Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Au dat iama-n păpuşoi

Publicat: 10 aprilie 2018 - 00:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oile înfometate, lăsate prin lanurile fermierilor, sunt precum termitele. Practic, nu există zi de la Dumnezeu în care un fermier să nu ne relateze cum i-au cotropit oile culturile. Mai ales în perioada de iarnă, dar şi începând de la treieratul orzului şi al grâului, până la aşezatul zăpezii în strat gros. Asta dacă au noroc, altfel Ţurcana are “leac” şi pentru zăpada nu prea groasă. 

A păţit-o de curând şi tânărul Daniel Coroamă din judeţul Suceava, localitatea Rădăuţi.

Cu oile la păscut în lanul de porumb_b

Cu oile la păscut în lanul de porumb
Acesta nu a apucat să culeagă porumbul cultivat pe aproximativ 50 hectare (din care a recoltat pentru siloz cam 14-15 ha), pentru cele 70 de vaci pe care le-a lăsat în grija fratelui său. Fiind un hibrid tardiv, în zona cea mai de nord a României, folosit şi pentru siloz, şi pentru boabe, recoltarea acestuia urma să o facă în decembrie. Numai că păstorul unei turme de peste şase sute de oi, cu care Daniel are probleme mari încă din perioada când se ocupa direct de fermă (atunci acesta l-a atacat şi i-a rupt piciorul, iar procuratura i-a dat NUP- neînceperea urmăririi penale!), i-a „rezolvat” mai mult de jumătate din suprafaţa cu porumb, care urma să fie recoltat. Fermierul l-a prins în lan de trei ori. Prima dată l-a surprins cu turma în lan pe 26 noiembrie, când una dintre oi a şi decedat de prea mult porumb mâncat. Apoi pe 30 noiembrie, dar şi pe 10 decembrie, deşi în acea perioadă la Rădăuţi a şi nins un pic. Prăpădul cel mai mare, relatează Daniel Coroamă, l-ar fi făcut oile în zona numită Dealul Crucii.
Fermierul a făcut şi face în continuare toate demersurile legale spre a-şi acoperi paguba, dar nu prea mai are încredere în autorităţile locale. Aşa că iar se vede în situaţia să rămână în plină iarnă fără hrană pentru bietele vaci, deja puternic încercate. Vaci pe care, deşi acum sunt doar în grija fratelui său, el fiind nevoit să se întoarcă în Austria la muncă, tot le are în grijă.

Cu oile la păscut în lanul de porumb_b

Haiducie, nu ciobănie
Fermierii din multe locuri ale României se lovesc zilnic de astfel de situaţii în care crescători de oi fără terenuri proprii (proprietarul oilor care au făcut pagubă în cultura lui Daniel Coroamă, conform afirmaţiilor fermierului rădăuţean, nu are decât două hectare de teren agricol!) rezolvă foamea turmelor prin păşunatul pe terenurile altora.
Ţin minte că am tot auzit propunându-se, de nenumărate ori, ca subvenţiile să le fie acordate crescătorilor de animale care nu deţin teren agricol doar dacă fac dovada că au achiziţionat nutreţ în cantităţi suficiente pentru animalele pe care le cresc. Ar fi o măsură care, poate, ar limita excesele de acest fel, în care, „haiduceşte, unii trăiesc pe spinarea noastră”, încheie cu mult năduf tânărul fermier din Rădăuţi, oricum dezamăgit de realităţile din ţară. Fapt pentru care s-a reîntors la munca printre străini!

Daniel Coroama_b
VĂ MAI AMINTIŢI DE TÂNĂRUL DANIEL COROAMĂ?
Daniel este fermierul cu piciorul în ghips care a făcut greva foamei în faţa Guvernului Cioloş (vara 2016) şi apoi a primit vizita autorităţilor locale, în schimbul promisei vizite a corpului de control al MADR, încasând amenzi în loc să i se ofere o soluţie care să-l scoată din faliment. De altfel, tânărul investitor a dat-o cam rău în bară atunci. A fost nevoit să ia din nou calea străinătăţii pentru a face alţi bani, ca să-şi poată plăti datoriile, penalizările şi amenzile cu care s-a ales pentru îndrăzneala de a cere să i se facă dreptate, după ce s-a întors în ţara natală pentru a investi şi munci în agricultura României.
La fermă a rămas fratele lui, care a fost nevoit să continue activitatea. La urma urmelor, vacile nu au nici o vină. Daniel Coroamă vine acasă din când în când, dar ocoleşte grajdul cu vaci, de prea mare necaz. ~l doare sufletul să vadă cum a ajuns ferma familiei.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Vizualizat: 1163 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?