Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bogdan FURFURICĂ a obţinut 17 TONE/HA la PORUMB. Iată cum!

Publicat: 23 august 2017 - 08:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TÂNĂR FERMIER ÎN ROMÂNIA. Bogdan Furfurică, un tânăr inginer în vârstă de 40 de ani, din Silistraru, judeţul Brăila este „vârful de lance” al noului val de tineri fermieri, instruiţi şi autodidacţi, care, după cum l-a caracterizat un coleg de breaslă, „a ridicat la rang de artă pasiunea pentru inovare, pentru testarea şi implementarea tot ce-i nou în agricultură!”

În ferma lui, întinsă pe o mie de hectare şi înfiinţată în urmă cu două decenii, Bogdan Furfurică a testat cam tot ce se poate încerca în condiţii de câmp: de la soiuri şi hibrizi diferiţi pentru variate plante de cultură şi până la substanţe de protecţie fitosanitară, tehnologii şi produse de nutriţia plantelor. Structura de producţie cuprinde: 160 ha de rapiţă, 300 ha de orz şi de grâu, 100 ha de sfeclă de zahăr, 150 ha de lucernă în lot semincer, 210 ha de porumb pentru consum şi un lot de hibridare pe 25 ha, 50 ha de floarea-soarelui, restul ceapă şi fasole.

furfurica-bogdan_b

Ca mai toate fermele din zona Bărăganului brăilean, şi Danagri se confruntă cu seceta pedologică şi arşiţa din timpul verii. Din cele o mie de hectare, doar o treime (360) este amenajată la irigat. O normă de udare costă cam 200 lei. Acceptabil. „Anul trecut, am investit într-o instalaţie de irigare prin picurare. Încercând mereu fel de fel de hibrizi, de erbicide, îngrăşăminte, am vrut să testez şi o modalitate de a iriga. Am experimentat sistemul de irigare prin picurare pe 15 ha şi pe trei culturi: porumb, sfeclă de zahăr şi ceapă. Rezultatele au fost foarte bune. La porumb am obţinut aproape 17 t/ha. Anul acesta, am luat echipament pentru încă 15 ha. Singurul impediment pe care-l văd în toată treaba asta este preţul cam mare al investiţiei iniţiale. Poate ajunge şi la 2.000 euro/ha. Dacă ai o cultură care îţi aduce plus valoare, cred că în patru-cinci ani se amortizează investiţia”, ne-a declarat cultivatorul.

Dar nu porumbul este cea mai profitabilă cultură. Află care este aceasta din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 6133 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?