu aş putea spune asta cu precizie. Cred că în jur de opt procente din totalul suprafeţei irigate în România. Ştiu doar că la nivel mondial este undeva sub trei la sută. Cu toate că este o metodă de mare precizie, care cu siguranţă va fi tot mai mult adoptată în anii care vor urma.

Ferma: Cât de greu este de amortizat o investiţie într-un astfel de sistem?
Bogdan Zainea: În mod normal, pentru orice cultură, rata de rentabilitate este între 1,5 şi 4 ani. Sistemul de irigare prin picurare este utilizat în special în pomicultură, legumicultură şi viticultură. Iar aici calculele sunt destul de clare. Dacă vorbim însă de cultura mare, costurile sunt cu totul altele. Pe suprafeţele mari, costurile pe hectar cu irigarea prin sisteme clasice sunt cam la 70 la sută din costurile cu irigarea prin picurare. Pentru a înţelege mai clar, pot spune că pentru irigarea prin picurare a unui hectar pe o solă de 50 de hectare trebuie investit circa 3.500 de euro. Dacă în mod normal fără irigare ai obţine 6 tone de porumb la hectar, iar cu sistemul nostru de irigare ai avea o producţie constantă de 12-13 tone la hectar, asta înseamnă că diferenţa pe care o vei obţine te va ajuta să acoperi investiţia în mai puţin de cinci ani.

Ferma: Aveţi proiecte implementate pentru cultura mare?
Bogdan Zainea: Cea mai mare suprafaţă irigată cu sisteme Netafim la noi în ţară este de 150 de hectare cu porumb. Mai avem un alt proiect în care irigăm 120 de hectare, tot la cultura porumbului. Vorbim de obicei de soluţii personalizate pentru fermieri care au un debit de apă redus sau care au parcele în pantă, unde alte echipamente nu fac faţă.

Ferma: Cum vezi evoluţia pieţei româneşti în ceea ce priveşte sistemele de irigaţii?
Bogdan Zainea: Noi credem în fermierii care au viziune! Lucrurile au început să se mişte. S-a investit mult în achiziţia de terenuri, fermierii au schimbat deja utilajele şi firesc ar fi ca acum să caute şi soluţii pentru irigarea culturilor. Politicienii par să fi înţeles şi ei importanţa unor astfel de investiţii. În zona de sud, producţiile medii la porumb sunt de 5-6 tone la hectar. În condiţiile în care pentru înfiinţarea unui hectar de porumb e nevoie să se cheltuiască echivalentul a 4-5 tone. Acei fermieri sunt la limita profitabilităţii, iar fără irigare nu vor reuşi să facă faţă pe viitor. Pe de altă parte, ne aşteptăm ca perioadele de secetă să fie tot mai lungi sau precipitaţiile să fie din ce în ce mai agresive, ceea ce nu este tocmai benefic pentru agricultură. Sistemul nostru este gândit şi pentru schimbările climatice care pot apărea în viitor. Avem implementate în România proiecte pe cultura mare cu rezultate foarte bune, asta însemnând producţii de peste 15 tone de porumb pe hectar.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 892 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?