Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BOB CU BOB SE FACE LAN - grâul ia startul în condiţii dificile de semănat

Publicat: 20 octombrie 2018 - 07:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Semănatul culturilor de toamnă în acest an este îngreunat în urma condiţiilor climatice din vară. Pe mari areale, ploile excedentare au tasat solul, au provocat fenomene de eroziune şi alte consecinţe nefavorabile. În luna august s-a instalat seceta cu toate efectele ei cunoscute. Fermierii întâmpină dificultăţi la pregătirea solului, mulţi cultivatori de culturi de toamnă fiind obligaţi să schimbe amplasamentele stabilite anterior, respectiv să-şi modifice premergătoarele pentru culturile de toamnă în funcţie de starea terenului din fiecare parcelă.

La pregătirea patului germinativ pentru grâul comun, în condiţiile dificile din teren, avem următoarele opţiuni:
• utilizarea gruberului sau a tiger-ului la adâncimi superficiale, maximum 10 cm;
• lucrarea cu un cultivator mixt;
• folosirea unui disc uşor care să permită mărunţirea şi afânarea solului prin cât mai puţine treceri;
• utilizarea unui disc greu, în agregat cu tăvălugi, variantă aplicabilă pe soluri cu textură uşor-mijlocie.
Un bun pat germinativ trebuie să fie nivelat, fără buruieni, afânat pe adâncimea de semănat şi tasat sub aceasta, pentru a asigura apa necesară încolţirii seminţelor. Mărunţirea exagerată (prăfoasă) a solului nu este motivată nici economic şi nici agrotehnic. Bulgării mici protejează plantele în timpul iernii, asigură reţinerea zăpezii şi reduce efectele negative ale eroziunii eoliene a solului.
Semănatul grâului prin lucrări minime ale solului - sistemul no-till - este posibil să reuşească pe soluri uniforme, cu rezistenţă redusă la compactare, cu porozitate ridicată la infiltrarea apei, cu drenaj bun pe profil şi o bună activitate biologică.
Atenţie! Nu este bine să se utilizeze mai mulţi ani la rând sistemul de lucrări minime şi nici semănatul în teren nelucrat, deoarece fermierul va lupta mai greu cu buruienile, se amplifică atacul de boli şi de dăunători, se reduce cantitatea de azot furnizat prin mineralizarea materiei organice din sol, caz în care devine obligatorie adăugarea de îngrăşăminte cu azot la pregătirea patului germinativ.
Folosiţi la semănat numai sămânţă tratată, cu puritatea fizică minimă de 98%, facultatea germinativă minimă de 85% şi cu MMB cât mai mare. Pe terenurile unde frecvent se cultivă în rotaţie cereale păioase ori cultură repetată de grâu după grâu este obligatoriu ca la tratarea seminţelor să se folosească insecto-fungicide, prevenind astfel şi atacul dăunătorilor (gândacul ghebos, viermii sârmă, afidele).
Perioada de semănat a grâului comun: foarte multe experienţe au demonstrat că este necesar să se asigure de la semănat şi până la venirea iernii 40-50 de zile, respectiv 450-550oC, ceea ce corespunde cu intervalul 1-10 octombrie, în majoritatea zonelor favorabile culturii, şi să nu se depăşească data de 20 octombrie. În zonele mai reci, devansarea semănatului este motivată, caz în care intervalul optim este 25 septembrie - 5 octombrie.

Grau_b

În ce situaţii mărim norma de semănat?
Densitatea de semănat se stabileşte în funcţie de: capacitatea de înfrăţire a soiului, epoca în care se seamănă, calitatea pregătirii patului germinativ şi asigurarea umidităţii solului pentru o răsărire rapidă. În general, se urmăreşte a asigura la recoltare 500-700 spice/mp, fiind necesare 450-600 boabe germinabile/mp. Ea se poate mări la soiurile cu capacitate mică de înfrăţire, pentru a asigura 800 spice/mp, dar este demonstrat că la densităţi foarte mari se reduce atât numărul de boabe în spic, cât şi greutatea boabelor. Pentru a preveni acest lucru, fertilizarea trebuie făcută cu doze mari şi să se prevină atacul de boli printr-un număr mai mare de tratamente. Cantitatea de sămânţă în condiţiile menţionate variază în limite largi de la 200 la 280 kg/ha.
În toamnele secetoase, când patul germinativ este bulgăros, dar şi în situaţiile când se întârzie semănatul, densitatea de semănat se va mări în funcţie de situaţiile concrete din teren. Adâncimea de semănat variază între 4 şi 6 cm, în funcţie de lungimea coleoptilului (însuşire genetică a soiului) şi de condiţiile menţionate anterior privind calitatea patului germinativ.
Despre particularităţile însămânţării soiurilor de Grâu Premium şi a soiurilor de Grâu Durum, citiţi în paginile70-71.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 17/222 (ediţia 1-14 octombrie 2018)

 

Vizualizat: 1332 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?