Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bogdan FURFURICĂ a obţinut 17 TONE/HA la PORUMB. Iată cum!

Publicat: 23 august 2017 - 08:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TÂNĂR FERMIER ÎN ROMÂNIA. Bogdan Furfurică, un tânăr inginer în vârstă de 40 de ani, din Silistraru, judeţul Brăila este „vârful de lance” al noului val de tineri fermieri, instruiţi şi autodidacţi, care, după cum l-a caracterizat un coleg de breaslă, „a ridicat la rang de artă pasiunea pentru inovare, pentru testarea şi implementarea tot ce-i nou în agricultură!”

În ferma lui, întinsă pe o mie de hectare şi înfiinţată în urmă cu două decenii, Bogdan Furfurică a testat cam tot ce se poate încerca în condiţii de câmp: de la soiuri şi hibrizi diferiţi pentru variate plante de cultură şi până la substanţe de protecţie fitosanitară, tehnologii şi produse de nutriţia plantelor. Structura de producţie cuprinde: 160 ha de rapiţă, 300 ha de orz şi de grâu, 100 ha de sfeclă de zahăr, 150 ha de lucernă în lot semincer, 210 ha de porumb pentru consum şi un lot de hibridare pe 25 ha, 50 ha de floarea-soarelui, restul ceapă şi fasole.

furfurica-bogdan_b

Ca mai toate fermele din zona Bărăganului brăilean, şi Danagri se confruntă cu seceta pedologică şi arşiţa din timpul verii. Din cele o mie de hectare, doar o treime (360) este amenajată la irigat. O normă de udare costă cam 200 lei. Acceptabil. „Anul trecut, am investit într-o instalaţie de irigare prin picurare. Încercând mereu fel de fel de hibrizi, de erbicide, îngrăşăminte, am vrut să testez şi o modalitate de a iriga. Am experimentat sistemul de irigare prin picurare pe 15 ha şi pe trei culturi: porumb, sfeclă de zahăr şi ceapă. Rezultatele au fost foarte bune. La porumb am obţinut aproape 17 t/ha. Anul acesta, am luat echipament pentru încă 15 ha. Singurul impediment pe care-l văd în toată treaba asta este preţul cam mare al investiţiei iniţiale. Poate ajunge şi la 2.000 euro/ha. Dacă ai o cultură care îţi aduce plus valoare, cred că în patru-cinci ani se amortizează investiţia”, ne-a declarat cultivatorul.

Dar nu porumbul este cea mai profitabilă cultură. Află care este aceasta din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 10277 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?