Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ATENŢIE! PLOŞNIŢA marmorată asiatică INVADEAZĂ NOI TERITORII!

Publicat: 15 iunie 2017 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Toamna trecută, bucureştenii, dar şi locuitorii din alte oraşe din ţară, s-au trezit cu o invazie de ploşniţe castanii în case. Cei care au locuinţele în apropierea parcurilor sau a spaţiilor verzi, au avut parte de o „invazie” şi mai mare. 

Ca orice ploşniţă care se respectă..., dacă sunt deranjate, aceste insecte au nişte secreţii urât mirositoare.

plosnita-mamorata-asiatica-_b

De unde au venit şi cum putem scăpa de ele, se întrebau, la unison, locuitorii cu casele „invadate”? (…)
Originară din Asia (China, Japonia, Coreea şi Taiwan), ploşniţa marmorată asiatică ocupă în prezent noi areale importante în SUA, Europa (incluziv România) şi Australia. Este un dăunător foarte periculos, care produce pagube importante în pomicultură, legumicultură, cultura plantelor ornamentale sau culturilor agricole (în special porumb). Insecta are o lungime de 13-18 mm, culoare marmorată, iar în timpul hrănirii înţeapă şi suge sucul celular. În caz că atacul se produce la fructe sau legume, prin înţeparea lor, are loc injectarea unor enzime pentru digestie, ca urmare, fructele putrezesc. (…)
În ţara noastră, ploşniţa marmorată asiatică a fost pentru prima oară semnalată în anul 2015 de către Laura Macavei, o tânără entomolog pasionată, din Cluj-Napoca. Insectele au fost identificate în Grădina Botanică din Bucureşti. Un an mai târziu, Capitala a fost sub „asediul” acestor ploşniţe invazive, insecta având densităţi ridicate. Ploşniţele au obiceiul să ierneze în construcţii umane, acesta fiind motivul pentru care locuitorii din zonele unde aceste insecte au densităţi mari s-au trezit cu „musafiri nepoftiţi” în case, înainte de sosirea sezonului rece.

oua-si-pui-de-plosnita_b

Imposibil de combătut?
În SUA, se alocă câteva milioane de dolari, anual, pentru cercetări privind prevenirea şi combaterea atacului ploşniţei marmorate asiatice (Halyomorpha halys), cât şi pentru stoparea extinderii acestui dăunător invaziv, iar zeci de cercetători şi sute de tehnicieni sunt implicaţi în aceste programe. Cu toate acestea nu s-au obţinut decât victorii limitate, iar insecta se extinde spre noi areale în fiecare an.

Pe larg despre insecta buclucaşă, în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 3823 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?