Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BASF creează chimie între oameni și culturi

Publicat: 29 februarie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caravana BASF s-a desfășurat și anul acesta într-un format dinamic și interactiv - „Viața la fermă” - sub forma unei emisiuni tv cu și despre fermieri, dar și privind managementul principalelor culturi: porumb, rapiță, floarea-soarelui, cereale păioase și soia. În cadrul evenimentului de la Timișoara au fost dezbătute, împreună cu fermierii prezenți, principalele probleme cu care aceștia s-au confruntat în 2015, precum și soluțiile oferite de BASF. Au fost, de asemenea, abordate aspecte legate atât de finanțarea proiectelor cu fonduri europene, cât și relația fermierilor cu APIA.

Click pe poza pentru galerie!

După introducerea de rigoare, Marius Farcaș, manager regional pe zona de Vest, și-a prezentat echipa de vânzări și i-a dat cuvântul lui Liviu Bădărău - manager vânzări, Divizia pentru Protecția Plantelor România: ”La fel ca și în ultimii 150 de ani, și în 2015 BASF a creat chimie: chimie între oameni, chimie între noi și fermieri. Aceiași fermieri care vă doriți în fiecare an să obțineți culturi de calitate și producții de care să fiți mândri”.
Fermierii sunt foarte conștienți, pe de o parte, de responsabilitatea lor de a asigura resursele de hrană ale populației și, în același timp, de obligația de a păstra și de a avea grijă de pământul lucrat: „Astfel, fermierii sunt, în mod natural, ecologiști. Atunci când vorbesc despre câștigarea existenței prin obținerea unor recolte de calitate, ei nu se gândesc doar la prezent, ci și la generațiile viitoare. BASF își propune să fie alături de fermieri în efortul lor de a avea grijă de pământul care le este încredințat”, a adăugat Bădărău.
Copiind formatul clasic al emisiunilor tv, pentru fiecare cultură în parte au fost prezentate testimoniale cu principalele probleme cu care s-au confruntat anul trecut fermieri reprezentativi din întreaga țară, dar și soluțiile BASF folosite de aceștia pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. „În studio” au fost apoi invitați fermieri și specialiști BASF pentru a dezbate fiecare cultură - „subiectele emisiunii”. Nu au lipsit rubricile „meteo”, „transmisiuni în direct”, „breaking news” și „spoturile publicitare”.

Primul subiect, atelierul dedicat porumbului
Invitați au fost Constantin Buzatu - fermier din Becicherecu Mic - Timiș, Cristina Bunescu - director tehnic BASF și Georgiana Bebeșelea - responsabil de marketing Culturi cerealiere și porumb. Anul trecut Constantin Buzatu a cultivat cu porumb 200 ha, iar în 2016 intenționează să semene 180 ha. „Porumbul a produs unele satisfacții, producții și rezultate financiare bune în ultimii ani, dar în 2015 producțiile au fost mult diminuate în vestul țării, la fel ca și în restul țării. În 2014, an favorabil, am obținut 9300 kg/ha, iar în 2015, din cauza secetei, numai 6200 kg/ha. După 30 de ani de producție sunt adeptul aplicării erbicidelor preemergente și aș face o remarcă specială erbicidului Frontier, pe care îl folosesc de circa 20 de ani. Precizez că fiecare face ce știe și știe ce face: pentru porumb cele mai bune erbicide sunt cele preemergente. Orice produs chimic aplicat după răsărire (la porumb sau altă cultură) produce o mică fitotoxicitate, tolerată, dar care are anumite consecințe și, dacă se asociază cu seceta, mai ales dacă folosim în vegetație un erbicid hormonal, avem o reducere a producției” a declarat Buzatu.
Pentru utilizarea în preemergență la porumb, BASF recomandă erbicidul Frontier® Forte (substanță activă 720 g/l dimetenamid-P) - cu spectru de combatere pentru buruienile monocotiledonate anuale și unele dicotiledonate anuale și care asigură un excelent start pentru cultura de porumb.
Akris® - noul erbicid pentru cultura porumbului - combină acțiunea sinergică a două substanțe: dimetenamid-P (280 g/l) și terbutilazină (250 g/l) și combate eficient buruienile înainte de răsărire, în timpul germinării sau la scurt timp după răsărire. Akris® se poate aplica atât preemergent, la 1-5 zile de la data semănatului, cât și postemergent până în stadiul de 3-4 frunze ale porumbului, iar buruienile trebuie să fie în faza timpurie de dezvoltare, 2-3 frunze. Erbicidul combate buruienile monocotiledonate anuale și dicotiledonate anuale timp de 4-5 săptămâni din momentul aplicării.

Protecția cerealelor păioase
Bolile, în special făinarea, fuzarioza și ruginile, alături de invazia buruienilor sunt principalele probleme la culturile de cereale păioase. Combaterea timpurie și prevenția bolilor sunt esențiale, primul tratament fiind decisiv în protejarea ultimelor trei frunze și a spicului.
Capalo® este un fungicid de nouă generație cu formulare „stick and stay”, cu acțiune protectivă, curativă și eradicativă, ce oferă o protecție îndelungată împotriva unui spectru larg de boli. Cele trei substanțe active (epoxiconazol, fenpropimorf și metrafenona) pătrund adânc la nivel celular și au efecte optime împotriva agenților patogeni pe care îi combate în diverse stadii de dezvoltare. În funcție de momentul și de intensitatea atacului, se pot aplica unul sau două tratamente.
Pentru combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase, BASF recomandă erbicidul Biathlon® 4D: conține două substanțe active - tritosulfuron și florasulam, cu acțiune complementară ce combate principalele buruieni cu frunză lată. Biathlon® 4D are o fereastră largă de aplicare, ce permite optimizarea activității în câmp; este independent față de temperatură și de condițiile meteo și se poate amesteca cu alte erbicide graminicide, fungicide și regulatori de creștere.

Rapița: Caramba® Turbo face diferența
După prezentarea video a relatărilor unor cultivatori din țară, a urmat dezbaterea condusă de Alin Mihalache, fermier din localitatea timișeană Hodoni, pentru care rapița este o cultură de suflet. În toamna anului 2014, în zona de vest a fost o invazie de rozătoare și apoi primăvara un atac timpuriu de Ceutorhynchus. În toamna trecută condițiile au fost bune, iar „acum singura diferență se observă între culturile la care s-a aplicat regulatorul de creștere și cele la care nu s-a aplicat. Toamna, folosesc Caramba® Turbo, produsul în care am cea mai mare încredere datorită efectului de regulator de creștere, dar și de fungicid. Primăvara primul tratament este tot Caramba® Turbo, datorită efectului pe care îl are asupra tijei principale și stimulării ramificării, mai ales că la rapița hibridă producția este dată de numărul de silicve de pe ramificații.
În ultimii cinci ani, media de producție a fost de 3,4 și 4,5 tone/ha. Prețurile sunt diferite, nu ne putem raporta la prețul din Portul Constanța, ci la cel din Ungaria, anul acesta prețul a fost de 340-370 dolari/tonă. Consider că în condițiile prețurilor actuale, pentru noi fermierii rămâne o singură provocare: să menținem costurile, să nu le creștem și să sporim productivitatea, dacă ne ajută și natura”, a spus Mihalache.
Fastac® Activ este insecticidul BASF recomandat pentru combaterea dăunătorilor din cultura rapiței.CLEVARO® - UN NOU ERBICID PENTRU RAPIȚĂ
Maria Valtin, directorul tehnic pentru culturi oleaginoase BASF - Europa Centrală, a prezentat noul erbicid Clevaro® pentru rapița Clearfield, un erbicid foliar ce conține imazamox și quinmerac, combătând un spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate. Erbicidul se aplică primăvara, în amestec cu adjuvantul Dash® HC, în stadiul de 2-8 frunze la rapiță și 2-3 frunze ale buruienile dicotile și înainte de înfrățirea monocotilelor. „BASF oferă erbicidul Cleranda®, ce se folosește în toamnă, și acum Clevaro®, ca o soluție pentru primăvară. Iar pentru combaterea bolilor la rapiță (Sclerotinia/putregaiul alb și Alternaria/alternarioza) se recomandă fungicidul Pictor®”, a subliniat Maria Valtin.Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 917 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!