Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ATENŢIE! PLOŞNIŢA marmorată asiatică INVADEAZĂ NOI TERITORII!

Publicat: 15 iunie 2017 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Toamna trecută, bucureştenii, dar şi locuitorii din alte oraşe din ţară, s-au trezit cu o invazie de ploşniţe castanii în case. Cei care au locuinţele în apropierea parcurilor sau a spaţiilor verzi, au avut parte de o „invazie” şi mai mare. 

Ca orice ploşniţă care se respectă..., dacă sunt deranjate, aceste insecte au nişte secreţii urât mirositoare.

plosnita-mamorata-asiatica-_b

De unde au venit şi cum putem scăpa de ele, se întrebau, la unison, locuitorii cu casele „invadate”? (…)
Originară din Asia (China, Japonia, Coreea şi Taiwan), ploşniţa marmorată asiatică ocupă în prezent noi areale importante în SUA, Europa (incluziv România) şi Australia. Este un dăunător foarte periculos, care produce pagube importante în pomicultură, legumicultură, cultura plantelor ornamentale sau culturilor agricole (în special porumb). Insecta are o lungime de 13-18 mm, culoare marmorată, iar în timpul hrănirii înţeapă şi suge sucul celular. În caz că atacul se produce la fructe sau legume, prin înţeparea lor, are loc injectarea unor enzime pentru digestie, ca urmare, fructele putrezesc. (…)
În ţara noastră, ploşniţa marmorată asiatică a fost pentru prima oară semnalată în anul 2015 de către Laura Macavei, o tânără entomolog pasionată, din Cluj-Napoca. Insectele au fost identificate în Grădina Botanică din Bucureşti. Un an mai târziu, Capitala a fost sub „asediul” acestor ploşniţe invazive, insecta având densităţi ridicate. Ploşniţele au obiceiul să ierneze în construcţii umane, acesta fiind motivul pentru care locuitorii din zonele unde aceste insecte au densităţi mari s-au trezit cu „musafiri nepoftiţi” în case, înainte de sosirea sezonului rece.

oua-si-pui-de-plosnita_b

Imposibil de combătut?
În SUA, se alocă câteva milioane de dolari, anual, pentru cercetări privind prevenirea şi combaterea atacului ploşniţei marmorate asiatice (Halyomorpha halys), cât şi pentru stoparea extinderii acestui dăunător invaziv, iar zeci de cercetători şi sute de tehnicieni sunt implicaţi în aceste programe. Cu toate acestea nu s-au obţinut decât victorii limitate, iar insecta se extinde spre noi areale în fiecare an.

Pe larg despre insecta buclucaşă, în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 4479 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?