Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Australia - Producţie bună de grâu

Publicat: 26 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Australia, analiştii de la Australian Crop Forecasters (ACF) consideră campania de recoltare încheiată în proporţie de cca 75%

Click pe poza pentru galerie!

Cu toate acestea, estimările actuale arată o întârziere la recoltare, ce variază de la o regiune la alta, între 4 şi 6 săptămâni, astfel că acesta poate fi finalizată abia în februarie 2011 şi astfel pierderile de recoltă vor fi relativ mari.

ACF, estimează că, în condiţiile actuale, producţia de grâu a Australiei va fi de doar 24,4 milioane tone, în comparaţie cu cele mai recente estimări oficiale (din decembrie 2010), de 26,8 milioane tone. În sezonul trecut producţia de grâu australiană a fost de 21,9 milioane tone. Recordul a fost stabilit în sezonul 2003/2004, când producţia de grâu a fost de 26,1 milioane tone.

 

Argentina - Previziuni excelente

Condiţiile excelente de vegetaţie din această perioadă-cheie pentru culturile de grâu din Argentina au determinat Buenos Aires Cereale Exchange să crească previziunile cu 1 milion de tone faţă de estimarea precedentă, evaluând astfel producţia totală de grâu la 14,5 milioane tone.

Recoltatul este aproape finalizat pe cca. două treimi din suprafaţa totală (în 30 decembrie 2011) şi producţia este de aşteptat să fie cu până la 45,5% mai mare faţă aceeaşi perioadă din sezonul trecut.

Şi previziunile pentru producţia de floarea soarelui sunt optimiste. Se vor obţine cca. 2,7 milioane tone, cu 25,6% mai mult decât anul trecut.

În ceea ce priveşte cultura porumbului, se estimează că se vor cultiva cca. 3,15 milioane de hectare, din care peste 87,5% au fost deja semănate, până la 30 decembrie.

Din cele 18,5 milioane hectare care se estimează că vor fi cultivate cu soia, aproximativ 81% au fost semănate până la 30 decembrie. Condiţiile meteo deosebite, seceta din zona centrală şi precipitaţiile puternice în zonele nordice, au întârziat semănatul la porumb şi soia, iar germinaţia şi răsărirea la aceste culturi vor fi afectate.


Marea Britanie - producţie record de rapiţă în 2010

Producţia totală de cereale şi rapiţă din Marea Britanie a fost, în 2010, de 20,95 milioane tone, cu 0,67 milioane tone mai puţin decât în anul agricol 2009. Aceste ultime estimări se bazează pe cele mai recente informaţii disponibile. Din totalul producţiei de cereale, recolta de grâu este de 14,9 milioane tone, cu 0,8 milioane tone mai mult decât în 2009. Creşterea înregistrată se datorează în principal suprafeţei mai mari cultivate.

Recolta de orz a fost de 5,3 milioane tone, cu 4,7 mii tone mai mult decât anul trecut. La orz s-a înregistrat cea mai mică producţie comparativ cu estimarea iniţială, de 5,3 milioane tone. Producţia de orz de anul acesta este cu 1,4 milioane tone mai mică decât în 2009, din cauza reducerii suprafeţei cultivate şi a randamentului mai mic la hectar.

Producţia record de rapiţă înregistrată a fost totuşi cu 14 mii de tone mai mică decât se estimase iniţial. Astfel, la rapiţă s-au obţinut 2,2 milioane tone, comparativ cu 1,91 milioane tone în 2009. Producţia record înregistrată se datorează randamentului foarte bun (3,5 tone/ha) precum şi creşterii cu 13% a suprafeţei cultivate, comparativ cu 2009.

La ovăz producţia înregistrată a fost de 658 mii tone, mai mică decât anul trecut, ca urmare a unei producţii medii de 5,5 tone/ha şi a scăderii suprafeţei cultivate cu 4% (comparativ cu 2009), la numai 124 mii hectare.

 

ŞTIRI

CHINA
Planuri agricole ambiţioase

China şi-a propus să crească producţia la principalele produse agricole în următorii cinci ani, inclusiv la uleiuri vegetale, bumbac şi zahăr, într-un efort care ar putea limita creşterea importurilor şi în condiţiile creşterii rapide a necesarului pentru consumului intern. Atingerea acestor obiective nu va fi însă uşoară, deoarece creşterea producţiei de cereale a Chinei este puternic dependentă de condiţiile meteo, extinderea terenurilor agricole este restricţionată de urbanizarea rapidă şi producţia este limitată din cauza lipsei infrastructurii pentru irigaţii.

Doar 50% din terenul agricol al Chinei este efectiv irigat şi aproximativ 70% din terenul agricol are un potenţial productiv redus.

Conform planului cincinal, China va încerca să asigure peste 40% din necesarul intern de uleiuri vegetale şi să realizeze cca. 35 de milioane de tone de seminţe oleaginoase, în condiţiile în care producţia de anul acesta se estimează că va fi de cca. 31,5 milioane tone.

Producţia anuală de bumbac va ajunge la peste 7 milioane de tone, în timp ce în 2010 s-au realizat circa 6,2 milioane tone, cu 180 mii tone mai puţin decât în 2009. Guvernul chinez doreşte şi creşterea producţiei de legume la cca. 650 milioane tone în cinci ani.

Pentru a realiza aceste obiective, suprafaţa agricolă cultivată trebuie să fie de peste 110 milioane de hectare. Suprafeţele cultivate cu porumb, soia şi orez vor fi majorate, în timp ce producţia de grâu trebuie să fie consolidată.

China a pierdut anul acesta aproximativ 50 milioane tone de cereale, ca urmare a dezastrelor naturale şi 25 milioane tone din cauza insectelor, adică cca. 14% din producţia totală de cereale şi oleaginoase a naţiunii, care a fost de 546,4 milioane de tone.

Vizualizat: 1035 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?