Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AVANTAJELE perdelelor FORESTIERE

Publicat: 08 decembrie 2017 - 00:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Teama unora că prin plantarea perdelelor forestiere de protecţie s-ar diminua din suprafaţa necesară culturilor agricole este total eronată.

Experimentări riguroase au dovedit că perdelele ocupă numai 3-4% din suprafaţa de teren, în schimb asigură sporuri de producţie de peste 35 la sută.

E drept, rezultatele experimentale datează din perioada anilor ’50-60, când pe teritoriul ţării existau aceste perdele. În zilele noastre, cea mai evidentă dovadă a eficienţei lor este... tocmai efectul lipsei perdelelor forestiere.
Deşi perdelele forestiere de protecţie asigură o multitudine de avantaje, în cele ce urmează ne vom referi numai la contribuţia lor la buna gospodărire a apei. Din acest punct de vedere, enumerăm ca beneficii:
Viteza vântului scade cu 25-50% şi prin aceasta se diminuează corespunzător şi pierderile de apă din sol prin evaporare. S-a demonstrat practic (pe când eram student la Agronomie) că în intervalul dintre perdelele forestiere, pe stratul 0-150 cm, solul conţine 300 tone de apă în plus la hectar.
Reduc transpiraţia plantelor cu 20% (cea mai mare parte a apei din sol - 70-90% - se consumă în procesul de transpiraţie).
Stăvilesc spulberarea zăpezii, care în intervalul dintre perdele se depune în strat relativ uniform şi fiecare strat de zăpadă gros de 10 cm asigură 300 mc/ha apă.

perdele-forestiere_b

Pentru mai multe detalii despre avantajele perdelelor forestiere citiţi în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de VASILE POPESCU

Vizualizat: 597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?