Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aurul mov – o afacere frumos... mirositoare!

Publicat: 22 august 2017 - 12:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lăcrămioara Simona Mardare-Ţiripa, cultivatoare de lavandă din judeţul Brăila, ne-a declarat că de câţiva ani s-a îndrăgostit de „aurul mov”. A fost dragoste la prima vedere! În acest sezon de producţie, fermiera a avut în cultură o suprafaţă de un hectar şi 16 ari.

Producerea uleiului esenţial, aproape de final
Recolta apreciată de ea a fost „ceva mai bună decât anul trecut, mai proastă faţă de cea realizată în urmă cu doi ani, când a fost cel mai productiv şi profitabil sezon!” De pe suprafaţa cultivată s-au obţinut în jur de 5 tone de floare verde de lavandă, din care, prin deshidratare, au rămas cam la 1,2 -1,3 tone de floare uscată. Aceasta se procesează în instalaţia de distilare proprie.

lacramioara-tiripa_b

„Lucrăm din plin de ceva vreme, am recoltat, distilăm şi încă mai avem o mică parte de procesat floarea de lavandă. Am păstrat câteva sute de kilograme de plante pentru aranjamente, buchete de flori uscate de lavandă şi alte produse pentru decoraţiuni prelucrate artizanal cum ar fi: săculeţi şi pernuţe umplute cu flori de lavandă, umeraşe, perne pentru gât folosite în aromoterapia cu “aurul mov”, ne-a declarat Lăcrămioara Simona Mardare-Ţiripa.

O recoltă de „aur mov”, frumos mirositoare!
„Cu toate că a fost secetă şi s-a cunoscut, producţia a fost foarte bună din punctul nostru de vedere, randamentul la distilare obţinut, unul destul de ridicat. Cele două varietăţi ale soiului de lavandă Angustifolia (Grosso şi Vera) am produs 4-500 mililitri de ulei esenţial de lavandă din 25 kg de floare uscată”, a susţinut producătoarea de lavandă.

buchet-lavanda_b

Recoltarea câmpului mov s-a făcut prin două proceduri diferite; manual, pe o suprafaţă de ceva mai mult de o treime (4.000 mp), cu o formaţie de 10 lucrători din familie, iar 7.600 mp cu mai multe motofoarfece, utilaje specializate cu motoare pe benzină.

produse-lavanda_b

Uleiul esenţial de lavandă, un produs căutat pe piaţă
„Desfacerea o asigurăm pe piaţa locală, în Brăila şi Galaţi, la târgurile de profil care se organizează la nivel de ţară. O doză de ulei esenţial de lavandă de 10 ml, cu picurător, o comercializăm la preţul de 20 lei”, a precizat Lăcrămioara Simona Mardare-Ţiripa, cultivatoarea de lavandă din judeţul Brăila.

Vizualizat: 711 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?