Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BASF premiază vinurile româneşti

Publicat: 04 aprilie 2019 - 14:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

36 de vinuri roşii, albe şi rose, care au primit cele mai mari note în cadrul etapelor regionale, participă la finala naţională a Concursului BASF „Poveşti cu vinuri româneşti” 2019, ce are loc la finalul lunii mai, la Sinaia.

În data de 7 martie, la Mediaş, a avut loc cea de-a patra şi ultima etapă regională a Concursului naţional „Poveşti cu vinuri româneşti”, organizat de BASF şi Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Concursul, ajuns, anul acesta, la a patra ediţie, susţine producătorii mici şi mijlocii de vinuri din toate zonele ţării. Pot participa producători care exploatează maxim 100 ha, iar fiecare poate înscrie în concurs maxim trei probe de vin care să nu fie mai vechi de trei ani.

Robert Băicoianu - BASF stg. şi Dorin Popa - ADAR, preşedintele comisiei de jurizare dr_b
Juriul este format din specialişti, membri ai ADAR, pentru fiecare dintre zonele viticole importante din România. În fiecare etapă naţională au fost desemnate câştigătoare câte nouă vinuri, care se vor lupta în finala naţională.
Premiile sunt atractive: anul acesta, BASF oferă câştigătorilor fiecărei categorii premii în valoare de aproape 18.000 de euro, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la viţa de vie sau crearea unui website pentru promovarea brandului de vin câştigător la nivel naţional.
La etapa regională de la Mediaş au fost înscrise în concurs 100 de vinuri din Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş. Juriul, condus de Dorin Popa, primvicepreşedinte ADAR şi vicepreşedinte ONIV, a avut o sarcină extrem de dificilă, deoarece majoritatea vinurilor au fost „de aur”, iar diferenţele de punctaj au fost de ordinul sutimilor.

Alin Orian stg. ÅŸi Ovidiu Maxim dr_b
De la prima ediţie a concursului organizat de BASF, în 2016, peste 1.500 de vinuri au fost degustate, atât de către membrii comisiilor de jurizare, cât şi de către invitaţii care au participat la fiecare dintre etape, ne-a spus Robert Băicoianu, director vânzări horticole în cadrul BASF Agricultural Solutions România şi, totodată, iniţiatorul concursului.


VINURI CALIFICATE ÎN FINALA NAŢIONALĂ A CONCURSULUI BASF "POVEŞTI CU VINURI ROMÂNEŞTI 2019”

tabpovestim219j_b
Pachete de fungicide pentru viţa de vie, la preţuri promoţionale!
Un vin bun se obţine din vie şi struguri sănătoşi. Împotriva manei, în portofoliul BASF există şase produse. Cele mai noi dintre acestea, omologate şi prezente pe piaţa din România din 2018, sunt Delan® Pro şi Soriale® LX.
Împotriva făinării, BASF oferă patru produse, noutatea fiind fungicidul Sercadis® (fluxapiroxad 300 g/l), utilizat deja, cu rezultate foarte bune, de către mulţi viticultori români.
Pentru zona Transilvaniei, anul trecut cea mai mare problemă din plantaţiile de viţă de vie a fost putregaiul cenuşiu, combătut cu Cantus®.
Pentru a ajuta viticultorii în lupta contra manei, făinării sau putregaiului cenuşiu, BASF vine, în 2019, cu patru pachete tehnologice de fungicide pentru viţa de vie la preţuri promoţionale, cu reduceri suplimentare de la 4% până la 6%, comparativ cu preţul individual al produselor.

 PACHETE-PROMO-BASFm219j_b


Crama La Salina a avut anul acesta două vinuri câştigătoare (din trei vinuri înscrise în concurs) în etapa regiunii Transilvania a Concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”: Chardonnay 2017 a fost pe primul loc la categoria vinuri albe, iar Pinot Noir 2018 a fost preferatul juraţilor dintre vinurile rose. Chardonnay 2017 a obţinut o medalie de aur şi la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2018.
„Cred că am rămas singura podgorie din judeţul Cluj”, spune inginerul viticol Alin Orian. Podgoria se întinde pe 41 ha, pe care sunt Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling de Rhein, Neuburger, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Au început primele replantări în 2012, prin programul de reconversie, şi au finalizat în 2014. După ce a lucrat 18 ani la Jidvei, Alin Orian se ocupă, de doi ani, de plantaţia de viţă de vie de pe Dealurile Durgău, aflată la 100 de metri de Salina Turda. „Anul trecut, la început, au fost ceva ploi, dar am acoperit foarte bine cu tratamentele, n-am avut nici mană, nici făinare. Am lucrat cu Sercadis de la BASF, care este foarte bun împotriva făinării, cu Vivando şi Kumulus, un fungicid de contact, în prima fază, până la înflorit”, ne-a spus Alin Orian.
În jur de 70% din vinurile La Salina sunt albe. Gama premium, care cuprinde şase vinuri, reprezintă cca. 70% din producţie şi se vinde sub brandul ISSA, iar gama de retail, cu numele Satyr, include trei cupaje (alb, rose şi roşu).
„Ne ajută mult zona şi strugurii. Asta a fost ţinta când am plecat la drum, în 2011, să ieşim pe piaţă cu vinuri premium. În 2014, primul an de producţie, am avut 45.000 de litri de vin, iar în 2018, am obţinut 217.000 de litri de vin. Am reuşit, anul trecut, să şi exportăm ceva în Anglia, şi sperăm să ne extindem şi mai mult”, ne-a spus Ovidiu Maxim, manager şi vinificator al Cramei La Salina.
Până acum, au atras peste 500.000 de euro prin fonduri nerambursbile, pentru modernizarea plantaţiei şi a cramei, însă investiţia totală a fost mult mai mare. Din 2014 au dezvoltat şi partea de turism viticol, printr-un restaurant, numit „Sarea în Bucate”, o pensiune şi un centru de echitaţie.
„Anul acesta vrem să facem un nou proiect pentru achiziţia de utilaje, ca să mai înlocuim o parte din forţa de muncă, la desfrunzit şi alte lucrări”, ne-a mai spus Alin Orian. Au, în total, nouă angajaţi permanenţi, plus o echipă de vânzări, iar la cules, care se face manual, angajează până la 50 de zilieri pe zi.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

 

Vizualizat: 367 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?