Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Beneficiul este în sporul de producţie

Publicat: 16 iulie 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile de valorificare mici, mai puţine subvenţii, seceta, tot mai multe constrângeri pentru întreprinzătorii agricoli... În asemenea context, rentabilitatea fermelor poate veni doar din eficienţa tehnologiilor utilizate, din sporul de producţie pe hectarul cultivat, respectiv pe capitalul investit în pământ.

Click pe poza pentru galerie!

Evaluarea fiecărui leu investit trebuie făcută prin prisma rezultatului, adică a sporului obţinut. Performanţa trebuie urmărită în fiecare etapă a activităţii agricole: conservarea calităţii solului, alegerea seminţelor ce asigură acoperirea în mai mare măsură a riscurilor şi cu un potenţial de producţie constant ridicat, calitatea şi efectele pe termen scurt şi mediu ale tratamentelor de protecţie a plantelor, valorificarea maximă a calităţii recoltelor obţinute.

 

Rapiţa de toamnă - o cultură rentabilă

Rapiţa de toamnă este una dintre culturile care îndeplinesc o bună parte din criteriile de rentabilitate necesare în perioada actuală. Acest fapt este demonstrat şi de evoluţia suprafeţelor cultivate, de la 110.000 hectare în 2006, la peste 400.000 hectare în 2009. Avantajul acestei culturi rezidă în special în preţul relativ constant din ultimii ani, calitatea cumpărătorilor şi rapiditatea încasării banilor.

În plus, cultivarea hibrizilor de rapiţă acoperă o gamă mai largă de riscuri: gerul, seceta din primăvară-vară, scuturare etc., în condiţiile unui potenţial de producţie ridicat. Nu este cea mai simplă dintre culturile cultivate în ultimii ani, dar reflectă cel mai bine beneficiul pe măsura efortului depus.

În condiţiile unor cheltuieli ridicate, doar sporul de producţie asigură beneficiul. Rămâne ca fiecare fermier să decidă care dintre opţiunile existente îi asigură în mai mare măsură realizarea acestui obiectiv.


ZIUA RAPIŢEI

"Ziua Rapiţei" a fost organizată la sfârşitul lunii mai la Agrichim Feteşti. Participanţii, fermieri, distribuitori şi integratori (Biocrop, Expur, Naturevo, SaraTom, Fertiagro, Medicago, Cerealflor, etc.) au analizat stadiul culturilor în câmp, prin prisma tehnologiilor utilizate.

S-a pus accentul pe evoluţia culturilor de toamnă de rapiţă şi de grâu, hibrizi şi soiuri furnizate de DSV Germania prin intermediul Biocrop România. DSV este o specialistă a rapiţei, singura companie europeană producătoare de sămânţă de rapiţă hibrid în două sisteme de hibridare: Ogura şi MSL.

Hibrizii DSV, produşi în sistemul Ogura, comercializaţi în România din anul 2007 s-au remarcat prin:

- sistemul radicular foarte bine dezvoltat, care asigură trecerea cu bine a perioadelor secetoase;
- capacitatea foarte bună de ramificare, care le asigură un potenţial de producţie ridicat în condiţii de densitate mică la semănat, prevenirea evaporării apei din sol;
- rezistenţă deosebită la ger;
- starea fitosanitară foarte bună.

Viorel Nica, directorul general al Agrichim Feteşti, a prezentat tehnologia realizată în cadrul fermei pentru cultura de rapiţă, punând accent pe: respectarea perioadei optime de semănat; fertilizare; combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor prin produse de calitate, care au confirmat în cultura mare, alegând prevenţia, nu numai tratarea bolilor şi dăunătorilor ce se manifestă în cultură.

Au fost vizionaţi 4 hibrizi DSV: Exocet, Dynastie, Rally şi Monalisa în cultură pe o suprafaţă de 600 hectare şi 10 hibrizi în cadrul lotului demonstrativ DSV.

Experienţa Agrichim din anii anteriori cu aceste produse şi tehnologiile perfomante aplicate au demonstrat că un pat germinativ de calitate, o sămânţă cu potenţial genetic foarte bun, tratamentele sistemice preventive, asigurarea substanţelor nutritive şi o urmărire atentă a evoluţiei culturii în câmp, creează premisele unor rezultate peste medie şi securizează beneficiul fermei prin sporul de producţie obţinut.

În plus, prin calităţile de care dispun, hibrizii DSV aduc economie în fermă, prin densitatea redusă la semănat, rezistenţa la boli, la frângere şi secetă.

În acest fel, riscurile se diminuează şi se crează premisele pentru beneficiile necesare înfiinţării noilor culturi, dar şi pentru investiţii în fermă.

Recoltarea hibriziilor şi confirmarea acestor aşteptări se vor face tot în cadrul unui eveniment, organizat de Biocrop, la ferma Agrichim.

Vizualizat: 629 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?