Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aurul mov – o afacere frumos... mirositoare!

Publicat: 22 august 2017 - 12:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lăcrămioara Simona Mardare-Ţiripa, cultivatoare de lavandă din judeţul Brăila, ne-a declarat că de câţiva ani s-a îndrăgostit de „aurul mov”. A fost dragoste la prima vedere! În acest sezon de producţie, fermiera a avut în cultură o suprafaţă de un hectar şi 16 ari.

Producerea uleiului esenţial, aproape de final
Recolta apreciată de ea a fost „ceva mai bună decât anul trecut, mai proastă faţă de cea realizată în urmă cu doi ani, când a fost cel mai productiv şi profitabil sezon!” De pe suprafaţa cultivată s-au obţinut în jur de 5 tone de floare verde de lavandă, din care, prin deshidratare, au rămas cam la 1,2 -1,3 tone de floare uscată. Aceasta se procesează în instalaţia de distilare proprie.

lacramioara-tiripa_b

„Lucrăm din plin de ceva vreme, am recoltat, distilăm şi încă mai avem o mică parte de procesat floarea de lavandă. Am păstrat câteva sute de kilograme de plante pentru aranjamente, buchete de flori uscate de lavandă şi alte produse pentru decoraţiuni prelucrate artizanal cum ar fi: săculeţi şi pernuţe umplute cu flori de lavandă, umeraşe, perne pentru gât folosite în aromoterapia cu “aurul mov”, ne-a declarat Lăcrămioara Simona Mardare-Ţiripa.

O recoltă de „aur mov”, frumos mirositoare!
„Cu toate că a fost secetă şi s-a cunoscut, producţia a fost foarte bună din punctul nostru de vedere, randamentul la distilare obţinut, unul destul de ridicat. Cele două varietăţi ale soiului de lavandă Angustifolia (Grosso şi Vera) am produs 4-500 mililitri de ulei esenţial de lavandă din 25 kg de floare uscată”, a susţinut producătoarea de lavandă.

buchet-lavanda_b

Recoltarea câmpului mov s-a făcut prin două proceduri diferite; manual, pe o suprafaţă de ceva mai mult de o treime (4.000 mp), cu o formaţie de 10 lucrători din familie, iar 7.600 mp cu mai multe motofoarfece, utilaje specializate cu motoare pe benzină.

produse-lavanda_b

Uleiul esenţial de lavandă, un produs căutat pe piaţă
„Desfacerea o asigurăm pe piaţa locală, în Brăila şi Galaţi, la târgurile de profil care se organizează la nivel de ţară. O doză de ulei esenţial de lavandă de 10 ml, cu picurător, o comercializăm la preţul de 20 lei”, a precizat Lăcrămioara Simona Mardare-Ţiripa, cultivatoarea de lavandă din judeţul Brăila.

Vizualizat: 781 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?