Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AVERTIZARE: NU VĂ PRIPIŢI CÂND ALEGEŢI SĂMÂNŢA!

Publicat: 12 iulie 2018 - 23:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a determina cât mai concludent caracteristicile în condiţii de fermă ale unuia sau altuia dintre hibrizii de porumb aleşi este nevoie de verificări timp de trei-patru ani.

În condiţiile în care nu toţi fermierii îşi pot permite să realizeze loturi comparative, eventual cu hibrizi foarte noi şi suficient de scumpi, este folositor de aflat rezultatele fermelor sau firmelor care au desfăşurat astfel de studii practice. ”De 18 ani, în zona de nord-est realizez loturi demonstrative în ferme, studii comparative cu hibrizii altora sau cu hibrizii noştri mai vechi. Dacă în urmă cu 18 ani hibridul de porumb Helga era cel mai solicitat, având potenţialul de producţie de 8-9 t/ha, urmând apoi hibrizii cu 10-11 t/ha, cei cu nume de fete, astăzi am ajuns să verificăm în condiţii reale hibrizi cu potenţial de 17-18 t/ha. Aceste producţii sunt obţinute în sudul ţării sau în Transilvania. În Moldova, încă nu s-a ajuns la acest nivel de producţie, din cauza vitregiei vremii, dar şi a alegerii pe baze conservatoare a seminţei”, preciza Mihaela Buruiană, specialist Pioneer, în cadrul întâlnirii companiei cu fermierii din Moldova, organizată spre sfârşitul anului trecut.

Mihaela Buruiana_b
Specialistul Pioneer avertizează că în alegerea seminţei este esenţial ca fermierul să nu fie entuziasmat de rezultatele hibrizilor din zone cu condiţii diferite de ale lui şi să nu se pripească. “De exemplu, hibridul 9900 este excelent în judeţul Neamţ, dar nu l-aş recomanda pentru zonele neirigate din judeţul Iaşi. Aşadar, mereu aş căuta să compar rezultatele hibrizilor în funcţie de aportul de apă, respectiv în perioadele cu secetă, cu pluviometrie normală sau abundentă. Rezultatele pot diferi extraordinar de mult, ceea ce mereu am observat şi în loturile demo, acolo unde am urmărit atent fiecare etapă de lucru şi unde, clar, s-a aplicat tehnologie. În judeţul Iaşi, în 2017, producţiile de porumb au variat între 6 şi 7 t/ha în zonele cu deficit de precipitaţii şi 11-12 t/ha în arealul care a beneficiat de aport de apă. Concret, în zona Hârlău-Deleni, unde a fost polul secetei din judeţul Iaşi, am avut producţii de 6-7 t/ha, cu aproximativ 1-1,5 tone peste concurenţă, ajungând în zona Bălţaţi la 8-9 t/ha şi, în zona Ţigănaşi, la inginerul Aurel Placinschi, care a investit şi în irigaţii, la producţii de 11-12 t/ha. La Ţigănaşi, au existat loturi demo cu aproximativ 90 hibrizi de porumb, de la toate firmele, toţi cei unsprezece hibrizi Pioneer oferind recolte de peste 11 t/ha. Aceasta arată o constanţă a producţiilor, care însă este proporţională şi cu elementele tehnologice de care beneficiază cultura”, adăuga Mihaela Buruiană. Detalii citiţi în pag 64-66.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 93 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Priorităţile UNCSV pentru 2019

Priorităţile UNCSV pentru 2019

Interviu cu Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Musca asteapta tractorul autonom Dan Herteg, investitii de aproape un milion de euro
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?