Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bayer - tehnologia de mâine, disponibilă astăzi

Publicat: 16 august 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ca în fiecare an, caravana Bayer a cutreierat principalele zone agricole ale țării. În luna iunie, specialiștii Bayer și-au dat întâlnire cu fermierii și dealerii din județele de vest. Astfel, la Semislend Company, în Cărpiniș, județul Timiș, peste 350 persoane au răspuns invitației Bayer de a vedea astăzi tehnologia de mâine

Click pe poza pentru galerie!

Prin aceste evenimente se evidențiază tehnologiile Bayer de protecție a culturilor, tehnologii adaptate la condițiile specifice diferitelor regiuni și se fac recomandări diferențiat pentru fiecare cultură. „Ce ne dorim să facem este să transferăm cât mai multă informație utilă către fermieri și către distribuitori, partenerii noștri; ne dorim să scoatem în evidență tot ce lansăm nou, ne dorim foarte mult să testăm produsele pe care le promovăm în piață, pe viu, și să vedem și bune, și rele.

Să vedem ce se potrivește efectiv condițiilor de la noi din țară și ne dorim, în același timp, să ajungem la o relație și un schimb de idei cu fermierii, care să ne ajute și pe noi să înțelegem care sunt nevoile lor și care sunt direcțiile spre care trebuie să ne orientăm pe viitor dezvoltarea.

Pentru că, în final, dacă nu răspundem nevoilor lor, toată munca noastră este de prisos și cred că acesta este și fundamentul succesului Bayer în România: faptul că suntem extrem de atenți la nevoile fermierilor și ale distribuitorilor noștri și încercăm, prin produsele pe care le omologăm și le aducem în piață, să le răspundem tuturor cerințelor”, a declarat Gabi Raviczki, director marketing și dezvoltare Bayer CropScience România.

 

Planul de tratamente Bayer

Loturile demonstrative pregătite de Bayer au avut de suferit aceleași condiții meteo ca și culturile comerciale din zonă. În toamnă, culturile de cereale și rapiță au cunoscut o dezvoltare optimă. În primăvară însă, lucrurile au început să se complice odată cu precipitațiile destul de abundente din prima perioadă și care au fost urmate de secetă și deficit hidric la nivelul solului. Culturile au avut totuși o evoluție și densitate destul de bune dar, din cauza întârzierii tratamentelor s-au putut vedea unele efecte ale bolilor în culturile de cerealele păioase.

Planul de tratamente propus a urmărit pachetele tehnologice Bayer, respectiv pachetul Falcon pentru culturile de cereale păioase și erbicidul sistemic Sekator Progress OD, care a combătut foarte bine spectrul de buruieni dicotile, deși aplicarea s-a făcut mai târziu decât optimul recomandat, adică de la 2-3 frunze până înainte de înfrățire. Falcon a controlat foarte bine bolile foliare (mai ales septorioza) și fuzarioza.

„Planul de tratamente am reușit să îl aplicăm judicios, așa cum ne-am propus, dar aici vorbim de suprafețe mai mici, la nivel de fermă lucrurile au fost mult mai complicate. Am dorit să prezentăm în această locație ceea ce produsele Bayer pot face în condițiile în care utilizăm o soluție adaptată presiunilor mari de infecție, dar aplicată atunci când trebuie”, ne-a spus Daniel Grosz, director vânzări regiunea vest.

Și pentru că tratamentele pentru protecția plantelor nu se pot face fără aparate moderne de aplicare, la eveniment a fost prezentată o mașină Hardi AlphaEvo, distribuită de NHR Agropartners, partener al Bayer la aceste evenimente.

Alături de pachetele deja consacrate de produse pentru protecția plantelor, Bayer a prezentat și produse noi. Unul dintre acestea este fungicidul sistemic Falcon Pro, care răspunde problematicii bolilor foliare și ale spicului la cerealele păioase și Atribut, un erbicid sistemic pentru combaterea buruienilor graminee din cultura de grâu. Atribut combate buruienile graminee problematice, cum ar fi: Bromus sp. (obsiga), Apera spica-venti (iarba vântului) și Agropyron repens (pir târâtor), dar și alte buruieni graminee care încep să apară din ce în ce mai mult în culturile de grâu.

La porumb au fost prezentate trei variante. La două dintre acestea s-a folosit tehnologia clasică - erbicid preemergent și postemergent, și o a treia, la care s-a aplicat numai Laudis, postemergent.

În primele două variante, într-o primă fază, din cauza lipsei de precipitații, efectul erbicidelor preemergente (Adengo 0,4 l/ha și Merlin Duo 2,5 l/ha) a întârziat, dar apoi, odată cu apariția precipitațiilor, acestea au reușit să controleze foarte bine tot spectrul de buruieni dicotile și monocotile, după care s-a intervenit cu erbicid postemergent (Equip 2 l/ha plus Buctril Universal 0,8 l/ha).

În varianta în care s-a utilizat doar Laudis, fără erbicid preemergent, chiar aplicat în faza în care porumbul avea 9 frunze, efectul asupra buruienilor a fost evident și fără efecte fitotoxice. Aceasta dovedește eficacitatea și selectivitatea erbicidului Laudis.

 

Se pregătește campania de toamnă

2013 a fost, până acum, un an cu multe încercări pentru toată agricultura din România. Primăvara a demarat cu temperaturi scăzute și cu precipitații, după care brusc au fost temperaturi ridicate și o lipsă a precipitațiilor până în luna mai, apreciază Mihai Gheorghe, directorul comercial Bayer Cropscience România: „aceasta a dus la o condensare a campaniei și a pus în dificultate fermierii în a-și urmări tehnologia pe care o aveau stabilită și au fost obligați să facă schimbări în tehnologie din mers. Acest lucru ne-a obligat și pe noi să fim alături de fermieri, să le oferim soluții adaptate la condițiile climatice și încercările pe care le-au avut”.

Pentru campania de toamnă, Bayer are pregătite două produse de valoare foarte mare și de notorietate, rescunoscute de fermieri: Yunta Quattro și Yunta FS. Acestea sunt insectofungicide sistemice pentru combaterea bolilor și dăunătorilor care afectează sămânța și plantulele de grâu și orz.

„Cele două produse aduc plusuri de recoltă importante la nivelul culturilor de grâu și orz, sunt produse apreciate de fermieri. Din acest motiv suntem pregătiți să răspundem cu tot ceea ce înseamnă câmpurile demonstrative, unde se poate observa diferența între tratamentul cu insecticid, cu insectofungicid, tratament cu fungicid, martor netratat și ce înseamnă riscul unui atac de afide care poate transmite viroze la cereale”, a mai spus Mihai Gheorghe.

 

Bayer - Hibrizi de rapiță de toamnă

Bayer CropScience are o lungă tradiție și experiență în ameliorarea hibrizilor și soiurilor de rapiță de toamnă și de primăvară. Bayer a fost printre primii producătorii care au ameliorat vigoarea hibrizilor de rapiță. Provocarea la care echipa Bayer CropScience dorește să răspundă este crearea unor semințe de top, care să producă cea mai bună recoltă posibilă, cu un conținut ridicat de ulei, cu o rezistență bună la boli (în special la Phoma) și o capacitate de iernare îmbunătățită.

Urmărirea genelor valoroase și dezvoltarea geneticii productive este un obiectiv permanent al Bayer CropScience. Secvențierea genetică este o știință complexă iar Bayer CropScience este unul dintre pionierii ei. În octombrie 2009, Bayer CropScience a făcut publică, în premieră mondială, descifrarea hărții genetice a întregului genom al semințelor de rapiță.

La nivel mondial, Bayer este un jucător în piața de semințe, în ceea ce înseamnă rapiță de primăvară, orez, bumbac și soia. Pentru Europa, primul pas pe care îl face Bayer este rapița de toamnă. „Oferta pentru România cuprinde patru hibrizi, absolut noi, care sunt testați în România de patru ani de zile, în rețeaua de încercări și care au dat rezutate foarte bune în condițiile diverse din ultimii patru ani.

Este un început pe care îl facem și, ca orice început, pasul nostru nu este un pas mare; trebuie să știți că Bayer investește foarte mult în domeniul de semințe în rapiță și, de asemenea, în cereale. Ținta Bayer este ca în 2018 să venim în fața fermierilor cu hibrizi de grâu și de orzoaică adaptați la ceea ce înseamnă încercările pe care le are fermierul din România: o arșiță puternică, deci o rezistență la temperaturi ridicate și care să reziste la temperaturile joase din timpul iernii”, a declarat Mihai Gheorghe.

Bayer CropScience România a selectat, din cei peste 50 de hibrizi existenți și prezenți în peste 20 de țări din Europa, un portofoliu de patru hibrizi, cei mai adaptați condițiilor noastre agroclimatice:

Bagira - hibrid semitimpuriu cu talie medie, rezistent la cădere.

Belana - hibrid semitimpuriu, robust și cu producții ridicate. Rezistență bună la frângere, MMB mare și rezistență bună la iernare.

Jenifer - hibrid nou, cu performanțe de producție excepționale. Plante cu talie înaltă, rezistente la frângere și rezistență foarte bună la iernare. Semințe cu MMB mare.

Jumper - hibrid cu o producție ridicată și excelentă valoare nutrițională. Bună rezistență la iernare și rezistență execelentă la cădere. Jumper a fost premiat doi ani consecutiv (2011 și 2012) pentru cel mai mare conținut de acizi grași nesaturați (linoleic și linolenic) de către Asociația Cehă a Producătorilor și Procesatorilor de rapiță.

Așadar, cea mai mare noutate pe care Bayer o pregătește, pe lângă produsele de protecția plantelor, este lansarea hibrizilor de rapiță. Pentru aceasta, echipa de vânzări Bayer va fi adapată, se va extinde numărul oamenilor din echipa operativă, din teren, pentru că „a vinde sămânță înseamnă mult mai multe teste și loturi demonstrative, mult mai multă promovare. Învățăm acum meseria de vânzător și producător de sămânță.

Dar o facem cu cea mai mare seriozitate și sperăm că într-un timp scurt vom putea să ne prezentăm în fața partenerilor noștri la același nivel și în domeniul acesta, al producerii de sămânță de rapiță, așa cum facem și la partea de protecția plantelor. Este important pentru noi să ne asigurăm că ceea ce vom recomanda din punct de vedere al producătorului de sămânță să fie la același nivel calitativ ca și pentru protecția plantelor”, a declarat Gabi Raviczki.

Vizualizat: 705 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!