Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AVERTIZARE: NU VĂ PRIPIŢI CÂND ALEGEŢI SĂMÂNŢA!

Publicat: 12 iulie 2018 - 23:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a determina cât mai concludent caracteristicile în condiţii de fermă ale unuia sau altuia dintre hibrizii de porumb aleşi este nevoie de verificări timp de trei-patru ani.

În condiţiile în care nu toţi fermierii îşi pot permite să realizeze loturi comparative, eventual cu hibrizi foarte noi şi suficient de scumpi, este folositor de aflat rezultatele fermelor sau firmelor care au desfăşurat astfel de studii practice. ”De 18 ani, în zona de nord-est realizez loturi demonstrative în ferme, studii comparative cu hibrizii altora sau cu hibrizii noştri mai vechi. Dacă în urmă cu 18 ani hibridul de porumb Helga era cel mai solicitat, având potenţialul de producţie de 8-9 t/ha, urmând apoi hibrizii cu 10-11 t/ha, cei cu nume de fete, astăzi am ajuns să verificăm în condiţii reale hibrizi cu potenţial de 17-18 t/ha. Aceste producţii sunt obţinute în sudul ţării sau în Transilvania. În Moldova, încă nu s-a ajuns la acest nivel de producţie, din cauza vitregiei vremii, dar şi a alegerii pe baze conservatoare a seminţei”, preciza Mihaela Buruiană, specialist Pioneer, în cadrul întâlnirii companiei cu fermierii din Moldova, organizată spre sfârşitul anului trecut.

Mihaela Buruiana_b
Specialistul Pioneer avertizează că în alegerea seminţei este esenţial ca fermierul să nu fie entuziasmat de rezultatele hibrizilor din zone cu condiţii diferite de ale lui şi să nu se pripească. “De exemplu, hibridul 9900 este excelent în judeţul Neamţ, dar nu l-aş recomanda pentru zonele neirigate din judeţul Iaşi. Aşadar, mereu aş căuta să compar rezultatele hibrizilor în funcţie de aportul de apă, respectiv în perioadele cu secetă, cu pluviometrie normală sau abundentă. Rezultatele pot diferi extraordinar de mult, ceea ce mereu am observat şi în loturile demo, acolo unde am urmărit atent fiecare etapă de lucru şi unde, clar, s-a aplicat tehnologie. În judeţul Iaşi, în 2017, producţiile de porumb au variat între 6 şi 7 t/ha în zonele cu deficit de precipitaţii şi 11-12 t/ha în arealul care a beneficiat de aport de apă. Concret, în zona Hârlău-Deleni, unde a fost polul secetei din judeţul Iaşi, am avut producţii de 6-7 t/ha, cu aproximativ 1-1,5 tone peste concurenţă, ajungând în zona Bălţaţi la 8-9 t/ha şi, în zona Ţigănaşi, la inginerul Aurel Placinschi, care a investit şi în irigaţii, la producţii de 11-12 t/ha. La Ţigănaşi, au existat loturi demo cu aproximativ 90 hibrizi de porumb, de la toate firmele, toţi cei unsprezece hibrizi Pioneer oferind recolte de peste 11 t/ha. Aceasta arată o constanţă a producţiilor, care însă este proporţională şi cu elementele tehnologice de care beneficiază cultura”, adăuga Mihaela Buruiană. Detalii citiţi în pag 64-66.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 540 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?