Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bobul de grâu cu embrionul profitului

Publicat: 12 februarie 2020 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În 2019, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Caracal a continuat să se menţină pe un trend ascendent început în urmă cu câţiva ani, reuşind să intre în 2020 cu succese remarcabile în activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, dar şi cu un profit semnificativ.

 

„Avem o mulţime de realizări obţinute prin seriozitate, profesionalism şi multă muncă, dar şi printr-un management performant, aplicat pe o dotare tehnico-materială corespunzătoare. Anul trecut, am obţinut o producţie cu 25% mai mare comparativ cu cea din 2018. În şase săptămâni am vândut tot grâul de sămânţă produs (peste 2.500 tone), chiar înaintea campaniei de semănat, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria staţiunii. Astfel am devenit lideri în vânzarea soiurilor de grâu românesc de sămânţă certificată. Cererea a fost mare pentru că tot mai mulţi fermieri s-au convins că avem sămânţă de calitate, cu puritate biologică aproape de sută la sută şi germinaţie foarte bună, dar şi un preţ bun”, ne-a declarat directorul unităţii, Marius Cătălin Bran.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură CaracaClick pe poza pentru galerie!

Grâul iernează în condiţii bune

La SCDA Caracal, încheierea lucrărilor agricole din campania de toamnă într-un timp scurt şi în condiţii optime de calitate, cât şi starea foarte bună a culturilor oferă speranţa că urmează un sezon de producţie bun. Grâul, intrat în repausul vegetativ, se află într-un stadiu de dezvoltare normal, fiind răsărit şi înfrăţit în proporţie de 20% din suprafaţă. La data documentării materialului, câmpul avea nevoie de precipitaţii pentru a se reface rezerva de apă. „Cea mai importantă componentă a activităţii noastre o reprezintă producerea de sămânţă. În multiplicare, avem soiul Glosa - cel mai răspândit şi cel mai căutat în România, Otilia - varietate aflată în al doilea an de când o comercializăm, cu indici de calitate superiori şi potenţial de producţie ridicat - şi Izvor, un soi mai puţin căutat, dar care în curând îşi va face loc pe piaţă datorită calităţilor sale”, a susţinut directorul staţiunii.
În premieră la SCDA Caracal, de anul trecut grâul de sămânţă a fost tratat şi cu micronutrienţi (pe lângă fungicid), pentru stimularea germinării şi îmbunătăţirea înrădăcinării şi dezvoltării plantelor.

Un nou soi în testare

„De câţiva ani lucrăm la un soi nou de grâu, care de la toamnă va intra în reţeaua naţională de testare a ISTIS, în 15 locaţii diferite. Dacă lucrurile vor decurge conform aşteptărilor noastre, în trei ani va fi omologat şi vom ieşi cu el pe piaţă. Noua creaţie este valoroasă prin productivitatea deosebită (în loturile noastre a dat un spor de circa 1,5-2 t/ha peste soiurile româneşti din piaţă) şi prin rezistenţa la boli şi la dăunători”, a precizat Marius Cătălin Bran.
În structura de producţie se poziţionează culturile de grâu (de sămânţă şi consum, pe 1.350 ha) floarea-soarelui (420 ha), porumb (430 ha) şi mazăre pe 100 ha, iar diferenţa până la 2.500 hectare este destinată cercetării. Deja au fost semnate şi sunt în derulare acorduri cu 25 de companii partenere, contractele de cercetare crescând cu 38%, iar numărul loturilor experimentale s-a dublat.
„Din păcate, cultura de rapiţă este una păguboasă. Am avut-o în câmp trei ani la rând şi nu a mers, în principal din cauza secetei. La noi verile sunt secetoase, plantele nu răsar la timp şi nu trec peste iarnă. În toamnă semănasem doar 100 ha de rapiţă, dar din cauza secetei am întors-o. Pe jumătate din teren am semănat grâu şi suprafaţa rămasă am păstrat-o pentru porumb”, a precizat Marius Cătălin Bran.

Tehnologia convenţională aduce profit

În acest an, conducerea staţiunii a aprobat un program de investiţii care prevede dotarea cu
o combină de mare capacitate şi cu alte utilaje necesare în viitoarele campanii agricole.
În perioada 2017-2019, SCDA Caracal a investit 1,5 milioane de euro în maşini şi utilaje de mare randament. „Ca să fii competitiv în piaţă, trebuie să aplici tehnologia aducătoare de profit. Staţiunea utilizează o tehnologie medie, convenţională, din care nu lipseşte arătura la înfiinţarea culturilor de primăvară. Având o suprafaţă mare de grâu, folosim discurile grele, realizăm fertilizarea de bază şi apoi semănăm. De asemenea, avem grijă să efectuăm la timp lucrările de întreţinere în vegetaţie. Costurile unui hectar de grâu nu depăşesc 2.000 lei, iar într-un an normal veniturile se ridică la circa 3.000 lei/ha (în loturile semincere). La noi profitul vine din grâul de sămânţă; îl producem la costurile celui de consum, adică 50 de bani/kg, şi îl vindem cu 1,2-1,5 lei/kg”, a explicat directorul SCDA Caracal.
Dacă ar aplica o tehnologie intensivă, ar cheltui 3.000 lei/ha. Însă cum anul ar putea fi secetos, atunci producţia ar fi mai mică şi ar ieşi pe minus.

Marius Catalin Bran_b
Marius Cătălin Bran: „Folosim o tehnologie medie care dă întotdeauna profit. Nu ne asumăm riscuri, pentru că la suprafaţa mare de teren pe are o avem, am putea pierde investiţia; sunt sume mari în joc şi nu ne permitem eşecul”.


26 HECTARE DE PERDELE FORESTIERE

În ultimii ani, specialiştii staţiunii SCDA Caracal au înfiinţat 26 de perdele forestiere, însumând o lungime de 20 km şi o suprafaţă de 25 ha. Amplasate perpendicular pe direcţia vântului, acestea protejează culturile şi creează un microclimat optim dezvoltării plantelor. Astfel, producţia a crescut cu 10-20% în anii medii, iar în cei secetoşi, sporul productiv poate ajunge până la 80%.
SCDA Caracal funcţionează în cadrul Universităţii din Craiova şi deţine o suprafaţă agricolă de circa 2.500 ha, care oferă condiţii specifice pentru derularea activităţii de cercetare fundamentală şi aplicativă, în vederea producerii de seminţe şi de material săditor din categorii biologice superioare.
În sectorul de dezvoltare sunt valorificate rezultatele cercetării prin transferul şi punerea lor în practică în cele două ferme de producţie vegetală, respectiv în cele trei sectoare auxiliare ale unităţii.
Eforturile angajaţilor sunt îndreptate spre fundamentarea de tehnologii de cultură adaptate condiţiilor climatice restrictive, spre crearea şi identificarea de noi genotipuri rezistente, producerea de sămânţă din aceste linii genetice, adaptarea unor soluţii alternative mai profitabile din punct de vedere biologic sau economic şi popularizarea acestor măsuri în rândul producătorilor agricoli.

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 84 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?