Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bioprotecția plantelor are un nou brand: Blexia

Publicat: 18 mai 2022 - 20:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din 2022, cei de la Ascenza mizează pe o abordare integrată (biologică și convențională) pentru a asigura o mai bună protecție a culturilor; motiv pentru care portofoliul companiei s-a extins cu patru noi produse, reunite în gama Blexia.

Înființată în anul 1926, sub denumirea de Sapec Agro, compania portugheză Ascenza își continuă procesul de dezvoltare și extindere pe piețele europene. Dacă în urmă cu doi ani asistam la o acțiune comercială de rebranding, prin adoptarea unui nou logo și a unei noi denumiri, acum, liderul pieței iberice de soluții fito-sanitare generice vine cu un segment nou de produse și o nouă strategie care să răspundă provocărilor determinate de Green Deal și Farm to Fork.

 BioprotecÈ›ia plantelor are un nou brand_ Blexia1_b


Strategie pentru protecția totală a culturilor


Cuprinzând 4 substanțe cu spectru larg de utilizare, gama de produse de bioprotecție a plantelor Blexia a fost lansată pe piața românească pe 31 martie, în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanții companiei și specialiști din domeniu.
„Odată cu lansarea produselor de bioprotecție Blexia, putem oferi soluții pentru o strategie integrată a culturilor: nutriție, fungicide, erbicide și insecticide care sunt adaptate unei dezvoltări durabile. Această gamă reprezintă un avantaj în contextul politicilor europene precum Green Deal și Farm to Fork, dar și în ceea ce privește problemele generate de schimbările climatice în agricultură” , a declarat João Martins, COO Ascenza, la debutul evenimentului.

 

O soluție nu doar pentru culturile ecologice


După cum susțin reprezentanții Ascenza, substanțele de bioprotecție prezintă avantajul de a putea fi folosite atât pentru culturile ecologice, cât și pentru cele convenționale (fie ca alternativă la produsele chimice, fie în combinație cu acestea). „Venim cu o strategie agricolă mai competitivă care combină produsele convenționale cu cele ecologice, ceea ce noi credem că reprezintă viitorul în acest domeniu, deoarece permite combaterea întregului spectru de boli într-un mod cât mai eficient pentru producție și cât mai sustenabil pentru mediu”, a continuat João Martins.

 BioprotecÈ›ia plantelor are un nou brand_ Blexia2_b


Spectru larg de aplicare cu încărcătură chimică 0


Carpet, Equiset, Prevatect și Valesco, reprezentând cele 4 noi produse din portofoliul companiei, conțin substanțe naturale cu un puternic efect antifungic, antibacterian și repelent contra afidelor și acarienilor, precum hidrogencarbonatul de sodiu, chitosanul sau extractul de urzică. Însă, printre cele mai importante proprietăți ale acestor soluții de protecție a plantelor este adaptabilitatea, atât în ce privește tipul culturii, cât și ciclul de vegetație.
„Sunt produse polivalente, care se pot aplica la o gamă largă de culturi, de la legume, la arbuști fructiferi, la vița de vie și până la cereale. De exemplu: Chitosanul (n.r. - Prevatect) protejează atât împotriva ciupercii Botrytis (n.r. - putregaiul cenușiu) în horticultură și viticultură, cât și împotriva fusarium la cereale.
Un alt element important este că pot fi folosite și în ultimele etape ale culturilor, în apropierea recoltării, atunci când nu se mai poate interveni cu un produs chimic”, a explicat António Sousa, Country Manager România.

 

Management mai bun al rezistenței


În egală măsură, după cum susține António Sousa, utilizarea concomitentă sau în alternanță a soluțiilor bio și a celor convenționale, ca parte a unei strategii integrate, permite „un management mai bun al agenților patogeni, mai ales atunci când vorbim de apariția rezistenței la tratamentele clasice”.
În plus, produsele de bioprotecție sunt adecvate pentru programele de reziduuri zero sau pentru controlul și optimizarea unor substanțe agro-chimice cu utilizare limitată, precum cuprul. De exemplu, utilizarea extractului de Coada Calului, prezent în Equiset, determină creșterea producției de acid silicic și stimulează îngroșarea celulară, care, în combinație cu fungicide pe bază de cupru asigură o protecție mai îndelungată și reduce necesarul de tratamente împotriva manei. 

 BioprotecÈ›ia plantelor are un nou brand_ Blexia3_b

EQUISET

Substanța activă: extract natural de Coada calului (Equisetum arvense) ;
Boli combătute: boli fungice - mana, făinarea, rapăn, pătare frunzelor la tomate, Antracnoza la căpșuni și zmeur, Alternarioza la cartof;
Culturi: vița de vie, pomi fructiferi, legume, căpșun și zmeur;
Doze și aplicare: 200 ml/hl sau 2 l/ha, prin pulverizare ca substanță unică sau în combinații cu fungicide pe bază de cupru, încă de la înflorire, în 2-8 tratamente în funcție de cultură;
Perioadă de aplicare: De la înflorire până la recoltare.

 

CARPET

Substanța activă: hidrogen carbonat de sodiu;
Boli combătute: infecții fungice, în special făinare, rapăn și putregaiuri;
Culturi: viță de vie, pomi fructiferi, legume, arbuști fructiferi, plante ornamentale;
Doze și aplicare: 1-8 tratamente, diluat în apă (între 300 și 1000 l/ha) în volume de 4-5 kg/ha aplicat singur, 3-4 kg/ha în asociere cu alte produse;
Perioadă de aplicare: de la primele simptome, până la recoltare inclusiv.

 

PREVATECT

Substanță activă: clorhidrat de chitosan (obținut din chitina crustaceelor) ;
Boli combătute: spectru larg de boli fungice și bacteriene, în special putregaiul cenușiu, Botrytis și Fusarium la cereale;
Doze și aplicare: tratament pentru sămânță la cereale, cartofi și sfeclă, respectiv tratamentul plantei la vița de vie, căpșuni, legume, cereale, culturi furajere, sfeclă, plante ornamentale sau condimentare; cantitate 2-4 l/ha diluat în 200-400 litri de apă;
Perioadă de aplicare: sămânță sau în cultură, de la stadiul 1 la stadiul 7.

 

VALESCO

Substanță activă: extract natural de urzică;
Boli combătute: Acarieni, Afide, Fungi (păduchele verde, păduchele negru, păduchele lânos, puricele vărgat, păianjenul roșu, Făinarea, Alternarioza, Mana);
Culturi: pomi și arbuști fructiferi, fasole, cartofi, salată, trandafiri, viță de vie, ridichi, varză, muștar, castraveți;
Doze și aplicare: 4-5 ml/litru, la intervale de 7-15 zile;
Perioadă de aplicare: primăvara și vara până la maturarea culturii/fructelor inclusiv.

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Vizualizat: 666 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?