Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BASF a lansat Priaxor® EC

Publicat: 22 mai 2017 - 18:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• cel mai avansat fungicid pentru cereale

Priaxor® EC, cel mai avansat fungicid pentru cereale creat vreodată de BASF, a fost lansat în România. Noul produs inovator va fi un element cheie în combaterea tuturor agenţilor patogeni importanţi la grâu şi la orz.

BASF a lansat Priaxor® ECClick pe poza pentru galerie!

Schimbările tot mai dese ale factorilor climatici pun presiune tot mai mare pe fermieri. Pe lângă atacul buruienilor, al dăunătorilor sau al agenţilor patogeni, agricultorii trebuie să asigure acum toate mijloacele prin care recolta să îşi atingă potenţialul maxim genetic. Tehnologiile aplicate sunt complexe şi cunosc numeroase variante. La fel şi strategiile corecte pentru protecţia plantelor.
Fermierii fac an de an eforturi pentru a obţine recolte mari, de cea mai bună calitate, chiar şi în condiţii dificile. Managementul culturii de cereale începe cu alegerea soiurilor cu cea mai bună genetică, stabilirea momentului optim pentru semănat, apoi a strategiilor optime pentru fertilizarea, erbicidarea şi tratamentul cu fungicide, prin care să se asigure sănătatea plantelor pe parcursul întregului sezon.

Septorioza, o provocare din ce în ce mai mare pentru fermieri
Însă una dintre provocările cu care cultivatorii de cereale se confruntă din ce în ce mai des este septorioza. Există un cumul de factori care pot favoriza atacul agentului patogen, de la factorii climatici, resursa de spori din sol, rotaţia culturilor şi până la momentul sau chiar modul în care se aplică tratamentele. În România, ”septorioza apare cu frecvenţă mare în fiecare an, în toate zonele de cultură a cerealelor. Incidenţa atacurilor a crescut în ultima vreme, în special din cauza modificărilor climatice şi a nerespectării măsurilor agrotehnice”, spune Gheorghe Petcu, specialist Dezvoltare Divizia Protecţia Plantelor în cadrul Centrului de Competenţe Tehnice BASF.
Cele două specii care provoacă septorioza, Septoria tritici şi Septoria nodorum pot duce la pierderi de producţie de aproape 30%, în funcţie de condiţiile climatice. Există însă şi cazuri în care fermierii au constatat pierderi masive, de aproape 80%, cauzate de septorioză şi de nerespectarea rotaţiei culturilor. Chiar dacă septorioza nu provoacă moartea plantelor, spicele plantelor infestate formează boabe mici, sterile, şiştave, cu proprietăţi slabe de panificaţie. În plus, boala se poate transmite în cultura de cereale de la un an la altul, prin resturile de plante bolnave.

Priaxor® EC - acţiune sigură, efect de lungă durată
Pentru a combate cu succes boli ale cerealelor precum septorioza, ”BASF a lansat pe piaţa din România cel mai avansat fungicid pentru cereale, creat de companie. Priaxor® EC este un fungicid sigur, cu o acţiune de lungă durată, care oferă beneficii suplimentare, pe lângă protecţia plantelor împotriva atacurilor agenţilor patogeni, datorită tehnologiei AgCelence®”, afirmă Cristina Bunescu, managerul departamentului tehnic din cadrul Diviziei pentru Protecţia Plantelor BASF România. Fungicidul inovator creat de BASF asigură o protecţie sigură, eficacitate de lungă durată şi un control excelent al bolilor, prin sinergia excelentă a celor două substanţe active: fluxapiroxad şi piraclostrobin.
Formularea inovatoare a fungicidului Priaxor® EC permite formarea de depozite pe limbul foliar. Acestea sunt rezistente la spălare şi au o răspândire uniformă pe suprafaţa foliară, asigurând eficacitate de lungă durată. De asemenea, fungicidul beneficiază de o solubilitate şi mobilitate sistemică excelente, datorită versatilităţii substanţei active fluxapiroxad şi a capacităţii moleculei de a-şi adapta structura în funcţie de mediul celular din interiorul limbului foliar.
Fluxapiroxad este cea mai recentă inovaţie de la BASF, care garantează o bună vitalitate a plantelor, prin efectul său curativ şi eficacitatea de lungă durată. Face parte din clasa carboxamidelor (SDHI) şi inhibă sistemul energetic al agenţilor patogeni. Cealaltă substanţă activă din componenţa Priaxor® EC, piraclostrobin, este cea mai eficientă strobilurină, având efecte preventive împotriva celor mai păguboase boli ale cerealelor: septorioza, ruginile, helmintosporioza grâului, făinarea, Rhynchosporium sau Ramularia. Astfel, noul produs de la BASF poate proteja şi frunzele tinere.

Aplicarea fungicidului Priaxor® EC poate aduce sporuri semnificative de producţie
Cel mai avansat fungicid pentru cereale, Priaxor® EC, nu asigură numai protecţia optimă a culturii, ci oferă şi beneficii suplimentare de vitalizare a plantelor. Tehnologia AgCelence®, de care beneficiază produsul Priaxor®EC, contribuie la efectul de înverzire, creşterea sănătăţii plantelor, la o utilizare mai eficientă a resurselor de apă şi minerale, la mărirea gradului de absorbţie a azotului, creşterea suprafeţei foliare esenţiale pentru producerea fotosintezei şi totodată sporeşte protecţia împotriva arsurilor solare.
Toate beneficiile AgCelence® se traduc în toleranţă mai mare la stres, recolte mai mari, de calitate mai bună şi producţii mai mari. Pe scurt, la un profit mai mare pentru fermieri. De altfel, testele BASF efectuate în Europa, la cultura de grâu, au arătat un spor de producţie de aproximativ 1,2 tone/hectar faţă de martorul netratat şi de peste 650 kg/ha faţă de produsele competitoare.

Text şi foto: BASF

 

APLICARE FLEXIBILĂ, EFICACITATE MAXIMĂ
Fungicidul Priaxor® EC beneficiază, de asemenea, de o aplicare flexibilă, pentru un management eficient al culturii. Produsul poate fi aplicat în doza omologată de 0,75-1,5 l/ha, la culturile de cereale păioase, de la mijlocul înfrăţirii şi până la sfârşitul înfloritului, respectiv stadiile BBCH 25-69. Se pot efectua maxim două tratamente, la un interval de 21 de zile, pentru combaterea septoriozei, ruginii brune, făinării, arsurii frunzelor, pătării brune sau sfâşierii frunzelor la cereale.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 481 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?