Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avem păşune, avem primar!

Publicat: 20 februarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La închiderea ediţiei, normele metodologice pentru aplicarea Legii 214/2011, cunoscută ca „Legea pajiştilor”, încă dospeau pe undeva prin Ministerul agriculturii, la mai puţin de o săptămână înainte de expirarea termenului de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial

Click pe poza pentru galerie!

Desigur, fără norme n-ar fi prea multe de explicat despre ce şi cum va fi cu noua lege. E bine că totuşi o avem. Dacă ar fi după mine, aceasta este marea realizare a ministrului Tabără. Era nevoie stringentă de un act normativ care să pună lucrurile la punct în avuţia pastorală.

Acum, desigur, au apărut destul de multe voci care atrag atenţia asupra faptului că Legea 214 conţine, de fapt, cam aceleaşi prevederi cu ordinele şi hotărârile anterioare. Doar că acum sunt toate la un loc.

Însă fiecare cu dreptatea lui. Dacă ne gândim la elaborarea amenajamentelor pastorale cadru, a proiectelor naţionale şi locale pentru întreţinerea, ameliorarea şi valorificarea pajiştilor, noua lege propune o structură complexă de specialişti şi instituţii.

Toate astea vor presupune investiţii mari (la cât de degradate sunt pajiştile României!) iar sumele cheltuite vor fi pe măsură. Cine le va plăti? Conform legii şi a contractelor de concesiune dintre crescătorii de animale/asociaţii profesionale şi Consiliile locale, această sarcină aparţine exclusiv... beneficiarului.

Aşadar, în cazul fericit în care domnia sa, Primarul, împreună cu suita de consilieri locali (luăm un caz ipotetic, desigur), se vor lăsa înduplecaţi să concezioneze păşunile, pe lângă taxele inerente achitate administraţiei locale, inclusiv redevenţa (al cărei plafon e nelimitat de lege!), asociaţia de crescători va trebui să achite absolut toate lucrările, de altfel necesare, care se vor face pe pajişti.

După un plan bine pus la punct. Vom face în numerele viitoare câteva calcule, ţinând cont şi de faptul că încă mai există subvenţia pe suprafaţă. Aşteptăm deocamdată primele contracte de concesionare, pe minim 10 ani, cum zice legea.

Până atunci, nu contenesc să mă minunez de tupeul unor edili locali, care anunţă, chiar şi în zilele noastre, când Legea 214 e la un pas de aplicare, că NU vor concesiona păşunile crescătorilor de animale pentru că...

Primăria are nevoie de bani! Adică de subvenţia de la APIA, pentru care va depune cerere, la fel ca şi în anii trecuţi. Ori, atât MADR-ul, Agenţia de plăţi, cât şi regulamentele europene în vigoare şi pentru noi, subliniază foarte clar că PRIORITATEA la păşune şi subvenţie o au asociaţiile crescătorilor de animale.

Dar în teren lucurile nu stau deloc aşa. În numărul din martie vă prezentăm încă un caz, din judeţul Caraş-Severin, care se înscrie cu succes în categoria „În Legea lui Păşunel” sau „Acţiunea Păşunea”, la fel ca multe alte situaţii pe care le-am prezentat în paginile revistei, de când cu subvenţia pe suprafaţă.

Pajiştile României, cu sau fără subvenţii, arată la fel de dezolant. Zeci de mii de hectare au fost împădurite cu forţa numai în ultimii doi ani, prin tot felul de proiecte euro-finanţate, pe motivul, absolut penibil, că erau suprafeţe degradate şi irecuperabile. Alte zeci de mii au fost trecute cu japca în folosul imobiliar şi să nu mai vorbim de păşunile transformate în teren agricol, pe care s-a trecut cu arătura. Cu mare tupeu.

Tocmai de aceea am alocat şi în acest număr spaţiu generos acestui subiect, pentru a afla opinii, atât ale specialiştilor, cât şi ale beneficiarilor direcţi, crescătorii de animale (beneficiari în cazul ideal). Până la ediţia din martie vor fi apărut şi normele, unde avem deja multe semne de întrebare şi chestiuni subliniate cu roşu. Cu linie îngroşată. Dar deocamdată, până la apariţia oficială a normelor, nu le putem face publice.

Cert este că problema principală cu care se confruntă crescătorii de animale rămâne, infiderent de lege: Consiliul local. Întrebările noastre sunt legitime şi, vă asigur, bine documentate. Cine în ţara asta îl poate OBLIGA pe Primar să concesioneze suprafeţele de păşunat? Poate Legea 214? Nu. Poate Ministrul agriculturii? Nu. Poate crescătorul de animale? NUUUU.

Eventual dacă îi roagă frumos pe primar şi pe consilieri, dacă promite să fie cuminte, să nu facă nazuri, să dea partea leului şi, după toate acestea, să voteze aşa cum îi dictează conştiinţa încărcată de subvenţii.

APIA nu verifică destinaţia banilor europeni (?!), o interesează doar să fie lucrată păşunea. Controalele scot la iveală nereguli în cantitate neglijabilă, pentru că, nu-i aşa, sunt stabilite aleatoriu, după vrerea unui soft care n-are simţăminte.

În şedinţa Camerei Deputaţilor din 12 octombrie 2011, când a fost dezbătut proiectul de lege, deputatul Marian Avram spunea că datele provizorii ale ultimului Recensământ General Agricol arată că România a pierdut, din 2007, aproximativ 400 de mii de hectare de păşuni.

Legea 214 prevede clar că înstrăinarea unor porţiuni dintr-o pajişte se face doar în cazuri de necesităţi de interes public local, de către unitatea administrativ-teritorială locală, cu avizul camerei agricole şi al asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale. Să văd eu primarul, din cei certaţi cu păşunea, care va cere avizul Asociaţiei căreia i-a refuzat concesionarea!

Vizualizat: 716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!