Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bilanţul recoltelor pe final de campanie

Publicat: 14 octombrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţiile mari nu le aduc agricultorilor profituri pe măsură

Click pe poza pentru galerie!

După ce agricultorii au pierdut la masa negocierilor cu traderii, cu privire la preţul grâului, aceştia se află într-un nou impas odată cu recoltarea şi valorificarea producţiilor de porumb şi de floarea soarelui. Recoltele sunt mai bune decât cele obţinute în anul anterior, dar în buzunarul fermierilor nu se vede nici o schimbare, spun aceştia.

 

GALAŢI
Producţii frumoase, preţuri de nimic

Tudorache Bâtcă, administrator al societăţii Agrojor Galaţi, a recoltat aproape în totalitate floarea soarelui, iar la porumb încă nu a început, având în vedere şi suprafaţa mică alocată acestei culturi - doar 50 ha. Deşi a obţinut o producţie dublă comparativ cu anul trecut, agricultorul gălăţean spune că „la bani, am ieşit mai prost”.

„La porumb încă nu am început recoltarea, în vreme ce la floare mai am doar 20 ha de recoltat din cele 300 ha cultivate. Cu porumb am doar 50 ha, nu pun mai mult pentru că zona noastră este secetoasă şi avem pierderi an de an. Despre producţii pot să spun că sunt bune, dar preţurile sunt foarte proaste. Vă dau un exemplu: anul trecut am închis recoltatul la floarea soarelui cu o producţie medie de 1.400 kg/ha şi am avut un venit de 3.100 lei/ha, la această producţie. Anul acesta, am producţie medie de 2.800 şi obţin un venit de 3.000 lei. De aici se scad cheltuielie şi profitul e... zero, cu toate că facem producţii frumoase”, ne-a spus Tudorache Bâtcă.

Potrivit acestuia, în zona sa de activitate „porumbul se vinde cu 0,45 lei/kg şi chiar cu 0,40 lei, ceea ce este bătaie de joc”.

 

SĂLAJ
Producţie mai mare cu 70%

“ Anul trecut am obţinut o producţie medie de 3200 kg/ha şi am câştigat 3360 lei/ha; anul acesta am investit mai mulţi bani şi cred că obţin cca 7500 kg/ha. Din cauza preţului mic, muncesc dublu şi câştig la fel

Gheorghe Bunescu, fermier şi utilizator Agroinfo

Agricultorii din Sălaj au înregistrat în acest an o producţie de cereale mai mare cu 70% decât cea obţinută în anul precedent, fapt datorat unor rezultate foarte bune la porumb, potrivit datelor prezentate de Valentin Duca, directorul Direcţiei pentru Agricultură.

Potrivit acestuia, producţia de cereale a crescut de la circa 54.000 de tone în 2012 la peste 92.000 de tone în acest an, la porumb înregistrându-se o majorare a producţiei medii cu 1,8 tone la hectar.
Directorul DAJ a subliniat că judeţul Sălaj nu dispune de spaţii de depozitare a cerealelor, cu excepţia celor aflate în proprietatea unor comercianţi din industria morăritului şi panificaţiei.

 

ALBA
Porumbul se vinde cu 0,50 lei/kg, floarea soarelui, cu 1 leu/kg

Nicu Opriţa din Sebeş, judeţul Alba, ne-a spus că în acest an nici producţiile de porumb şi de floarea soarelui nu au fost pe măsura aşteptărilor sale, seceta fiind cea care i-a adus pierderi atât la cantitate, cât şi la calitate. „Anul acesta nu am recolte bogate. Am recoltat floarea soarelui de pe cele 90 ha semanate în primăvară şi am obţinut o producţie totală de 200 de tone, ceea ce nu poate fi numită o producţie bună.

Iar la porumb abia azi (24 septembrie - n.r.) am intrat la recoltat, dar estimez o producţie între 4 şi 5.000 kg/ha, deşi mă aşteptam la 7-8.000 kg/ha, în primăvară. La noi, în Sebeş, terenul este nisipos şi culturile au fost afectate de secetă, mai ales după data de 15 iulie. Porumbul şi floarea arătau foarte bine până la acea dată, dar arşiţa şi seceta le-au uscat forţat şi am pierdut mult la cantitate. Totuşi, producţiile sunt mai bune decât cele din 2012, atunci am făcut doar 2.000 kg/ha la porumb şi 1.300 kg/ha la floare”, ne-a spus Nicu Opriţa.

Agricultorul are întreaga producţie contractată, chiar dacă preţurile sunt mici. „Deocamdată depozitez producţia, dar am încheiat deja contract cu Transavia şi le voi livra 300 tone de porumb, iar floarea a fost deja valorificată la preţul de 1 leu/kg şi am lichidat stocul. La porumb se vehiculează preţul de 0,50 lei/kg, oricum mai mult nu oferă nici un comerciant”, a adăugat fermierul din Alba.


DOLJ
Hibrizii timpurii aduc recolte bogate

Fermierii doljeni s-au grăbit cu strângerea recoltelor din cauza hoţilor, mai ales într-un an cu producţii bunicele. Campania de recoltare a culturilor de porumb şi de floarea soarelui se află la final, potrivit specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură Dolj. Suprafaţa totală cultivată cu prăşitoare a fost recoltată în proporţie de 100%, iar producţia este peste aşteptări, cele mai bune rezultate fiind obţinute în marile exploataţii, cu hibrizi timpurii, spune Delia Filimon, director DAJ, citată de presa locală.

Producţia medie înregistrată în judeţul Dolj la porumb este de 4.800 kg/ha, adică dublă faţă de anul 2012. De asemenea, la floarea-soarelui producţia a fost una bună - 2.100 kg/ha, cu mult peste cea obţinută în toamna anului trecut.

 

BRĂILA
Peste 4.600 kg/ha la porumb

Producţiile agricole obţinute anul acesta la culturile de toamnă şi la cele de primăvară au fost bune, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Brăila, Traian Cişmaş. „Primele opt luni ale anului au fost benefice pentru agricultură din punct de vedere al condiţiilor climatice, caracterizându-se prin obţinerea unor producţii bune atât la culturile de toamnă, respectiv grâu, rapiţă şi orz, cât şi la culturile de primăvară, porumb şi floarea soarelui”, a declarat Traian Cişmaş, citat de Agerpres.

Potrivit reprezentantului DAJ, cea mai mare suprafaţă recoltată a fost la grâu - 73.377 ha, unde s-a obţinut o producţie totală de 316.209 tone, cu o medie de 4.309 kg/ha, urmată de cea de floarea soarelui cu 61.485 ha, cu o producţie totală de 142.087 tone şi o medie de 2.311 kg/ha. Pe locul trei în topul suprafeţelor cultivate se află rapiţa cu 24.169 ha recoltate, adunând o producţie totală de 69.681 tone şi o medie de 2.883 kg/ha.

Porumbul boabe a fost recoltat de pe 12.397 ha, cu o producţie totală de 57.380 tone şi o medie de 4.628 kg/ha.

 

BUZĂU
Recolte de porumb de 4 ori mai mari

Despre anul agricol 2012-2013, specialiştii de la DAJ Buzău spun că ar fi unul de mulţumitor, întrucât în multe cazuri s-au obţinut recolte duble faţă de anul trecut.“Anul acesta recoltele sunt foarte bune. În ceea ce priveşte porumbul, aşteptăm recolte de 5.000, poate chiar 6.000 kg/ha, adică de 4 ori mai mult decât anul trecut când recolta a fost de 1200 de kilograme la hectar. Şi la floarea soarelui vom avea recolte bogate. Ne aşteptăm cam la 2.200 kg/ha, ceea ce este foarte bine comparativ cu anul trecut, când am scos doar 700-800 de kilograme la hectar” a declarat Cosmin Florea, director Direcţia Agricolă Buzău.

Vizualizat: 655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?