Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aveţi grijă ce semănaţi, ca să ştiţi ce recoltaţi!

Publicat: 05 aprilie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu ochii mereu pe starea de vegetaţie a culturilor de toamnă, fermierii îşi fac acum şi ultimele socoteli şi planul pentru înfiinţarea culturilor de porumb şi de floarea soarelui. Principala provocare este alegerea soiului/hibridului potrivit arealului de cultură în care se află exploataţia

Click pe poza pentru galerie!

În administrarea unei ferme, nici o decizie nu ar trebui să fie întâmplătoare, însă există hotărâri cu adevărat cruciale pentru viitorul economic al exploataţiei. Ei bine, pe lista celor mai importante decizii, un loc fruntaş îl ocupă, cu certitudine, alegerea seminţei, a soiurilor şi hibrizilor.

Ca să poţi spera la producţii mari este obligatoriu ca la însămânţare să foloseşti un produs adaptat solului, condiţiilor climatice etc.

Dincolo de teorie şi de indicaţiile distribuitorilor de seminţe, fiecare fermier are un secret al său în alegerea hibrizilor care să ofere randamentul maxim.

După principiul “Cum îţi aşterni, aşa dormi!” sau “Ce semeni, aia culegi!”, i-am întrebat şi noi pe câţiva proprietari de exploataţii agricole ce fac în acest sezon agricol pentru a avea recolte bogate la toamnă.

 

Foc continuu, 24 de ore din 24

„Ne propunem un ritm la însămânţare de 150 hectare în 24 ore, astfel încât în zece zile să finalizăm semănatul prăşitoarelor
Gavrilă Tuchiluş, director general Agrimat Matca, jud. Galaţi

Fermierul Gavrilă Tuchiluş, din localitatea Matca, judeţul Galaţi, susţine că şi anul acesta, campania de însămânţare a prăşitoarelor va începe de îndată ce condiţiile pedo-climatice o vor permite, preferabil cât mai timpuriu. „Vom face lucrări de  pregătire a terenului şi vom semăna zi şi noapte, în ture, astfel încât să nu oprim utilajele din lucru decât pentru întreţinere, alimentare cu carburanţi şi pentru schimbul între mecanizatori.

Vom lucra cu o semănătoare pe 12 rânduri şi cu două pe opt rânduri, toate echipate cu fertilizator pentru administrarea îngrăşămintelor complexe solubile Starter”, spune directorul general al Agrimat Matca.
În afară de organizarea lucrărilor propriu-zise, cu siguranţă, una dintre cele mai importante decizii se referă la alegerea seminţei.

Cum răspunde acestei cerinţe tehnologice proprietarul unei exploataţii de 5.000 hectare de teren arabil? „Am ales hibrizi de porumb care pot fi semănaţi la o temperatură a solului de 6-7°C, ca să putem realiza semănatul în flux continuu, fără întrerupere între floarea-soarelui şi porumb, cu excepţia operaţiei de modificare şi reglare a semănătorilor.

La alegerea hibrizilor avem în vedere mai mulţi factori, cum ar fi: comportarea hibrizilor în cultura comercială şi în loturile demonstrative din anii anteriori, nivelul producţiilor realizate atât la noi, cât şi la alţi fermieri din zonă, destinaţia producţiei (de exemplu porumbul pentru siloz/boabe), selectăm şi introducem anual hibrizi noi care au confirmat în loturile demonstrative, iar la genetica foarte bună, aparţinătoare tuturor brand-urilor, urmărim acei hibrizi care sunt amelioraţi pentru rezistenţa la secetă/arşiţă şi care confirmă această caracteristică.

Apoi, importantă este şi posibilitatea combaterii buruienilor prin tehnologii de tip “express” la cultura florii soarelui”, explică Tuchiluş.

În ceea ce priveşte alegerea brandurilor, interlocutorul nostru spune că la Agrimat Matca decisivă este performanţa soiurilor.

„Cultivăm mulţi hibrizi de rapiţă, de floarea-soarelui şi de porumb de la Pioneer, dar colaborăm şi cu celelalte mari firme producătoare, ai căror hibrizi îi testăm în fiecare an în loturi demonstrative. După compararea rezultatelor de producţie, decidem ce hibrizi achiziţionăm”, explică Gavrilă Tuchiluş.

 

Caracteristicile solului, pe primul loc

• „La noi sunt eficiente soiurile timpurii cu perioadă de vegetaţie mai scurtă, având în vedere lipsa apei din sol
Marcel Corbu, manager SC Legamagro, Negru Vodă, jud. Constanţa

Marcel Corbu, managerul societăţii Legamagro, din Negru Vodă, Constanţa, spune că îşi alege soiurile, în primul rând, în funcţie de caracteristicile solului. Spre exemplu, la o umiditate redusă sunt potrivite soiurile cu perioadă de vegetaţie mai scurtă.

„Am testat hibrizi de la aproape toate companiile, Syngenta, Monsanto, Limagrain, ca să dau câteva exemple, desigur, prima dată pe parcele mici. Pe cei care dau rezultate îi folosesc în continuare pe suprafeţe extinse”, declară Marcel Corbu.

Liviu Ciucoş, fermier din localitatea Carei, Satu Mare, susţine că pentru a avea rezultate este foarte important să testezi prima dată mai mulţi hibrizi pe loturi comparative. „Vă spun cum procedez eu: prima dată fac loturi comparative, pe care am folosesc soiuri de la aproape toate companiile din România.

După aceea pot să compar rezultatele şi să decid cu ce merg în continuare. De exemplu, la porumb caut hibrizi în funcţie de tardivitate, aşa am ajuns să obţin 12.000 kilograme de porumb la hectar”, susţine Liviu Ciucoş.

 

Soluţiile, din oferte şi analize

• „Pentru a fi siguri că alegem sămânţa potrivită, mergem la prezentări de produse, stăm de vorbă cu specialiştii şi, în general, suntem atenţi la ce noutăţi mai apar pe piaţă
Pavel Petru Lauko din Nădlac, jud. Arad

Pavel Petru Lauko din Nădlac recunoaşte din capul locului că, într-adevăr, alegerea soiurilor potrivite îi dă mari bătăi de cap. ”Vin peste noi o serie de reprezentanţi, distribuitori de seminţe, toţi invitându-ne să le cumpărăm produsele, fiecare afirmând că firma pe care o reprezintă e cea mai bună. Întrebarea care se pune este cine are oare dreptate, din moment ce toţi susţin la fel?”, se întreabă Pavel Petru Lauko.

Fermierul din Nădlac ne oferă însă şi soluţia: producătorii trebuie să analizaze toate ofertele, iar apoi să decidă. Dar cum? „Din experienţa anilor precedenţi ştim că la noi se pretează bine soiurile semitardive şi tardive. Prin urmare, ne axăm pe astfel de soiuri. Şi până acum, după recoltele obţinute, se vede că am avut dreptate”, explică fermierul.

Desigur, acesta nu înseamnă că agricultorul poate să se „culce pe o ureche”. Un bun fermier trebuie să caute şi să-şi îmbunătăţească în permanenţă producţia, mergând la prezentări de produse, consultându-se cu specialiştii şi, în general, cercetând noutăţile de pe piaţă.

„Apoi, iar trecem la testări pe loturi mici, până când suntem convinşi că facem alegerea ideală pentru terenul nostru”, spune Pavel Petru Lauko.

 

Şase criterii pentru alegerea seminţei

- cunoaşterea istoricului hibrizilor din anii anteriori;
- analizarea nivelului producţiilor obţinute în ferma proprie, dar şi în exploataţiile altor fermieri din zona respectivă;
- analizarea destinaţiei producţiei;
- testarea anuală a hibrizilor noi, care au confirmat iniţial în loturi demonstrative;
- urmărirea hibrizilor amelioraţi pentru rezistenţa la secetă şi arşiţă;
- posibilitatea combaterii buruienilor prin tehnologii de tip “express”, la floarea soarelui.

Vizualizat: 731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!