Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Banii pentru împădurire

Publicat: 02 aprilie 2017 - 12:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• beneficiari sunt specialiştii, nu aplicanţii 

Informaţiile apărute în presă despre miile de euro pentru împădurirea unui hectar de teren au aprins minţile proprietarilor, care s-au văzut deja cu conturile doldora de bani. Cei peste 8000 de euro oferiţi drept primă de împădurire au fost iute înmulţite cu numărul hectarelor puse la bătaie şi au rezultat sume pe care agricultura nu le poate produce.

ImpadurireClick pe poza pentru galerie!

Vă daţi seama, ne-am fi întors în câţiva ani la epoca masivilor codri ai Vlăsiei! Lucrurile stau însă mult diferit faţă de imaginaţia credulilor. Ca să ne convingem de acest lucru, e de ajuns să citim cu atenţie Ghidul solicitantului, publicat pe site-ul APIA.

Două prime
Desigur, nu e uşor să-ţi prinzi minţile cu Ghidul solicitantului pentru accesarea schemei ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”. Documentul are 158 de pagini şi un limbaj descurajant de tehnic. Fireşte, trebuie să mănânce şi consultanţii o pâine albă, ce ar face ei dacă tot agricultorul/gospodarul ar pricepe reglementările APIA şi AFIR?!
Sărim peste precizările de la începutul ghidului şi ne ducem la cap. 2.2 ”Tipul, intensitatea şi valoarea maximă a sprijinului”. Aflăm aici că sunt acordate două tipuri de prime: Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere care acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire (denumită Prima 1) şi Prima anuală, acordată pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi (denumită Prima 2). Atenţie aici: proprietarii de terenuri care au aplicat pentru obţinerea acestui tip de sprijin beneficiază numai de Prima 1! Iarăşi atenţie: cu banii din Prima 1, beneficiarul trebuie să plătească, după cum am spus anterior, proiectul tehnic de împădurire, care va fi realizat de specialişti (persoane fizice sau juridice) atestaţi de autoritatea naţională în domeniul silviculturii, dar trebuie să achite şi costul lucrărilor de înfiinţare a plantaţiei.
Cât valorează Prima 1? Valoarea primei este în funcţie de forma de relief unde se află terenul propus pentru împădurire. La câmpie 3394 euro, la deal 2528 euro şi la munte 2619 euro pentru terenurile agricole, iar pentru terenurile neagricole: 4393 euro la câmpie, 2639 euro la deal şi 2730 euro la munte. Prima 2 va fi acordată pentru lucrările de întreţinere a noii păduri şi are valori în funcţie de forma de relief şi de anul în care se efectuează lucrările, care se vor întinde pe 12 ani. Dacă veţi citi Ghidul consultantului, veţi afla că la câmpie, de pildă, pentru anul I de întreţinere va fi acordată suma de 1138 de euro. Banii aceştia vor fi încasaţi de firma specializată în executarea lucrărilor de întreţinere, nu de către aplicant!

 

RĂBDARE ŞI PERSEVERENŢĂ
Este evident că suma de 8889 de euro pentru un hectar împădurit, sumă vehiculată în presă ca fiind acordată integral beneficiarului proprietar de teren, este iluzorie. Această sumă reprezintă costul mediu naţional de împădurire a unui hectar de teren, dar NU este suma de bani oferită aplicanţilor! Avantajul major al unui beneficiar nu este financiar, ci silvic: devine proprietarul unei păduri, a cărei influenţă poate fi pozitivă faţă de culturile agricole din vecinătate. Mai mult, are vara unde să se refugieze, când vipia arde şesul. Până atunci însă deţinătorul terenului are de trecut o mulţime de hopuri birocratice pentru a fi eligibil.


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 388 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?