Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Banca de Gene Buzău - scandal în jurul unui valoros proiect naţional

Publicat: 02 februarie 2020 - 16:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Demiterea cercetătorului Costel Vînătoru, director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, în noaptea de 12 spre 13 decembrie 2019, prin decizia ministrului Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a inflamat opinia publică, trezind un val uriaş de indignare.

Redăm pe scurt firul evenimentelor care au condus la un jenant scandal în jurul acestui “proiect pentru ţară, un proiect naţional, nu unul politic!”, scandal care l-a ţintit pe unul dintre cei mai de seamă amelioratori pe care-i are cercetarea legumicolă la ora actuală.
Imediat după ce s-a aflat vestea schimbării la vârf a conducerii Băncii de Gene Buzău, decizie apreciată ca fiind eminamente politică, parlamentarii din opoziţie buzoieni au reacţionat dur.
“Sunt puţini oamenii valoroşi şi oneşti dispuşi să îşi închine întreaga viaţă binelui public. Dar PNL face acum orice pentru a-i alunga! De tot! În loc să le ofere tot sprijinul necesar pentru a continua să construiască pentru România”, a scris Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, pe pagina sa de facebook, pe 13 decembrie 2019. Parlamentarul nu a acceptat răzbunarea pe un om care nu are nici o legătură cu lupta politică: “Costel Vînătoru era până azi «inima» unui proiect născut cu foarte multe eforturi. L-au dat afară de la conducerea Băncii Naţionale de Gene de la Buzău fără nici o explicaţie sau preaviz. Mare ruşine!”

Costel VanatoruClick pe poza pentru galerie!

“Veniţi cu toţii să stopăm abuzul!”

Constantin Toma, primarul Buzăului, nu a rămas rece la o aşa nedreptate şi a organizat un miting duminică, 15 decembrie 2019, în centrul municipiului. În invitaţia trimisă presei cerea participarea unui număr cât mai mare de cetăţeni pentru a apăra valorile naţionale şi a stopa abuzul. “Joi noaptea, ca hoţii, ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros, a luat o decizie golănească: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii Naţionale de Gene şi înlocuirea acestuia cu un jurist fără nici o legătură cu cercetarea ştiinţifică. Considerăm că această decizie este un atac direct la întreaga comunitate buzoiană şi la sănătatea românilor. Veniţi cu toţii să ne apărăm valorile naţionale! Veniţi cu toţii să stopăm abuzul!”, era scris în invitaţia cu antetul Primăriei Buzău.
La acţiunea de protest au participat circa o mie de buzoieni nemulţumiţi de decizia politică luată de noul ministru al Agriculturii. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje de susţinere a omului de ştiinţă Costel Vînătoru de genul: ”Banca noastră-i o comoară, nu o condamnaţi să moară!”, ”Ruşine să vă fie”, ”Nu ne otrăviţi copiii”, cerându-i ministrului Agriculturii să revină asupra deciziei semnate.
Vorbitorii au avut discursuri dure despre un presupus ”război biologic” împotriva ţării. Cunoscutul actor şi regizor Dan Puric a denunţat un ”atentat asupra unei valori de siguranţă naţională”, continuând cu “Aţi lovit nu numai în ceea ce ne-a mai rămas, Sămânţa neamului, ci şi în Paznicul ei, cel care a salvat-o, a crescut-o şi a păzit-o cu tot sufletul, din vocaţie de creştin şi de român!”, iar primarul Constantin Toma a numit Banca de Gene din Buzău un ”templu al românismului”.

Costel Vînătoru nu a fost prezent la protest

Marele absent a fost Costel Vînătoru, care a declarat: ”Sunt preot, abia am ieşit de la slujba de duminică. Nu particip pentru că nu am organizat eu protestul. Eu am cerut să nu se organizeze. Nu pot să comentez decizia luată. Le mulţumesc tuturor celor care susţin proiectul, nu e proiectul meu, e un proiect de ţară. Nu ar trebui ca politicul să se apropie de acest proiect. Noi, în cercetare, nu lucrăm pentru partide, nu producem seminţe sau răsaduri pentru partid, ci pentru ţară. Ne gândim la pâinea cea de toate zilele necesară poporului român”.

Un comunicat însăilat

După o tăcere de trei zile, iată că vin şi precizările MADR despre demiterea lui Vînătoru. Dintr-un comunicat transmis presei, arogant, conceput în fugă şi total anapoda, reiese clar că nu se dorea funcţionarea, ci închiderea instituţiei nou-înfiinţate, pe motiv că ”Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncţional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă”. De asemenea, cercetătorului Costel Vînătoru i-au fost aduse acuze, menite a-l discredita, că la MADR “nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău”, justificându-se, astfel, numirea noului director (Adrian Chesnoiu) în locul lui Vînătoru fix pentru a elabora această strategie!
Comunicatul a încercat să acrediteze ideea că “la momentul fundamentării înfiinţării Băncii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională” care are “toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiţii care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăţi vegetale”.

Un proiect pentru viitorul României!

Invitat pe 17 decembrie 2019 în Parlament, omul de ştiinţă buzoian a făcut încă o dată apel la formaţiunile politice, astfel încât să repună pe drumul corect activitatea Băncii din Buzău. „Partidul meu este acesta, pe care l-am primit de la părinţii mei, mi-au spus aşa: «Pleci de acasă, doi prieteni ai - munca şi rugăciunea. Aceştia sunt prietenii tăi, aceştia nu te vor trăda niciodată». Acesta este partidul meu - Dumnezeu şi munca cinstită. Nu am fost membru al niciunei formaţiuni politice, respect toate formaţiunile politice care activează în România, nu am nimic cu acestea. În schimb, am făcut apel ca toate formaţiunile politice să se alăture acestui proiect, să-l susţină, că vorbim de viitorul României”, a afirmat Costel Vînătoru.

Reinstalat în funcţie

În Ajunul Naşterii Domnului, cercetătorul Costel Vînătoru a fost reinstalat în funcţia de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, prin decizia ministrului Nechita-Adrian Oros. Astfel, s-a reparat o mare nedreptate.
Anunţul a fost făcut public pe pagina sa de facebook de către liderul liberalilor buzoieni, deputatul Cristian Romanescu. “În urma discuţiilor purtate cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cercetătorul Costel Vînătoru va fi repus în funcţia de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău. Astfel, Costel Vînătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să îşi pună în valoare cunoştinţele în vederea dezvoltării sectorului legumicol naţional. Mult succes!”, a scris preşedintele PNL Buzău.

Ministrul Agriculturii vine cu lămuriri

În data de 6 ianuarie a.c., ministrul Nechita-Adrian Oros a venit cu noi precizări în scandalul Băncii de Gene buzoiene, în timpul unei emisiuni a postului Agro TV, la care a fost invitat. Iată ce a declarat: ”Până în 2018, exista o Bancă de Gene, care există şi acum, la Suceava. O Bancă de Gene care funcţionează de ani de zile, recunoscută, care lucrează - din ceea ce îmi spun cei de acolo - undeva la 30-35% din capacitate şi care era de interes strategic şi e conectată la toate instituţiile europene. În 2018, această Bancă a fost trecută, în opinia mea intenţionat, de la Ministerul Agriculturii către ASAS, ca la câteva luni de zile să vină cei de la MADR de atunci şi să spună că vor face o Bancă strategică, pentru că nu avem. Această Bancă de Gene care s-a creat este doar un HG, o bucată de hârtie. (…) Domnul Vînătoru nu era directorul Băncii de Gene, era angajat al Staţiunii Legumicole, unde a lucrat ani de zile şi a făcut performanţă, şi era detaşat să se ocupe de Bancă. Deci nu a fost demis, ci i s-a încetat delegarea. Domnul Chesnoiu a fost detaşat şi el, la fel, să vină cu un program. El trebuia să îl ajute în acest sens pe domnul Vînătoru!”

Vînătoru… vânat?!

O scurtă paranteză se impune! Ministrul denaturează lucrurile, sfidând logica elementară. Păi cum să-l ajute Adrian Chesnoiu (detaşat la Bancă) la strategie pe Costel Vînătoru, cel căruia i s-a semnat încetarea detaşării!?
Că afirmaţia şefului Agriculturii “are picioare scurte!” o demonstrează limpede adresa nr. 115.390/18.XII.2019 a MADR către preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, sub semnătura lui Nechita-Adrian Oros, prin care îl roagă “să ne propuneţi o persoană din cadrul SCDL Buzău (deci, alta decât Vînătoru! - n.n.) în vederea detaşării pe postul de conducere vacant de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, până la ocuparea postului prin concurs.
De asemenea, vă rugăm să ne comunicaţi acordul persoanei care urmează a fi detaşată, precum şi o adeverinţă din care să rezulte vechimea în muncă şi drepturile salariale de care beneficiază”.
Se vede clar de aici că Vînătoru ieşise din schemă! Cercetătorul Vînătoru să fi fost vânat?!
Pentru a lămuri lucrurile şi a ieşi din situaţia jenantă, Nechita-Adrian Oros a stabilit în această lună o întâlnire cu mediul academic şi universitar. ”Eu, împreună cu cei de la ASAS şi cu specialiştii din cele patru universităţi (USAMV - n.n.) din ţară, vom face o întâlnire în care vom stabili ce ar trebui să facă aceste Bănci de Gene şi dacă mai este nevoie de altă Bancă în afară de cea de la Suceava, care este recunoscută şi care face treabă. Dacă dânşii o să-mi spună că este suficientă pentru România o singură Bancă de Gene, va rămâne cea de la Suceava, care există şi care funcţionează”, a precizat Adrian Oros.
Până atunci, încurcate-s… genele Băncii!


COSTEL VÎNĂTORU - UN REMARCABIL SLUJITOR CU HARUL ŞTIINŢEI

Doctor în Horticultură, CS I, membru corespondent al ASAS şi slujitor al Domnului, fiind şi teolog, Costel Vînătoru activează de 34 de ani în toate ramurile cercetării legumicole: floricultură, plante medicinale şi aromatice, plante rare.
A coordonat Laboratorul de genetică şi conservare ameliorativă din cadrul SCDL Buzău, omologând peste 50 de soiuri şi hibrizi de plante de cultură.
Omul de ştiinţă a reuşit să obţină colecţii valoroase la diferite specii legumicole, însumând
peste două mii de genotipuri, soiuri de tomate, câteva sute de genotipuri de vinete şi peste 400 de soiuri de ardei. În total, colecţiile de plante depăşesc zece mii de soiuri şi varietăţi româneşti, dar multe dintre acestea - cu o vechime considerabilă - nu se mai găsesc astăzi în cultură.
Cercetătorul are publicate mai mult de două sute de referate ştiinţifice, majoritatea cu cotaţie academică înaltă, şi peste zece cărţi de specialitate, acum aflându-se sub tipar primul tratat de legumicultură specială din România.
Preotul Costel Vînătoru consideră Banca de Gene o „Arcă a lui Noe”, menită să salveze de la dispariţie speciile de legume româneşti, moştenirea poporului nostru.

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1857 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?